BVB Şedinţă de corecţii generale la Bursă

George Constantinescu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 20 iulie 2006

Tranzacţiile încheiate în şedinţa de ieri au avut o valoare totală de 6,23 milioane euro, cu 25% mai scăzută decât media lunii iulie. După un început ce anunţa o nouă creştere, indicii bursieri şi-au schimbat tendinţa, trecând pe minus. Indicele BET-FI a coborât cel mai mult cu -2,60% şi a pierdut treptat peste 1.000 de puncte, încheind la nivelul de 40.435 puncte. BET a avut o evoluţie similară, dar mai uniformă, oprindu-se la o valoare cu -1,99% mai mică decât cea din şedinţa precedentă. Indicele compozit, BET-C (-1,63%), a confirmat şi el scăderea generalizată a pieţei, doar 13 din cele 48 de simboluri tranzacţionate fiind în creştere.

Potrivit declaraţiei domnului Iulian Panait de la "KD Invest", şedinţa de ieri s-a caracterizat prin înregistrarea de corecţii generale la nivelul pieţei BVB. După o uşoară creştere, imediat după deschidere, cotaţiile celor mai multe acţiuni au început să coboare menţinându-se totuşi în echilibru până la jumătatea şedinţei. Apoi pe fondul introducerii în piaţă a unor ordine mai consis-tente, scăderea s-a accentuat. SIF-urile au dat tonul şi ieri, ponderea tranzacţiilor cu acestea ridicându-se la 57% din total.

Domnul Doru Cionca de la "Romcapital" este de părere că nivelul crescut al acţiunilor de pe BVB din ultima vreme se datorează reîntoarcerii de lichiditate în piaţă după suprasubscrierea de la "Transelectrica". Domnia sa ne-a mai declarat că acţiunile companiilor din Grupul Rompetrol (RRC şi PTR) au un parcurs bun, datorită apropierii datei de raportare a rezultatelor pe trimestrul II (începutul lunii august), care se aşteaptă să fie favoravile.

Brokerii sunt de părere că urmează o perioadă de consolidare a pieţei, după aceste creşteri şi descreşteri alternative relativ reduse. Prin scăderea de ieri, Bursa de la Bucureşti pare să se alinieze tendinţei generale a pieţelor din Europa, care au înregistrat derapaje semnificative în ultimele şapte zile.

Cu acţiunile SIF "Oltenia" s-au finalizat cele mai importante tranzacţii în valoare de 4,77 milioane lei, având variaţii ale cursului între 2,26 şi 2,37 lei/acţiune. Sectorul bancar a suferit de asemenea scăderi fiind sub influenţa evoluţiei celor cinci societăţi de investiţii financiare. Transferurile cu titluri "Petrom" au totalizat 2,56 milioane lei, pierzând -2,80% din valoare.

"Grupul Rompetrol"

"Rompetrol Rafinare" Constanţa (RRC) a fost cel mai tranzacţionat emitent, cele 366 de tranzacţii au implicat un volum de peste 24 milioane acţiuni. Titlurile RRC au fost printre puţinele blue chip-uri cu evoluţie pozitivă. În ultimele trei săptămâni, simbolul RRC a revenit cu peste 30% de la un minim de 0,0616 lei/acţiune şi a continuat să crească şi în şedinţa de ieri cu +1,01%, având variaţii între 0,0790 şi 0,0814 lei/acţiune.

Cea mai mare creştere au înregistrat-o acţiunile "Rompetrol Well Services" Ploieşti (PTR), care au urcat cu peste +5,10% până la 0,2760 lei/acţiune, maxim istoric de la listare, pe fondul unor rezultate bune pe primul trimestru.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb