BVB Scăderi pentru indici, în ton cu valul de vânzări din pieţele internaţionale

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 22 decembrie 2020

Scăderi pentru indici, în ton cu valul de vânzări din pieţele internaţionale

Capitalizarea MedLife ajunge la 1,29 miliarde de lei, un nou record istoric BRK a încheiat cu succes plasamentul privat pentru acţiunile Star Residence Invest

Valul de vânzări ce a cuprins pieţele intlrnaţionale de acţiuni, apărut pe fondul îngrijorărilor investitorilor privind noua tulpină a coronavirusului, ce a provocat închideri în mare parte din Regatul Unit al Marii Britanii, s-a extins şi la Bucureşti, toţi indicii bursei noastre încheind prima zi de tranzacţionare a săptămânii în scădere.

Indicele principal BET, al celor mai lichide şaptesprezece acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), cu excepţia SIF-urilor, s-a depreciat cu 0,75%, la 9.587,61 de puncte, în timp ce indicele extins BET-XT, al celor mai tranzacţionate 25 de titluri de la noi, a avut un recul de 0,82%, până la 853,22 de puncte.

Valoarea tranzacţiilor s-a ridicat la 58,76 milioane de lei, peste cea din şedinţa anterioară, de aproape 39 milioane de lei, un aport important venind din partea schimburilor cu obligaţiuni.

Echipa de la Prime Transaction a notat, în raportul său zilnic: "Pe fondul scăderilor pieţelor internaţionale, cauzate de noua tulpină a virusului Covid din Marea Britanie şi a noilor restricţii anunţate, bursa locală a avut un start de săptămâna negativ. Cea mai mare scădere a fost înregistrată de indicele BET-NG, care s-a corectat cu 1,22%. Valoarea tranzacţiilor a fost de douăsprezece milioane de euro, sub media anului curent. Banca Transilvania (TLV) a fost cel mai lichid emitent, cu un rulaj de 6,4 milioane lei. Un aport semnificativ, de 8,1 milioane lei la valoare tranzacţionată vine şi din partea finalizării plasamentului privat de acţiuni Star Residence Invest. Din indicele BET, acţiunile a doi emitenţi au închis şedinţa pe plus: MedLife (M), 7,75% şi Fondul Proprietatea (FP), 0,36%, în timp ce titlurile Transgaz (TGN) şi Alro (ALR) au fost în stagnare.

La polul opus, notăm scăderile înregistrate de acţiunile societăţilor: OMV Petrom (SNP), -1,93%, Conpet (COTE), -1,84% şi Banca Transilvania (TLV), -1,74%".

Acţiunile Banca Transilvania, cea mai importantă companie de la BVB din indicele MSCI Frontier Markets 100, au încheiat şedinţa de tranzacţionare la 2,25 lei,

Pe poziţia a doua în clasamentul lichidităţii din piaţa "regular" s-au situat transferurile cu acţiunile MedLife, ce au cumulat un rulaj de 3,47 milioane de lei. Acţiunile M au încheiat ziua bursiră la preţul de 58,4 lei, ceea ce ridică capitalizarea prestatorului de servicii medicale private la 1,293 miliarde de lei, maxim istoric. Compania va aloca, la începutul anului viitor, cinci acţiuni gratuite la una deţintă, în cadrul unei operaţiuni de majorare de capital prin încorporarea rezervelor.

Titlurile TeraPlast (TRP) au încheiat ziua bursieră la preţul unitar de 0,43 lei, în scădere cu 0,23%, pe fondul unei valori a tranzacţiilor de 3,07 milioane de lei.

Poziţia a patra a topului rulajului a fost ocupată de acţiunile Romgaz (SNG), a căror lichiditate a fost de 2,79 milioane de lei, titlurile producătorului de gaze naturale înregistrând o scădere de 1,41%, până la 28,05 lei.

Prin piaţa "deal" nu a avut loc nicio tranzacţie.

În piaţa AeRO au fost înregistrate acţiunile Star Residence Invest (REIT), în urma finalizării plasamentului privat derulat de BRK Financial Group (BRK). Star Residence Invest este o companie de tip REIT (Real Estate Investment Trust) ce a fost dezvoltată de Impact Contractor & Developer. În cadrul plasamentului au fost vândute 37,259 milioane de acţiuni, la preţul de 0,218 lei/titlu, ceea ce ridică valoarea operaţiunii la 8,122 milioane de lei.

Schimburile cu obligaţiuni au fost în sumă totală de 9,16 milioane de lei. Cea mai mare valoare, de 5,44 milioane de lei, a fost înregistrată de tranzacţiile cu titlurile de stat Fidelis denominate în euro, listate la BVB în data de 7 decembrie (simbol R2512AE), ultimul transfer fiind realizat la preţul de 101,5 euro, cu 1,5% peste valoarea nominală.

Indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, s-a depreciat cu 0,79%, până la 1.822,36 puncte, în timp ce indicele BET-FI, al SIF-urilor şi Fondul Proprietatea, a avut un recul de 0,89%, până la 42.159,24 puncte. Indicele compozit BETPlus a avut un recul de 0,75%, la 1.432,57 de puncte.

Topul celor mai mari creşteri 

1. "MedLife" (M): +7,75%

2. "Turism Felix" (TUFE): +5,10%

3. "Rompetrol Well Services" (PTR): +4,81%

4. "SIF Muntenia" (SIF4): +1,24%

5. "Electroargeş" (ELGS): +1,16%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Societatea de Construcţii Napoca" (NAPO): -13,04%

2. "Electroputere" (EPT): -11,54%

3. "Cos Târgovişte" (COS): -8,38%

4. "Condmag" (COMI): -7,69%

5. "Prebet" (PREB): -6,28%

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb