BVB Scăderea se adânceşte la bursa noastră

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 22 septembrie 2022

Scăderea se adânceşte la bursa noastră

Tranzacţii de numai 45 milioane lei, cu mult sub media zilnică a anului

Toţi indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut scăderi de peste 1% în sesiunea de tranzacţionare de ieri, în constrast cu aprecierile pieţelor europene. Indicele compozit BETPlus a avut un recul de 1,45%, la 1.687 de puncte, în timp ce indicele energetic BET-NG a coborât cu 1,6%, până la 852 de puncte.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunţat o mobilizare militară parţială, ceea ce marchează o nouă etapă în conflictul din Ucraina, şi a ameninţat uşor voalat cu folosirea armelor nucleare, fapt pe care NATO l-a numit un act de disperare "nechibzuit" în faţa înfrângerii care se profilează pentru Rusia, conform Reuters.

De asemenea, investitorii aşteaptă ca Fed-ul să opereze a treia creştere consecutivă cu 75 de puncte de bază a dobânzii de politică monetară, în lupta cu inflaţia care se află la recorduri nemaiîntâlnite de decenii.

Indicele pan-european Stoxx 600 avea, la ora 18:30, o creştere de 0,78%, în timp ce la Londra indicele FTSE 100 era în urcare cu 0,49%. Indicele DAX30, al bursei din Frankfurt, avea o apreciere de 0,64%.

În schimb la Bucureşti, în ton cu declinul majorităţii pieţelor estice, indicele fanion BET a încheiat ziua cu o scădere de 1,56%, la 11.293 de puncte, în timp ce indicele BET-FI, al SIF-urilor şi Fondul Proprietatea (FP), a avut un recul de 1,34%, până la 48.221 de puncte.

Valoarea tranzacţiilor s-a ridicat la numai 44,9 milioane de lei, cu mult sub media zilnică a anului, de circa 97 miliane de lei.

Brokerii de la Prime Transaction au scris, în raportul lor zilnic: "Toţi indicii locali au înregistrat scăderi de peste un procent. BET-BK a avut cea mai slabă evoluţie, cu o corecţie de 1,66%. Valoarea tranzacţiilor a fost de 9,1 milioane euro, în creştere comparativ cu şedinţa de ieri (n.r. alaltăieri). Toţi emitenţii din indicele BET s-au corectat, cele mai mari scăderi fiind înregistrate de titlurile: Conpet (COTE), -3,34%, TeraPlast (TRP), -3,28% şi OMV Petrom (SNP), -2,86%".

În piaţa "regular", topul valorii schimburilor a fost condus de acţiunile OMV Petrom, ce au cumulat un rulaj de 7,19 milioane de lei, titlurile SNP încheind ziua la preţul de 0,425 lei.

Acţiunile Banca Transilvania (TLV) au coborât cu 1,5%, la preţul de 18,44 lei, pe fondul unei valori a tranzacţiilor de 5,14 milioane de lei.

Pe poziţia a treia a clasamentului lichidităţii s-au situat titlurile Electrica (EL), ce s-au depreciat cu 1,43%, la 6,9 lei, în condiţiile unui rulaj de 4,54 milioane de lei.

Acţiunile BRD-Groupe Societe Generale (BRD) au scăzut cu 0,81%, la preţul de 12,24 lei, pe fondul unor schimburi de 4,24 milioane de lei.

În piaţa "deals" a fost derulată o tranzacţie cu acţiunile SIF Muntenia (SIF4), în valoare de 4,72 milioane de lei, schimbul fiind realizat la preţul unitar de 1,18 lei, cu 5,6% sub referinţa din piaţa "regular".

Indicele BETAeRO, al companiilor listate pe Sistemul Multilateral al bursei noastre, a avut un recul de 1,05%, la 885 de puncte.

Topul celor mai mari creşteri

1. "Impact Developer & Contractor" (IMP): +6,05%

2. "Farmaceutica Remedia" (RMAH): +3,13%

3. "IAR Braşov" (IARV): +2,49%

4. "Aerostar" (ARS): +2,08%

5. "Rompetrol Rafinare" (RRC): +2,01%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Condmag" (COMI): -7,69%

2. "Electroargeş" (ELGS): -6,70%

3. "Dafora" (DAFR): -4,11%

4. "Bittnet Systems" (BNET): -3,69%

5. "BRK Financial Group" (BRK): -3,67%

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. SA FIE MARFA! Aduceti companii, ce e asta 10 ipouri in 10 ani?? aaa o sa ziceti ca ati adus pe aero caimacuri si nu mai stiu ce. pai vedeti ca pe aero nu prea se comunica, trage retailu de companii care HABAR N-AU ce cauta pe bursa, de ce au venit, parca era o chestie cu servicii de consiliere si comunicare POST-LISTARE din partea brokerilor. acum a inceput beleaua cu obligatiunile, insolvente etc. here we goooo bvb.

    1. Urmatoarea perioada e buna pentru companii stabile ... nu a risca prea mult in companii noi care vin cu datorii la packet!

    Smecheria tiparirii banilor fara acoperire sa terminat,

    din cauza inflatiei foarte mari, 

    deci banii spre burse vor fi mai mici ani de zile,

    va veni si vremea ptr. intrare la cuparare la preturi extra profitabile 

    1. caderea bursei era anuntata de raportul dintre bonduri si bvb in ianuarie februarie 2022.

      dar unde sunt aia cu bitnet? unde sunt? dar aia cu brd? 

      de cant ii asteptam sa nu le mai aud gura... acum a venit vremea sa mai cada ceva speculatori tinuti chiar si de gov in spate. 

      S c cret 

    Imi doresc ca firmele listate la BVB sa acapareze piața în contextul recesiunii din 2023, sunt grămezi de firme zombi-securistice care trebuie date la o parte. Sa nu stea sa se roage la ploaie sau Putin, sa investească inteligent banii primiți de la acționari !

    Banii ieftini o amintire...si voi faceti vorbire de IPO-uri.

    Nene Iancule, palaria si bastonul...ziua intrarii la cumparare necunoscuta. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb