BVB Mihai Piscan: Luni, Bursa a făcut un pas înainte faţă de vineri

Simona Adam
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 5 iulie 2011

Mihai Piscan: Luni, Bursa a făcut un pas înainte faţă de vineri

Mihai Piscan, broker la "EFG Eurobank Securities" a descris şedinţa bursieră de ieri, ca fiind "un pas înainte faţă de şedinţa bursieră de vineri", când lichiditatea a fost foarte scăzută. Domnia sa a adăugat că, în general, vara, lichiditatea este foarte scăzută, în contextul plecării investitorilor în concedii.

Schimburile înregistrate, ieri, la Bursa de Valori Bucureşti, au totalizat 37,7 milioane de lei (8,9 milioane de euro), tranzacţiile cu acţiuni reprezentând 36,9 milioane lei (8,7 milioane de euro).

Mihai Piscan a apreciat că, în ansamblu, indicii au crescut mai mult decât în Europa (unde s-au situat la circa 0,3 %). Îmbunătăţirea ratingului ţării (n.r.) de la "BB+" la "BBB-" de către cei de la "Fitch", este o veste foarte bună, "dar nu ştiu cât de aşteptată", potrivit domniei sale.

În timpul şedinţei BVB de ieri toţi indicii bursieri s-au apreciat.

Astfel, indicele BET, care reflectă evoluţia celor mai lichide zece companii listate, a înregistrat o creştere de 0,75%, ajungând la circa 5.532 puncte. Indicele BET-C, care reflectă evoluţia preţurilor tuturor companiilor listate pe piaţa reglemetată BVB, a crescut cu 0,98%, ajungând la 3.351 puncte. Indicele BET - FI care indică evoluţia acţiunilor celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) şi ale "Fondului Proprietatea" (FP), a crescut cu 1,3% la aproape 22.915 puncte. Indicele BET - NG, al companiilor din sectorul de energie şi utilităţi, a crescut cu 1,99% la circa 790 puncte.

Mihai Piscan este de părere că SIF-urile (în special SIF5), precum şi "Broker" Cluj, au atins un nou maxim în ultimele două săptămâni, ceea ce reprezintă un semnal de cumpărare. Domnia sa se aşteaptă ca mişcarea să continue, "iar SIF-urile să recupereze cât mai mult".

Cotaţia "Fondul Proprietatea" s-a depreciat, ieri, cu 0,09%, la 0,53 lei/titlu, pe fondul unui rulaj de 25,4 milioane de lei. De asemenea, au fost înregis-trate 2 tranzacţii deal cu titlurile FP, în valoare de 17,7 milioane lei, la preţul de 0,5305 lei/titlu. De la listare, titlurile FP s-au ieftinit cu 18,3 %.

Titlurile "SIF Transilvania" (SIF3) s-au clasat pe locul al doilea în topul lichidităţilor, pe fondul unui rulaj de aproape 3,4 milioane lei. Titlurile SIF3 au încheiat şedinţa la preţul de 0,5195 lei/acţiune, cu 0,78% mai mare decât în şedinţa de vineri. În total, au fost schimbate 6,5 milioane acţiuni SIF3, la preţuri cuprinse între 0,5155 lei şi 0,5310 lei/titlu. De la începutul anului, titlurile SIF3 s-au ieftinit cu 5,54%.

Locul al treilea în topul lichidităţilor a fost ocupat de titlurile "Oltchim" (OLT), tranzacţiile însumând 2,88 milioane lei. Acţiounile OLT au avut cea mai mare creştere din şedinţa de ieri, de 14,99%, încheind la 2,002 lei/titlu, cu preţuri cuprinse între 1,7 lei şi 2,002 lei/unitate. De la începutul anului, titlurile OLT au cres-cut cu 886%.

Cel mai mult s-au ieftinit acţiunile "Titan" (simbol MPN), cu 14,61% la 0,2297 lei/titlu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb