BVB Scăderi pe linie pentru toţi indicii bursei

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 23 noiembrie 2017

Titlurile "Banca Transilvania", cele mai lichide

Sedinţa de tranzacţionare de la mijlocul săptămânii a fost marcată de scăderea tuturor indicilor Bursei de Valori Bucureşti (BVB), în contextul în care a fost înregistrat un volum de tranzacţionare de 33,79 milioane de lei (7,27 milioane euro), sub valoarea medie a acestui an, de circa 48,4 milioane de lei.

Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct "Tradeville", a detaliat evoluţia de ieri a pieţei de capital autohtone: "Astăzi (n.r. ieri) indicii BVB au avut o evoluţie negativă, pe fondul unei desfăşurări de evenimente similare la nivelul şedinţei burselor vest-europene, BET pierzând 0,59% faţă de şedinţa anterioară, valoarea totală a tranzacţiilor cu acţiuni de pe piaţa reglementată fiind de 6,89 milioane de euro. Cel mai mare avans pe segmentul principal, în afara indicelui BET, l-au înregistrat acţiunile Amonil (AMO) cu +8,57%, pe fondul tranzacţionării celui mai mic volum de acţiuni pentru acest simbol din ultimul semestru. În acest timp, în cadrul indicelui BET, preţul titlurilor Digi Communications NV (DIGI) a avut cea mai bună evoluţie, +3,11%, în condiţiile în care pe acest simbol s-a tranzacţionat un volum de acţiuni aflat sub media ultimelor şase luni. Cea mai mare scădere pe piaţa reglementată au înregistrat-o astăzi (n.r. ieri) acţiunile Şantierul Naval Orşova (SNO) cu -9,00%, volumul de acţiuni tranzacţionate fiind mult sub media ultimelor şase luni. Din cadrul indicelui BET, cea mai slabă evoluţie a zilei au marcat-o titlurile MedLife (M), -1,82%, pe fondul unui volum de acţiuni aflat mult peste media ultimului semestru."

Pe piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile "Banca Transilvania" (TLV), simbol pe care au fost realizate tranzacţii în valoare de 6,14 milioane de lei. Preţul de închidere al transferurilor cu titluri TLV a fost de 2,175 lei/unitate, în creştere cu 0,46%.

Acţiunile "Electrica" (EL) au scăzut cu 2,48%, la 11,8 lei/unitate, în urma unui rulaj de 6,13 milioane de lei.

Tot ieri, au fost schimbate titluri "Romgaz" (SNG) de 4,42 milioane de lei, preţul de închidere fiind de 32,5 lei/unitate, în apreciere cu 0,78%.

Locul al patrulea în topul lichidităţii a revenit acţiunilor "OMV Petrom" (SNP), cu un rulaj de 2,96 milioane de lei. Cotaţia SNP a coborât cu 2,08%, la preţul de 0,283 lei/unitate.

Pe piaţa "deal" a fost înregistrată o tranzacţie cu titluri EL, în valoare de 0,46 milioane de lei, la preţul unitar de 11,9 de lei, în scădere cu 1,65%.

Indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 40 de acţiuni de la BVB, a înregistrat un recul de 0,56%.

Indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, s-a depreciat cu 0,77%.

Indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a coborât cu 0,59%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a scăzut cu 0,42%.

Topul celor mai mari creşteri

1. "Amonil" (AMO): +8,57%

2. "TMK - Artrom" (ART): +8,57%

3. "Digi Communications NV" (DIGI): +3,11%

4. "Prefab" (PREH): +2,09%

5. "Compa" (CMP): +1,89%

Topul celor mai mari scăderi

1."Şantierul Naval Orşova" (SNO): -9,00%

2. "Oltchim" (OLT): -5,29%

3. "Electrocontact" (ECT): -3,85%

4. "Uztel" (UZT): -3,40%

5. "Romcarbon" (ROCE): -2,95%

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb