BVB Scăderile continuă la bursa noastră

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 30 septembrie 2022

Scăderile continuă la bursa noastră

Tranzacţii de 36 milioane lei, cu mult sub media zilnică a anului

Toţi indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut scăderi în sesiunea de tranzacţionare de ieri, în ton cu declinul pieţelor europene. Indicele BET, care reflectă evoluţia celor mai lichide 20 de titluri ale pieţei noastre, a avut un recul de 1,12%, la 10.549 de puncte, în timp ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de acţiuni, s-a depreciat cu 0,78%, până la 1.984 de puncte.

Valoarea tranzacţiilor s-a ridicat la numai 35,6 milioane de lei, cu mult sub media zilnică a anului, de circa 96 milioane de lei, în condiţiile în care, prin piaţa "deals" nu a fost realizat niciun schimb.

Brokerii de la Prime Transaction au notat, în raportul lor zilnic: "O nouă şedinţă de corecţii pentru indicii BVB. Scăderile au fost cuprinse între -1,13% pentru BETPlus şi -0,3% în cazul indicelui BET-NG. Valoarea tranzacţiilor a fost de 7,2 milioane euro, în scădere comparativ cu şedinţele din ultimele zile. Cel mai mare aport de lichiditate a venit din partea acţiunilor societăţilor Banca Transilvania (TLV) şi OMV Petrom (SNP). Din indicele BET, titlurile Transgaz (TGN) s-au apreciat cu 9,26% în urma deciziei Consiliului de Adminstraţie de a acorda acţiuni gratuite, acesta fiind şi singurul emitent cu o creştere de peste un procent. Titlurile Digi Communications (DIGI) au avut cea mai slabă evoluţie, înregistrând o corecţie de 5,31%".

În piaţa "regular", topul valorii schimburilor a fost condus de acţiunile Banca Transilvania (TLV), ce au cumulat un rulaj de 4,79 milioane de lei, titlurile TLV încheind ziua în scădere cu 1,62%, la preţul de 17,04 lei.

Acţiunile OMV Petrom (SNP) au urcat cu 0,63%, la preţul de 0,3985 lei, pe fondul unor tranzacţii de 4,45 milioane de lei.

Pe poziţia a treia a clasamentului lichidităţii s-au situat titlurile Transgaz, ce s-au apreciat până la 230 de lei, în condiţiile unui rulaj de 2,37 milioane de lei.

Acţiunile Fondul Proprietatea (FP) au coborât cu 1,12%, la preţul de 1,76 lei, pe fondul unor schimburi de 1,99 milioane de lei.

Indicele BET-FI, al SIF-urilor şi FP, a avut un recul de 0,44%, la 47.089 de puncte, în timp ce indicele BET-XT, ce reflectă evoluţia celor mai lichide 30 de acţiuni ale pieţei noastre, a avut un recul de 1,02%, până la 933 de puncte.

Indicele BETAeRO, al companiilor listate pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare al BVB, a scăzut cu 0,84%, la 828 de puncte.

Topul celor mai mari creşteri

1. "Transgaz" (TGN): +9,26%

2. "Romcarbon" (ROCE): +7,50%

3. "Compa" (CMP): +5,37%

4. "Promateris" (PPL): +5,26%

5. "Transelectrica" (TEL): +0,88%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Condmag" (COMI): -9,09%

2. "Digi Communications" (DIGI): -5,31%

3. "Zentiva" (SCD): -4,04%

4. "Alumil" (ALU): -3,73%

5. "Cemacon" (CEON): -3,73%

Opinia Cititorului ( 21 )

  1. Bursa urca și coboară cu ciclicitate, nu.i nici o noutate! Unii pleacă alții vin! Asta i viața, daca nu ar fi așa, ce plictiseala!

    Spor la ce vreți să faceți cu banii! 

    Prabusire sprancenata.

    Fondurile de pensii captive pe long ne vor umple de bani. 

    1. nu poti shorta la bvb?

      Poti shorta pe certificate.

      Fondurile sunt captive, asteapta sa treaca luna si sa incaseze comisioanele. 

      Ce nu inteleg e de ce nu au intrat fondurile de pensii la sustinere tinand cont ca e final de trimestru. Au fost si scaderi pe volume foarte mici si de obicei pe final. O sa aiba un minus consistent pe active la final de Q3 si iar o sa aiba critici.

      asta cu intratul la sustinere e o poveste

      activul pe unitate artificial marit la fonduri atrage rascumparari ca mai sunt si oameni cu capul de umeri 

      cine e atat de sonat sa asigure exit la pret nejustificat de mare din fond daramand chiar activul fondului prin miscarea asta?

      adica vrei sa maresti aiurea activul dar de fapt il darami 

      N'au contract "sa tina" piata.

      Nu mai pot ei de critici.

      Volumele mari se fac in proximitatea bottom-ului, atunci cand majoritatea capituleaza, mai este pana atunci, asa ca nu sunt volume. 

      Pai nu, dar iara o sa le vina la guvernanti idei de nationalizare ca vai ce randamente scazute au fondurile de pensii. Brd se apropie de minimele OUG Dragea si de cele din pandemie. Profitul va fi in crestere si anul acesta si anul viitor. Este o iesire de pe burse necontrolata a fondurilor care tine momentan doar de cresterile de dobanzi.

      Fondurile intra la cumpărare numai pe creștere

      Fondurile din Romania nu ies necontrolat de pe bursa. Volumele din piata sunt mici, nici nu au contrapartida, sunt captivi, maxim reusesc sa descarce cateva procente in zeci de sedinte.

      Ideea desfiintarii fondurilor de pensii obligatorii este foarte buna.

      E contraproductiv sa tranzactionezi acum pe baza rezultatelor financiare trecute. Bancile pot constitui provizioane pentru conditii psiho-socio-economice riscante si amana astfel distribuirea dividendelor. 

      Foarte buna pt tine, pentru noi astilalalti nu e si nici nu vrem sa auzim de ea. Auzi, sa vina unul ca Simon sa aiba grija de banii mei :=)

    Daca tot nu dau comunicate despre rezultate eu remarc in ziua de ieri la BVB raportul BONA.

    Primul raport a unei firme care nu merge bine si in care conducerea afirma raspicat asta.E clar ca nu stiu cand ar putea cineva sa-si scoata banii la cotatia asta,dar macar nu au datorii si o s-o taraie chiar daca sunt vremuri proaste. 

    Am tinut sa subliniez asta pentru ca m-am plictisit de textul ala sub BVC 'ne mentinem estimarile' desi se vede cu ochiul liber ca alea care o sa indeplineasca bugetul o sa fie exceptii.

    De pilda la CAB nu au deloc venituri si la cum au ars cash semestrele trecute ce mai au nu le ajunge pana la finalul anului asta!Probabil o sa vina BRK cu bani insa sa nu spui nimic despre ce urmeaza e jenant. 

    1. Dar sa stii ca la Bonas chiar se pot apropia de buget. Au reusit sa treaca pe profit de 350.000 lei in Q2 si la vanzari mici. In Q3 si Q4 au cele mai mari vanzari ( inclusiv noua linie de inghetata care a mers pe vara ).

      Alive Capital are rezultate fabuloase.

      Clientii se vor muta de pe lapte pe ceai, atat timp cat va mai fi si ceai. In interbelic si postbelic nu aveau nici ceai. 

    ce parere aveti de AQ? Nu aveti sentimentul ca asta e o firma pur de aero? Ce treaba are firma asta cu principalul si mai ales si in BET? Sunt niste baieti suparati pe ea...si supararile mai bine si le ar rezolva pe aero. Se duce firma acolo unde ii e locul, adica pe aero si acolo pot sa se razboiasca cat vor si broker cluj sa o dea in jos si in sus dupa cum i se cere

    Daca vine plafonarea la Petrol si Gaze, vedem oare SNP la 0.35 si SNG la 32-35?

    1. In Romania deja exista plafonare la gaz și supraimpozitare, cred că cea mai mare din Europa.

      Să vedem cum vom sta când djia va atinge 22000 de puncte. Tot tigrii, tot tigrii?

      Tigrii Europei, of curse!

      Televe a închis la minimul anului. Și tteraplast tot astăzi. Senepe alaltăieri. Berede ieri. Se pregătește și ...

      Este doar preludiul! Va veni și episodul bang gang! Până atunci, hai cu cu televe!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb