BVB Investitorii şi-au îndreptat atenţia către acţiunile de la categoria a II-a

RODICA ORJANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 26 ianuarie 2004

Ultima şedinţă bursieră a săptămînii trecute a fost cea de a treia în care cursurile acţiunilor au înregistrat o creştere generalizată. Indicii bursieri au încheiat sesiunea la noi valori maxime istorice, pe fondul unei lichidităţi ridicate. Valoarea transferurilor încheiate a fost mai scăzută decît în şedinţele precedente, de numai 41,2 miliarde de lei. Spre deosebire de şedinţa de joi, cînd preţurile acţiunilor de la prima categorie au înregistrat creşteri semnificative, vineri, investitorii şi-au îndreptat atenţia şi spre acţiunile de la categoria a doua. Brokerii susţin că investitorii au decis să cumpere vineri mai multe acţiuni ale societăţilor de la categoria a II-a, pentru că acestea nu au crescut în ritmul celor de la prima categorie, fiind mai atractive din acest punct de vedere. Între preferinţele investitorilor au fost societăţile care au raportat rezultate financiare în creştere.

Acţiunile SIF au rămas în continuare printre preferinţele investitorilor, valoarea transferurilor raportate ajungînd la 17,7 miliarde de lei. Cu excepţia cotaţiei acţiunilor SIF "Transilvania", toate celelalte SIF-uri au încheiat şedinţa la preţuri mai mari decît cele de joi. De asemenea, patru din cele cinci acţiuni SIF au înregistrat în ultima şedinţă a săptămînii trecute noi maxime istorice. Cele mai lichide au fost acţiunile SIF "Oltenia", singurele care au depăşit un milion de titluri transferate.

"Banca Transilvania"

Lichiditatea acţiunilor TLV a scăzut vineri, valoarea transferurilor cu acestea ridicîndu-se la 3,08 miliarde de lei. Brokerii susţin că lichiditatea redusă a fost determinată de numărul mic de acţiuni existente la vînzare, cumulat cu cererea mai scăzută decît în şedinţele precedente. Cotaţia acţiunilor TLV a crescut vineri pînă la 5.400 lei/acţiune, valoare care reprezintă un nou maxim al ultimului an de tranzacţionare.

"Amonil" Slobozia

Pentru a doua şedinţă consecutiv, acţiunile "Amonil" Slobozia au fost în atenţia investitorilor. Pe fondul unei lichidităţi ridicate (peste 13 milioane de titluri), cursul acţiunilor "Amonil" a crescut vineri pînă la 153 lei/acţiune. Ultima tranzacţie a fost realizată la 150 lei/acţune, cu 2% peste cel de joi. Brokerii cred că acţiunile "Amonil" par ieftine comparativ cu rezultatele financiare raportate de societate pentru primele nouă luni ale anului trecut. Interesul investitorilor pentru acţiunile AMO se va menţine ridicat şi în perioada următoare, susţin brokerii, ceea ce ar putea determina noi creşteri ale preţurilor.

"Vae Apcarom" Buzău

Cotaţia acţiunilor "Vae Apcarom" a înregistrat în şedinţa de vineri o creştere semnificativă a cursului (10,8%). Tranzacţiile au fost realizate la cursuri cuprinse între 3.350 şi 3.650 lei/ acţiune, însă lichiditatea a fost scăzută (numai 35.698 de acţiuni). Brokerii susţin că investitorii au preferat acţiunile APC datorită rezultatelor financiare bune raportate periodic de societate pe parcursul anului trecut.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb