BVB Gabriel Rotaru, Intercapital Invest: "Starea de neputinţă de pe bursele europene s-a văzut şi pe piaţa locală"

ANDREI STAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 13 aprilie 2016

Opt dintre principalii indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri în depreciere, în contextul în care a fost înregistrat un volum de tranzacţionare mai mare decât luni, de 47,8 milioane de lei (10,7 milioane de euro).

Gabriel Rotaru, trader în cadrul Intercapital Invest, ne-a declarat: "După uşoarele aprecieri înregistrate ieri (luni, n.r.), bursele europene s-au menţinut într-o stare de letargie pe aproape toată durata zilei (de marţi, n.r.). Aceeaşi stare de neputinţă s-a văzut şi pe piaţa locală. Volatilitatea a avut cel mai mult de suferit, iar efectul a constat în mobilitatea foarte redusă a indicilor pe toată durata şedinţei".

În ceea ce priveşte emitenţii şi lichiditatea de pe BVB, domnul Rotaru a precizat: "Pe piaţa principală, lichiditatea rămâne unul din punctele mai slabe ale bursei, însă, deşi interesul investitorilor pentru acţiunile bancare s-a aflat în scădere, valoarea totală a tranzacţiilor s-a menţinut la un nivel acceptabil. În schimb, s-a putut observa o dublare a volumului la OMV Petrom, acţiunile emitentului primind un suport destul de serios de către piaţă, după ce în prima parte a şedinţei înregistraseră un nou minim faţă de cele anterioare".

Pe piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile "OMV Petrom" (SNP), simbol pe care au fost realizate tranzacţii în valoare de 6,18 milioane de lei. Cotaţia SNP a urcat cu 0,43%, preţul de închidere fiind de 0,236 lei/unitate.

Titlurile "Fondul Proprietatea" (FP) s-au apreciat cu 0,13%, la 0,761 lei/unitate, în urma unui rulaj de 5,33 milioane de lei.

Tot ieri, au fost schimbate acţiuni "Banca Transilvania" (TLV) de 1,91 milioane de lei, preţul de închidere fiind de 2,725 lei/unitate, în scădere cu 0,91%.

Pe piaţa "deal" au fost consemnate, în total, trei tranzacţii. Una dintre acestea, de 9,57 milioane lei, a fost realizată cu titluri "Fondul Proprietatea" (FP), la preţul de 0,756 lei/unitate, în derpeciere cu 0,53. Pachetul de 12,66 milioane de acţiuni tranzacţionate ieri reprezintă 0,11% din societate.

De asemenea, a fost înregistrat un transfer cu titluri "SIF Transilvania" (SIF3), de 1,58 milioane de lei. Cotaţia SIF3 a scăzut cu 0,38%, tranzacţia fiind încheiată la preţul de 0,264 lei/acţiune.

A mai fost încheiată încă o tranzacţie «deal», de 0,58 milioane de lei, cu acţiuni "Compa" (CMP), la preţul de 0,652 lei/unitate, în stagnare.

Indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide zece acţiuni, a scăzut cu 0,06%, iar indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, a coborât cu 0,1%.

Indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, s-a apreciat cu 0,25%.

Indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a scăzut cu 0,09%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a coborât cu 0,23%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb