BVB Marcel Murgoci: "Piaţa a fost dominată vineri de tranzacţiile cu acţiuni «Banca Transilvania»"

ANDREI STAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 18 septembrie 2017

Marcel Murgoci: "Piaţa a fost dominată vineri de tranzacţiile cu acţiuni «Banca Transilvania»"

TLV a anunţat că negocierile privind achiziţia "Bancpost" continuă, finalizarea lor fiind preconizată la finalul lui octombrie

Lichiditate de 11,25 milioane de euro, în ultima şedinţă a săptămânii

Piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a înregistrat, în ultima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii, o lichiditate de 51,73 milioane de lei (11,25 milioane euro), peste media de 47,3 milioane de lei consemnată de la începutul anului, în contextul în care indicii bursieri au încheiat în teritoriu negativ. Şedinţa a fost dominată de schimburile cu acţiuni "Banca Transilvania" (TLV), care au generat un rulaj cumulat de aproape 26 milioane lei.

TLV a transmis vineri că negocierile privind achiziţia "Bancpost" continuă, finalizarea acestora fiind estimată la sfârşitul lunii octombrie. Într-un comunicat al emitentului se arată: "Banca Transilvania informează investitorii că negocierile privind achiziţia Bancpost continuă. Detalii privind rezultatul negocierilor vor fi comunicate după parcurgerea etapelor necesare şi obţinerea aprobărilor. Finalizarea negocierilor este estimată la finalul lunii octombrie anul curent".

Domnul Marcel Murgoci, director de operaţiuni în cadrul companiei de brokeraj "Estinvest", ne-a declarat: "Lichiditatea de astăzi (ieri, n.r.) a fost asigurată, în primul rând, de tranzacţiile efectuate cu acţiuni «Banca Transilvania», realizându-se inclusiv un deal de aproape 6,9 milioane de lei pe acest emitent. Tranzacţiile cu titluri «Banca Transilvania» au venit ca urmare a anunţului făcut de bancă privind includerea în etapa finnală a negocierilor de preluare a «Bancpost»-ului. Potrivit anunţului, este posibil ca aceste negocieri să se finalizeze la sfârşitul lui octombrie. Rămâne de văzut dacă va fi vorba, la finalul negocierilor, de preluarea sau de nepreluarea băncii (...), dar anunţul e considerat un pas înainte înspre preluarea băncii «Bancpost».(...) A rezultat, astfel, o piaţă dominată în primul rând de acţiunile «Banca Transilvania»".

Aşadar, pe piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile "Banca Transilvania" (TLV), simbol pe care au fost realizate tranzacţii în valoare de 18,81 milioane de lei. Preţul de închidere al transferurilor cu titluri TLV a fost de 2,27 lei/unitate, în creştere cu 0,89%.

Acţiunile "Erste Group Bank AG" (EBS) au încheiat şedinţa de tranzacţionare în scădere cu 3,59%, la preţul de 161 lei/titlu, în urma unui rulaj de 6,01 milioane de lei.

Tot vineri, au fost schimbate titluri "BRD - Groupe Societe Generale" (BRD) de 3 milioane de lei, preţul de închidere fiind de 12,9 lei/acţiune, în apreciere cu 0,78%.

Locul al patrulea în topul lichidităţii a revenit acţiunilor "Digi Communications N.V." (DIGI), cu un rulaj de 2,4 milioane de lei, cotaţia DIGI terminând şedinţa de tranzacţionare la preţul unitar de 39 de lei, în urma unui avans de 1,04%.

Pe piaţa "deal" au fost înregistrate două tranzacţii, însumând 6,87 milioane lei, cu titluri TLV, la preţul unitar de 2,29 lei.

Indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide treisprezece acţiuni, a coborât cu 0,13%, iar indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 34 de acţiuni de la BVB, a înregistrat o corecţie de 0,08%.

Indicele BET-FI, al SIF-urilor plus "Fondul Proprietatea", s-a depreciat cu 0,07%.

Indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a scăzut cu 0,23%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a coborât cu 0,37%.

Topul celor mai mari creşteri

1. "Rompetrol Rafinare" (RRC): +3,32%

2. "Oltchim Rm. Vâlcea" (OLT): +3,11%

3. "Electromagnetica" (ELMA): +2,95%

4. "Altur" (ALT): +2,78%

5. "Electroaparataj" (ELJ): +2,7%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Boromir Prod" (SPCU): -5,44%

2. "Mecanica Fină" (MECE): -4,43%

3. "Patria Bank" (PBK): -4%

4. "Erste Group Bank AG" (EBS): -3,59%

5. "Socep" (SOCP): -3,57%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb