BVB Scăderile au continuat pe bursa locală, pe un rulaj de doar 6 milioane de euro

ANDREI STAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 25 octombrie 2017

Scăderile au continuat pe bursa locală, pe un rulaj de doar 6 milioane de euro

Marcel Murgoci: "Titlurile «Banca Transilvania» - capul de afiş al şedinţei din punctul de vedere al lichidităţii"

Piaţa Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a înregistrat, în prima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii, o lichiditate de 27,15 milioane de lei (5,9 milioane de euro), în scădere faţă de şedinţa de luni (36 milioane de lei) şi sub media zilnică a acestui an (47,71 milioane lei), în contextul în care şapte din indicii bursieri au încheiat în teritoriu negativ.

Şedinţa a consemnat, din nou, deprecierea cotaţiei "Banca Transilvania" (TLV, -0,67%), emitent care domina şi clasamentul lichidităţii.

Domnul Marcel Murgoci, director de operaţiuni în cadrul companiei de brokeraj "Estinvest", ne-a declarat: "Pe piaţa principală s-au tranzacţionat astăzi (ieri, n.r.) aproximativ 6 milioane de lei, pe fondul scăderii uşoare a indicilor bursieri, singurii indici care au avut creşteri fiind BET-FI şi BET-NG. Variaţiile evoluţiei acestor indici au fost destul de mici (...). Din punctul de vedere al lichidităţii, am remarcat, în principal, schimburi de aproximativ 9 milioane de lei cu acţiuni «Banca Transilvania», pe fondul uşoarei scăderi a preţului de tranzacţionare. La mare distanţă (...) s-au plasat «Fondul Proprietatea» şi «Romgaz».

Aşadar, «Banca Transilvania» a ţinut capul de afiş din punctul de vedere al lichidităţii, valoarea tranzacţionată fiind de aproximativ 4 milioane de acţiuni. Începutului timid al pieţei i s-a alăturat şi debutul celor două oferte de vânzare pentru titlurile «Transilvania Broker» şi «Sphera Franchise Group» care au ţinut atenţia investitorilor, mai ales în prima parte a şedinţei de tranzacţionare. Indicele bursier BET a avut, începând cu ora 12:00, o evoluţie descendentă, coborând de la valoarea de 7.920 puncte până la 7.880 de puncte pe fondul unei evoluţii contrare cu ceea ce se întâmpla pe pieţele externe, unde indicatorii au crescut. Este posibil ca această involuţie să fie cauzată de cele două oferte de vânzare menţionate".

Pe piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus, aşadar, de acţiunile "Banca Transilvania", simbol pe care au fost realizate tranzacţii în valoare de 8,93 milioane de lei. Preţul de închidere al transferurilor cu titluri TLV a fost de 2,225 lei/unitate.

Acţiunile "Fondul Proprietatea" (FP) au încheiat şedinţa de tranzacţionare în stagnare, la preţul de 0,845 lei/titlu, în urma unui rulaj de 5,5 milioane de lei.

Tot ieri, au fost schimbate titluri "Romgaz" (SNG) de 2,64 milioane de lei, preţul de închidere fiind de 31,85 lei/acţiune, în stagnare.

Locul al patrulea în topul lichidităţii a revenit acţiunilor "Digi Communications N.V." (DIGI), cu un rulaj de 1,87 milioane de lei, cotaţia DIGI terminând şedinţa de tranzacţionare la preţul unitar de 36,6 de lei, în depreciere cu 0,54%.

Titlurile "Transgaz" (TGN) au coborât cu 0,25%, la preţul de 399 lei/unitate, fiind transferate acţiuni în valoare de 0,8 milioane lei.

Pe piaţa "deal" s-au derulat două tranzacţii.

Cea mai importantă dintre acestea, de 1,43 milioane lei, a fost realizată cu titluri SNG, la preţul unitar de 31,8 lei, cotaţia emitentului scăzând cu 0,16%.

A mai fost încheiat un transfer "deal" cu titluri "Electrica" (EL), de 0,58 milioane de lei, la preţul de 12,96 lei/acţiune, în depreciere cu 0,31%.

Indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide treisprezece acţiuni, a coborât cu 0,12%, iar indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 34 de acţiuni de la BVB, a înregistrat o corecţie de 0,16%.

Indicele BET-FI, al SIF-urilor plus "Fondul Proprietatea", s-a apreciat cu 0,48%.

Indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a scăzut cu 0,02%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a coborât cu 0,06%.

Topul celor mai mari creşteri

1. "Mecanica Ceahlău" (MECF): +8,06%

2. "Oltchim Rm. Vâlcea" (OLT): +5,21%

3. "Electromagnetica" (ELMA): +2,12%

4. "SIF Banat-Crişana" (SIF1): +1,42%

5. "SIF Oltenia" (SIF5): +1,25%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Amonil" (AMO): -11,11%

2. "Comelf" (CMF): -4,44%

3. "Armătura" (ARM): -4,18%

4. "Zentiva" (SCD): -2,98%

5. "Prebet Aiud" (PREB): -1,61%

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb