BVB Lichiditate ridicată şi cotaţii în uşoară creştere

Diana Dorobanţu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 25 mai 2006

Pe parcursul şedinţei bursiere desfăşurate ieri mai multe din cotaţii au înregistrat uşoare creşteri în special în prima parte a zilei. Spre prînz, însă, a fost observată o plafonare a acestora, SIF-urile închizînd la preţuri similare celor din zilele trecute. Totuşi, acţiunile companiilor cu capitalizare mai ridicată au reuşit să închidă pe plus, recuperînd astfel o parte din scăderile din prima parte a săptămînii. Marcel Murgoci, de la Est Invest, ne-a declarat că această evoluţie era probabil de aşteptat după scăderile semnificative din zilele precedente. Toţi indicii pieţei şi-au majorat ieri valorile, cea mai importantă creştere, de 3,01%, fiind înregistrată de BET, care urmăreşte lichiditatea celor mai lichide zece titluri din piaţă. BET-C a crescut cu 2,8%, ajungînd la 4.143 puncte.

Lichiditatea s-a redus cu aproximativ 32%, menţinîndu-se totuşi la o valoare ridicată, de res-pectiv 33,6 milioane RON.

La categoria întîi s-a remarcat cotaţia titlurilor "Petrom" Bucureşti (SNP), care a înregistrat o creştere de 6,8%, ajungînd la 0,4721 RON/titlu (preţ mediu). Transferurile perfectate sub acest simbol au totalizat 4,5 milioane RON, adică 30% din totalul categoriei.

Cu excepţia cotaţiei acţiunilor "Băncii Comerciale Carpatica" din Sibiu (BCC), care a rămas constantă, celelalte două din sectorul bancar s-au apreciat. Astfel, "BRD Groupe Société Générale" Bucureşti (BRD) a reuşit să creas-că ieri cu 4 procente pe fondul unui rulaj total de 3,9 milioane RON. Cursul acţiunilor "Băncii Transilvania" (TLV) s-a majorat cu 3,5%, situîndu-se în intervalul 0,87 RON/titlu - 0,89 RON/titlu. Această revenire a cotaţiei TLV nu a anulat, însă, complet scăderile anterioare.

Sectorul SIF-urilor a dat semne de revigorare la începutul zilei, dar pe final deprecierile s-au instalat. SIF5 "Oltenia" s-a majorat timid, cu 0,9%, pînă la 2,2518 RON/titlu (preţ mediu). Valoarea totală a transferurilor s-a cifrat la 3,3 milioane RON.

Cea mai importantă variaţie pozitivă de preţ a acestei categorii, de respectiv 1,6%, a fost înregis-trată de SIF1 "Banat Crişana". Din punct de vedere al lichidităţii, însă, SIF2 "Moldova" Bacău a fost liderul categoriei, cu un rulaj de 5,2 milioane RON.

La categoria a doua a pieţei, tranzacţiile au totalizat 2,93 milioane RON. Titlurile "Prodplast" Bucureşti (PPL) au fost cele mai lichide aici, totalizînd 1,8 milioane RON. Cursul a variat între 3,6 RON/acţiune şi 3,75 RON/acţiune, şedinţa bursieră fiind închisă la 3,7 RON/titlu.

Acţiunile SSIF "Broker" Cluj Napoca (BRK) au avut o revenire bună, cotaţia majorîndu-se cu 7,1% pe parcursul sesiunii bursiere desfăşurate ieri.

Brokerii sînt de părere că evoluţia cotaţiilor a fost determinată în totalitate de conjunctura pieţei şi că în perioada următoare cu siguranţă vom mai avea parte de variaţii fie pozitive, fie negative. Este posibil totuşi ca piaţa să se stabilizeze.

"Turbomecanica"

Titlurile companiei "Turbomecanica" Bucureşti (TBM) au avut o evoluţie bună atît a lichidităţii, cît şi a preţului. Astfel, ieri, cotaţia s-a apreciat cu 4,4%, pe fondul unui volum de tranzacţionare de 5,3 milioane de acţiuni.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb