BVB Lichiditate de 21,8 milioane lei, cu mult sub media zilnică a anului

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 3 iulie 2020

Lichiditate de 21,8 milioane lei, cu mult sub media zilnică a anului

Corecţie ex-dividend de 5,02% pentru Romgaz

Bursa de Valori Bucureşti a avut o nouă sesiune cu rulaje modeste, în şedinţa de ieri valoarea tranzacţiilor ridicându-se la 21,81 milioane de lei, atât sub cea din ziua precedentă, de 22,78 milioane de lei cât şi sub media zilnică a anului, de circa 50,57 milioane de lei.

Indicele BET, al celor mai tranzacţionate acţiuni de la BVB, cu excepţia SIF-urilor, a scăzut cu 0,31%, în contextul corecţiei ex-dividend pentru titlurile Romgaz (SNG), în timp ce indicele BET-TR, ce reflectă şi dividendele, a urcat cu 0,22%.

În Europa, pieţele de acţiuni au cunoscut creşteri consistente, pe fondul optimismului din privind găsirea unui vaccin împotriva Covid-19, în timp ce în Statele Unite, Nasdaq a atins un nou maxim istoric, după ce datele privind locurile de muncă nou create au dat un nou semnal privind recuperarea activităţii economice după blocajul cauzat de pandemie, potrivit investing.com.

Referindu-se la bursa noastră, echipa de la Prime Transaction a notat, în raportul zilnic al societăţii: "Şedinţa de tranzacţionare s-a încheiat cu evoluţii mixte pentru indicii BVB. BET-FI a înregistrat cel mai mare avans, de 0,58%, în timp ce la polul opus s-a situat BET-NG, cu o scădere de 1,54%. Valoarea tranzacţiilor a fost de 4,5 milioane euro, în uşoară scădere comparativ cu şedinţa anterioară. Banca Transilvania (TLV) a fost cel mai lichid emitent cu o valoare tranzacţionată de 3,9 milioane lei. BRD - Groupe Societe Generale (BRD) este singurul emitent din indicele BET care s-a apreciat cu mai mult de un procent, înregistrând o creştere de 1,88%"

În piaţa "regular", topul valorii tranzacţionate a fost condus de acţiunile Banca Transilvania, care s-au depreciat cu 0,23%, până la 2,145 lei.

Poziţia a doua în acest clasament a fost ocupată de titlurile SIF Oltenia (SIF5), care au încheiat ziua bursieră în stagnare, la preţul de 2,2 lei/unitate, acţiunile societăţii de investiţii financiare din Craiova cumulând un rulaj de 2,95 milioane de lei.

Titlurile Romgaz (SNG) s-au corectat ex-dividend cu 5,02%, la 30,25 lei, în condiţiile unei lichidităţi de 2,06 milioane lei.

Producătorul de gaze naturale va distribui, începând cu data de 24 iulie, un dividend de 1,61 lei/titlu, alocare atât din profitul anului trecut cât şi din rezultatul reportat, sumă care faţă de cotaţia SNG din data de 1 iulie, ultima zi în care se puteau cumpăra acţiuni pentru a beneficia de dividende, de 31,85 lei, avea un randament brut de 5,05%.

Locul al patrulea în topul valorii tranzacţionate a fost ocupat de acţiunile Erste Group Bank (EBS), ce au angrenat un rulaj de 1,96 milioane de lei, cotaţia bănci austriece marcând un avans de 4,54%, la 107 lei, evoluţie în ton cu cea de la bursa din Viena.

Prin piaţa "deal" nu a fost realizată nicio tranzacţie.

Indicele compozit BETPlus a avut un declin de 0,28%, în timp ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, s-a apreciat cu 0,33%.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni de la BVB, a avut o scădere de 0,2%

Topul celor mai mari creşteri

1. "Artego" (ARTE): +7,01%

2. "Erste Group Bank " (EBS): 4,54%

3. "Electromagnetica" (ELMA): +3,73%

4. "Bittnet Systems" (BNET): +3,13%

5. "BRD - Groupe Societe Generale" (RBD): +1,88%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Romgaz" (SNG): -5,02%

2. "Oil Terminal" (OIL): -1,75%

3. "Mecanică Fină" (MECE): -1,54%

4. "Sphera Franchise Group" (SFG): -0,66%

5. "Electroargeş" (ELGS): -0,56%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb