BVB Interes crescut pentru acţiunile din sectorul petrolier

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 1 septembrie 2005

Şedinţa bursieră de ieri a fost una care a urmat aceeaşi evoluţie cu cea din ziua anterioară. După ce la începutul şedinţei cotaţiile principalilor emitenţi au înregistrat ajustări ale preţurilor, spre final, preţurile au suferit corecţii, unele dintre acţiuni închizînd ziua pe scădere, după o creştere substanţială în cursul sesiunii bursiere. Acest lucru a făcut ca indicii bursieri să înregistreze creşteri uşoare. Indicele BET care reflectă evoluţia celor mai lichide zece acţiuni listate la cota Bursei a crescut cu 0,72%, în timp ce celălalt indice, BET-FI, care indică evoluţia preţurilor SIF, a crescut cu 0,34%. Valoarea totală tranzacţionată ieri a fost de 22,27 milioane de RON, din care jumătăte a fost reprezentată de tranzacţiile de la prima categorie.

Cel mai tranzacţionat emitent de la categoria I a fost "Petrom" Bucureşti, cu un rulaj de 9 milioane de RON. Cotaţia titlurilor acestuia a stagnat în jurul valorii de 0,4540 RON/ acţiune, după care a crescut pînă la preţul de închidere de 0,4600 RON/titlu. Cursul acţiunilor SNP la finele zilei a fost în creştere cu 1,6% faţă de cel din ziua anterioară. Investitorii au manifestat un interes deosebit pentru acţiunile "Petrom", transferîndu-se aproximativ 20 de milioane de acţiuni. La aceeaşi categorie, s-au detaşat şi titlurile "Banca Transilvania", cu o valoare tranzacţionată de peste un milion de RON, urmată de BRD. Preţul acţiunilor TLV la închiderea zilei de tranzacţionare a fost de 0,9 RON/acţiune, acelaşi ca cel din ziua anterioară. Cotaţia BRD a crescut cu 1,7% faţă de cea anterioară, pînă la nivelul de 11,8 RON/acţiune, însă lichiditatea a fost redusă, tranzacţionîndu-se aproximativ 55.000 titluri ale băncii.

Brokerii au considerat că, în prima parte a zilei, cursul acţiunilor SIF a recuperat prin creşterea susţinută scăderea din ultima săptămînă. Însă, evoluţia favorabilă nu a durat mult, astfel încît, spre final, vîn-zătorii au intervenit în piaţă conducînd la corecţii de preţ. La sfîrşitul şedinţei, două din cele cinci societăţi de investiţii financiare au închis pe creştere. SIF 5 "Oltenia" s-a menţinut cel mai mult, preţul de închidere al acesteia fiind de 1,63 RON/titlu, în creştere cu 1,2% faţă de cel precedent. Valoarea totală tranzacţionată cu acţiunile SIF5 a însumat peste 2,7 milioane de RON. SIF1 "Banat Crişana" a fost singurul emitent care la sfîrşitul sesiunii bursiere a scăzut cu 0,7% faţă de ziua anterioară, preţul fiind de 1,45 RON/ acţiune.

"Rompetrol Rafinare" Constanţa

Ieri a fost a doua zi în care acţiunile rafinăriei au crescut pe fondul unei lichidităţi ridicate şi al unei presiuni la cumpărare din partea investitorilor. Cu o valoare tranzacţionată de peste 1,45 milioane de RON, "Rompetrol" a fost cel mai tranzacţionat emitent de la categoria a doua. Preţul maxim al zilei a fost de 0,0983 RON/acţiune, iar spre final acesta a suferit o corecţie uşoară pînă la nivelul preţului de închidere de 0,0978 RON/titlu. Acesta a fost în creştere cu 1,4% mai mare decît cel din ziua precedentă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb