BVB Şedinţa de ieri a fost una de stabilizare la Bursă

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 8 iunie 2005

Indicii bursieri au avut creş-teri uşoare în cursul şedinţei de tranzacţionare de ieri. Cea mai bună evoluţie a înregistrat-o indicele BET, care s-a apreciat cu 1,36% faţă de sesiunea bursieră anterioară, în timp ce indicele care reflectă evoluţia cotaţiilor SIF a crescut cu doar 0,74%. În piaţă şi-au făcut simţită prezenţa cumpărătorii care au condus la creşteri ale cotaţiilor, însă valoarea totală a tranzacţiilor a fost la fel de modestă, respectiv de 118 miliarde de lei. Din totalul tranzacţionat pe Bursă ieri, peste 36,5 miliarde de lei au reprezentat transferuri cu obligaţiuni. Astfel, au fost transferate 6.855 obligaţi-uni Raiffeisen, la acelaşi preţ cu principalul, în valoare totală de peste 34,65 miliarde de lei şi 188 obligaţiuni Finansbank, în valoare totală de 1,89 miliarde de lei.

Cele mai active titluri la prima categorie au fost cele ale Băncii Transilvania. Cu aces-tea s-au perfectat tranzacţii în sumă de aproximativ 20 miliarde de lei, în condiţiile în care totalul primei categorii a fost de 36,64 miliarde de lei. S-au tranzacţionat peste 2,8 milioane de acţiuni TLV, la preţuri ce au fluctuat între minimul de 6.900 şi maximul zilei de 7.050 lei/titlu. Preţul la închiderea şedinţei de ieri a fost de 6.950 lei/acţiune, în creştere cu 0,7% faţă de ziua precedentă. La aceeaşi categorie, acţiunile Petrom Bucureşti, au fost transferate în valoare totală de peste 18 miliarde de lei, la un volum ce a depăşit 5 milioane de tit-luri. Cu acţiunile Petom s-a efectuat o tranzacţie specială cu un număr de 1,8 milioane acţiuni, la preţul unitar de 3.650 lei, iar valoarea acestei operaţiuni a fost de aproximativ 7 miliarde de lei.

La categoria SIF s-au realizat tranzacţii destul de mici ca valoare, dar şi evoluţii modeste de preţ. Toate cotaţiile SIF ( cu excepţia SIF 3 Transilvania) au crescut. Cea mai tranzacţionată societate de investiţii financiare a fost SIF5 Oltenia Craiova, cu titlurile căreia s-au realizat transferuri ce au însumat 8,69 miliarde de lei. Preţul la închiderea sesiunii bursiere a fost de 12.300 lei/acţiune, în creştere cu 0,85 faţă de ziua anterioară.

"Rompetrol Rafinare" Constanţa

La categoria a doua a Bursei, s-au detaşat atît ca volum tranzacţionat, cît şi ca valoare rulată, acţiunile "Rompetrol Rafinare" Constanţa. Cu acestea s-au perfectat transferuri în sumă de 6,66 miliarde de lei, reprezentînd aproximativ 9,04% din totalul bursier. În prima parte a şedinţei cotaţia acţiunilor RRC a crescut pînă la nivelul de 780 lei/titlu, nivel la care s-a realizat o tranzacţie cu un pachet de 500.000 acţiuni. După creşterea din prima parte a zilei, a urmat o stabilizare, iar spre final cumpărătorii au intrat în piaţa, ducînd cotaţia la nivelul de închidere de 785 lei/acţiune. Preţul de la finele sesiunii bursiere de ieri a fost în creştere cu 3,8% faţă de şedinţa anterioară. Preţul titlurilor rafinăriei au fluctuat pe parcursul şedintei de ieri între un minim de 750 şi un maxim de 791 lei/titlu. În ultimele 12 luni preţul acţiunilor RRC s-a situat între 503 şi 1.250 lei/acţiune.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb