BVB Scăderi pentru indici, pe fondul unui rulaj redus

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 10 octombrie 2023

Scăderi pentru indici, pe fondul unui rulaj redus

Prime Transaction: "Criza din Orientul Mijlociu a adus incertitudini şi corecţii pe pieţele financiare internaţionale, inclusiv pe cea din România"

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut scăderi pe linie, în prima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii, în ton cu dinamica pieţelor europene, ce digeră tulburările din Orientul Mijlociu. Indicele compozit BETPlus s-a depreciat cu 0,88%, la 2.069 de puncte, în vreme ce indicele BET, al celor mai lichide 20 de titluri ale pieţei noastre, a avut un recul de 0,9%, la 13.896 de puncte.

Valoarea tranzacţiilor s-a ridicat la numai 53,5 milioane lei, cu mult sub media zilnică a anului, de 149 milioane lei, în condiţiile în care, în piaţa "deals" nu a fost realizat niciun schimb. Ecartul apare şi deoarece media a fost puternic trasă în sus de oferta Hidroelectrica, cea mai mare operaţiune de acest tip din istoria BVB.

Echipa de la Prime Transaction a notat, în raportul său zilnic: "Criza din Orientul Mijlociu a adus incertitudini şi corecţii pe pieţele financiare internaţionale, inclusiv pe cea din România. Astfel, toţi indicii BVB au înregistrat scăderi de aproape un punct procentual, mai accentuate fiind cele ale indicelui BET-BK, cu o corecţie de 1,3%, în timp ce indicele BET-FI s-a depreciat cu doar 0,54%. Valoarea tranzacţionată a fost de 10,77 milioane euro, în uşoară scădere faţă de şedinţa anterioară. Hidroelectrica (H2O) şi Banca Transilvania (TLV) au fost emitenţii care au avut un rulaj mai mare de cinci milioane lei fiecare. Emitenţii din cadrul indicelui BET au avut dinamici majoritar negative, cu variaţii cuprinse între -3,62% pentru Transelectrica (TEL) şi +0,92% în cazul Fondul Proprietatea".

În piaţa "regular", topul valorii tranzacţiilor a fost condus de acţiunile Hidroelectrica, ce au cumulat un rulaj de 7,8 milioane de lei, titlurile H2O încheind ziua bursieră în stagnare, la preţul unitar de 117 lei.

Pe poziţia a doua în topul rulajului s-au situat acţiunile Banca Transilvania, ce au scăzut cu 0,81%, la 21,92 lei, în condiţiile unor schimburi de 6,2 milioane lei.

Acţiunile Fondul Proprietatea au urcat cu 0,92%, până la preţul de 0,385 lei, pe fondul unei valori a tranzacţiilor de 4,6 milioane lei.

Pe poziţia a patra a clasamentului rulajului s-au situat acţiunile OMV Petrom (SNP), ce au cumulat un rulaj de patru milioane lei, titlurile SNP încheind ziua în creştere cu 0,09%, la preţul de 0,5445 lei.

Indicele BET-NG, al companiilor energetice şi de utilităţi, a avut un recul de 0,78%, la 1.029 de puncte, în vreme ce indicele BETAeRO, al companiilor relevante din Sistemul Multilateral de Tranzacţionare al BVB, s-a depreciat cu 0,72%, la 896 puncte.

Topul celor mai mari creşteri

1."Condamg" (COMI): +11,11%

2. "Promateris" (PPL): +4,19%

3. "Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră" (EFO): +3,50%

4. "IAR Braşov" (IARV): +1,63%

5. "Electromagnetica" (ELMA): +1,52%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Turbomecanica" (TBM): -7,10%

2. "Artego" (ARTE): -5,63%

3. "Şantierul Naval Orşova" (SNO): -4,58%

4. "Transelectrica" (TEL): -3,62%

5. "Infinity Capital Investments" (SIF5): -2,89%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb