BVB Indicii suferă căderi severe, pe fondul perspectivei embargoului asupra petrolului rusesc

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 8 martie 2022

Indicii suferă căderi severe, pe fondul perspectivei embargoului asupra petrolului rusesc

Marcel Murgoci, Estinvest: "Panica s-a instalat încă din şedinţa de vineri, când au fost scăderi importante pe toţi emitenţii" Milan Pruşan, NN Investment Partners: "Dacă nu se schimbă ceva în următoarele săptămâni, ne îndreptăm probabil spre o recesiune generalizată"

Toţi indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut scăderi severe în sesiunea de tranzacţionare de ieri, în ton cu declinul din pieţele europene, apărut pe fondul discuţiilor ca Statele Unite şi aliaţii săi europeni să impună un embargo asupra livrărilor de petrol din Rusia, cu impact asupra evoluţiei economiei globale. În acest context, pieţele de acţiuni au scăzut, iar petrolul, aurul şi alte active de refugiu au crescut.

Indicele BET, ce reuneşte cele mai lichide nouăsprezece acţiuni ale pieţei noastre, a coborât cu 3,79% după ce, pe parcursul şedinţei de tranzacţionare, coşul de acţiuni atinsese un minim de 10.645,71 de puncte, nivel nemaiîntâlnit din primăvara anului trecut. Indicele financiar BET-FI s-a depreciat cu 4,58%, în timp ce pentru indicele energetic BET-NG scăderea a fost de 2,67%. Rulajul s-a ridicat la 127,2 milioane de lei, peste media anului curent, de circa 102 milioane de lei.

Marcel Murgoci: "Noi suntem foarte aproape de zona de conflict, astfel încât suntem mai expuşi"

Marcel Murgoci, directorul de operaţiuni al societăţii de brokeraj Estinvest, observă că deprecierile de la BVB s-au manifestat încă din debutul săptămânii trecute, iar vineri s-au accentuat puternic.

"Panica s-a instalat încă din şedinţa de vineri, când au fost scăderi importante pe toţi emitenţii. Nu s-a mai ţinut cont de rezultate, ci pur şi simplu s-a tranzacţionat pe baza fricii", a spus brokerul. "Scăderea din această dimineaţă (n.r. ieri dimineaţă) cred că a fost determinată în primul rând de posibilitatea aplicării unui embargo pentru petrolul rusesc. Lucrurile nu erau foarte clare, dar pieţele au reacţionat extrem de dur la această ştire".

Afirmaţia brokerului vine în condiţiile în care, în debutul sesiunii de tranzacţionare, indicii aveau scăderi chiar şi de 6%, cele mai severe de la şocul Covid din martie 2020. Ulterior, indicii au mai recuperat din pierderi, dinamică observată şi în pieţele europene. Totuşi, se remarcă faptul că la BVB, retragerile sunt mai ample decât ale pieţelor mari din Europa, indicele Stoxx 600 având la ora 18:15 un declin de numai 1,06%, faţă de cel de aproape 4% din debutul sesiunii bursiere.

"Noi suntem foarte aproape de zona de conflict, astfel încât suntem mai expuşi. În plus, suntem o piaţă mai mică, lichiditatea este mai redusă, motiv pentru care volatilitatea este mai puternică", spune Marcel Murgoci.

Milan Pruşan, Managing Director al NN Investment Partners, subliniază că bursa noastră face parte din rândul pieţelor emergente, de unde investitorii par să se retragă pe termen scurt. "Suntem asociaţi şi geografic cu această zonă de conflict, împreună cu Ungaria, Cehia, Polonia", a afirmat Pruşan la Digi 24.

Deprecieri pentru toate sectoarele bursei noastre

În acest context general, la Bursa de Valori Bucureşti, toate sectoarele au încheiat sesiunea de tranzacţionare de ieri cu scăderi importante.

Acţiunile Banca Transilvania (TLV), fovoritele investitorilor străini care vor să ia expunere pe bursa noastră, au încheiat sesiunea bursieră cu un declin de 1,82%, la 2,16 lei, pe fondul unei valori a tranzacţiilor de 25,38 milioane de lei, cea mai mare din sesiunea de ieri. Pentru titlurile BRD-Groupe Societe Generale (BRD) scăderea a fost mai severă, de 5,49%, acţiunile instituţiei de credit încheind ziua la preţul de 16,54 lei.

Titlurile OMV Petrom (SNP), cel mai mare producător de petrol din Europa de Sud-Est, s-au depreciat cu 0,82%, la 0,423 de lei, iar acţiunile Romgaz (SNG) au scăzut cu 2,71%, până la 34,05 lei. Titurile Nuclearelectrica (SNN) au avut un recul de 4,93%, la 32,8 lei.

Acţiunile Fondul Proprietatea (FP), alt vehicul folosit de investitorii străini care vor să ia expunere pe economia ţării noastre, au coborât cu 5,38%, până la 1,76 lei.

Dintre companiile mari se mai remarcă căderea de 11,01% a titlurilor TeraPlast (TRP), ce au încheiat ziua la 0,614 lei, şi cea a acţiunilor One United Properties (ONE), care s-au depreciat cu 9,5%, până la 1.048 lei. Acţiunile Erste Group Bank (EBS), listate secundar la BVB, s-au depreciat cu 11,72%, până la 122,4 lei, scădere ceva mai mare decât cea a acţiunilor băncii austriece la bursa din Viena.

Milan Pruşan: "Preţurile energiei sunt foarte ridicate şi nu putem discuta de o ajustare în perioada următoare, dacă problema nu se schimbă din perspectivă geopolitică"

Bineînţeles că, investitorii se întreabă dacă scăderile vor continua, până unde şi care sunt factorii sau informaţiile care pot opri valul vânzărilor.

Milan Pruşan a afirmat: "În momentul de faţă scenariul arată foarte rău, pentru că dacă nu se schimbă ceva în următoarele două săptămâni, ne îndreptăm probabil spre o recesiune generalizată. Mai întâi cu amprentă în Europa şi după aceea probabil cu impact global (...). Preţurile energiei sunt foarte ridicate şi nu putem discuta de o ajustare în perioada următoare, dacă problema nu se schimbă din perspectivă geopolitică. Iar intervenţia guvernamentală nu va fi suficientă şi nici băncile centrale nu pot face mare lucru în contextul actual".

Marcel Murgoci de la Estinvest subliniază că piaţa este cuprinsă de pesimism, sentiment care probabil va continua să predomine în şedinţele următoare. "Oricând pieţele pot să revină la minimele înregistrate astăzi (n.r. ieri) sau chiar să cadă sub ele", a spus brokerul de la Estinvest.

Topul celor mai mari creşteri 

1. "UCM Reşiţa" (UCM): +15,00%

2. "Bermas" (BRM): +11,85%

3. "Electromagnetica" (ELMA): +8,91%

4. "Condmag" (COMI): +7,69%

5. "Antibiotice" (ATB): +6,40%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Bucovina-Club de Munte" (PREH): -14,88%

2. "Romcab" (MCAB): -14,86%

3. "SIF Hoteluri" (CAOR): -14,71%

4. "Chimcomplex" (CRC): -14,71%

5. "Carbochim" (CBC): -14,67%

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Panica inseamna lipsa ratiunii.

    Romanii, maiestrii panicii! Spiritul de turma dainuieste! Isi cumpara pastile cu iod, curpapier, isi fac pasapoarte (de parca nu pot circula doar cu buletinul)...

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb