BVB Schimb "deal" cu 4,92% din Lion Capital

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 16 februarie

Schimb "deal" cu 4,92% din Lion Capital

Scăderi pentru majoritatea indicilor

Şedinţa de tranzacţionare de ieri a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a fost marcată de un schimb de tip "deal" în valoare de 65 milioane lei cu acţiuni Lion Capital, fosta SIF Banat-Crişana. Cele 25 milioane de titluri, echivalentul a 4,92% din capitalul societăţii, au fost tranzacţionate la preţul de 2,6 lei, cu 4% peste referinţa din piaţa "regular".

Indicii au avut în mare parte scăderi, în contrast cu aprecierile pieţelor europene. Indicele compozit BETPlus s-a depreciat cu 0,22%, până la 2.327 de puncte, în vreme ce indicele BET, al celor mai lichide douăzeci de acţiuni ale pieţei noastre, a avut un declin de 0,23%, până la 15.657 de puncte.

Echipa de la Prime Transaction a scris în raportul său zilnic: "Singurii indici care au marcat creşteri în şedinţa de tranzacţionare de astăzi (n.r. ieri) au fost BETAeRO cu 0,46% şi BET-FI cu 0,65%. Restul indicilor au înregistrat scăderi cuprinse între -0,1% pentru BET-BK şi -0,5% în cazul indicelui BET-NG. Valoarea tranzacţiilor a fost de 26,63 milioane de euro, în creştere faţă de ultima şedinţă de tranzacţionare (...). Cele mai mari creşteri din indicele BET au fost marcate de Teraplast (TRP), 0,68%, Medlife (M), 0,63% şi BRD - Groupe Societe Generale (BRD), 0,44%. Societăţile din indicele BET care au înregistrat cele mai mari scăderi în şedinţa de astăzi (n.r. ieri) au fost Hidroelectrica (H2O), -1,44%, Transelectrica (TEL), -1,28% şi Aquila (AQ), -0,45%".

În piaţa "regular", topul valorii tranzacţiilor a fost condus de acţiunile Banca Transilvania (TLV), ce au cumulat un rulaj de 18,9 milioane lei, titlurile instituţiei de credit încheind ziua în stagnare, la preţul unitar de 25 lei.

Pe poziţia a doua în topul rulajului s-au situat acţiunile Hidroelectrica, ce au coborât până la preţul de 123 lei, în condiţiile unor schimburi de 18,5 milioane lei.

Acţiunile BRD-Groupe Societe Generale (BRD) s-au apreciat cu 0,44%, până la preţul de 18,2 lei, pe fondul unei valori a tranzacţiilor de 3,7 milioane lei.

Pe poziţia a patra a clasamentului lichidităţii s-au situat titlurile Electrica (EL), ce au cumulat un rulaj de 3,6 milioane lei, acţiunile furnizorului şi distribuitorului de energie încheind ziua în creştere cu 0,17%, la preţul unitar de 11,88 lei.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide treizeci de titluri ale pieţei noastre, s-a depreciat cu 0,13%, până la 1.341 de puncte.

Topul celor mai mari creşteri

1."Comcm" (CMCM): +14,38%

2. "Romcab" (MCAB): +12,56%

3. "Condmag" (COMI): +11,11%

4. "Vrancart" (VNC): +5,88%

5. "Electromagnetica" (ELMA): +2,97%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Bucovina Club de Munte" (BCM): -5,85%

2. "Electroargeş" (ELGS): -3,39%

3. "Rompetrol Well Services" (PTR): -2,70%

4. "Ropharma" (RPH): -2,00%

5. "Chimcomplex" (CRC): -1,84%

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Mutarea Directorasului Rat Razvan de la BRK la TRANSI adica in alt directorat dupa ce a lasat cu ochii in soare investitorii de obligatiuni la Qualis, plecat chiar in ziua de plata al ultimului cupon plus suma investita care nu au mai venit si nu vor mai venii poate ani lungi de acum inainte, urmeaza acum sa si foloseasca cunostintele de dribling si la TRANSI avind experienta unor listari de pomina de la CAB si REIT si nu numai. Asa ca idee Qualis avea 9 mil capitaluri proprii cind a cerut prin obligatiuni 15 mil deci din start nu se califica, apoi BRK era incompatibila cu listarea obligatiunilor avind in vedere gradul de rudenie a persoanei din conducerea BRK cu patronul Qualis.

    ASF trebuia sa vada aceste lucruri marunte dar PR a lucrat puternic iar RAT a activat in ultimele ore inainte de inchiderea subscrierii impingind investitorii in groapa, apoi imediat s a ocupat de marirea capitalului social la 22 de milioane ca sa para plauzubila solicitarea de fonduri din listarea obligatiunilor. A plecat pt ca nimeni nu mai avea incredere in el dupa aceste listari si sa evite si eventualele repercursiuni asupra lui. 

    1. Eu cred ca asta a mai fost sanctionat de AsF in trecut.

      Cu reputatia patata nu poti fi intr-un FIA ca legea e clara. 

      ...ASF-ul ar fi "sancționat One United cu avertisment, întrucât nu a informat despre împrumuturile acordate părților afiliate; tranzacțiile neraportate însumează 400 de milioane de lei".

      Minune !! 

      Atât de clara, încât Fecala sancționat în repetate rânduri de ASF a rămas inca ani buni conducătorul SIF3. Pe lângă Fecala, Raț e inger

    imi place titlul.

    s c c r e t 

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb