BVB Gabriel Rotaru, "Intercapital Invest": "Optimism generat de decizia Fed"

ANDREI STAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 18 decembrie 2015

Gabriel Rotaru, "Intercapital Invest": "Optimism generat de decizia Fed"

Principalii indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri în urcare, în contextul în care a fost înregistrată o lichiditate mai mare decât în ziua anterioară, de 49,46 milioane de lei (11 milioane de euro).

Gabriel Rotaru, trader în cadrul Intercapital Invest, ne-a declarat: "Reluarea creşterii dobânzii de referinţă de către FED, după şapte ani de staţionare la zero, a fost până la urmă primită cu entuziasm de către pieţele externe de acţiuni. Ieri (miercuri, n.r.), indicele american S&P500 încheia şedinţa cu o apreciere de 1,45%, iar astăzi (ieri, n.r.) indicele german DAX30 avea deja un plus de peste 3%, adăugând încă o zi de creştere consecutivă la cele două anterioare. Pe un astfel de fond optimist, investitorii de pe piaţa locală au reintrat la cumpărare, împingând pe verde majoritatea blue chip-urilor. Cele mai câştigate au fost Transelectrica, Transgaz şi Banca Transilvania, care au urcat cu mai mult de două procente, urmate de Electrica şi BRD cu creştere mai mare de un procent".

În ceea ce priveşte volumul de tranzacţionare, domnul Rotaru a precizat: "Spre finalul şedinţei, evoluţia blue chip-urilor a suferit o schimbare bruscă, o parte importante a acestora închizând în scădere sau în zona zero. Aceste mişcări de piaţă au creat şi lichiditate, valoarea totală a tranzacţiilor ajungând aproape de 50 de milioane de lei".

Topul lichidităţii a fost condus de acţiunile "Fondul Proprietatea" (FP), simbol pe care au fost realizate tranzacţii în valoare de 11,17 milioane de lei. Cotaţia FP a urcat cu 0,38%, la 0,798 lei/unitate.

Titlurile "Banca Transilvania" (TLV) au stagnat la 2,33 lei/unitate, în urma unui rulaj de 8,06 milioane de lei.

Tot ieri, au fost schimbate acţiuni "BRD - Groupe Société Générale" (BRD) de 6,72 milioane de lei, preţul de închidere fiind de 11,2 lei/unitate, în stagnare.

Locul al patrulea în topul lichidităţii a revenit titlurilor "Romgaz" (SNG), cu un rulaj de 6,25 milioane de lei. Cotaţia SNG a scăzut cu 0,19%, ultimul preţ fiind de 26,35 lei/unitate.

Pe piaţa "deal" au fost consemnate, în total, patru tranzacţii. Una dintre acestea, de 3,01 milioane lei, a fost realizată cu titluri TLV, la un preţ de 2,32 lei/acţiune, în coborâre cu 0,43% faţă de referinţă.

De asemenea, a fost înregistrat un transfer cu titluri SNG, în valoare de 2,63 milioane de lei, în depreciere cu 0,38%, la preţul de 26,3 lei/acţiune.

A mai fost consemnat un "deal" cu acţiuni BRD, de 0,5 milioane lei, la un preţ de 11,2 lei/acţiune, precum şi o tranzacţie de 0,34 milioane lei, cu titluri CONPET Ploieşti (COTE), în scădere cu 2,56%, la preţul de 76 lei/unitate.

Indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide zece acţiuni, a crescut cu 0,09%, iar indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, a urcat cu 0,08%.

Indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, s-a apreciat cu 0,2%.

Indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a sporit cu 0,08%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a crescut cu 0,02%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb