Bursa a crescut cu 0,81%, iar acţiunile celor patru SIF-uri tranzacţionate luni au încheiat ziua cu creşteri de 2,76% - 5,88%, evoluţia fiind susţinută de investitorii care anticipează schimbări în managementul acestor societăţi după ce conducerea SIF Muntenia a fost înlocuită în acest week-end.
Acţiunile SIF Banat-Crişana, SIF Moldova, SIF Transilvania şi SIF Oltenia au început să crească vizibil după ora 12:00, când în piaţă au fost plasate mai multe ordine de cumpărare la preţuri în creştere. Dacă la ora 13:22, cele patru titluri înregis-trau avansuri cu până la 2,89%, în următoarea oră creşterile au ajuns până la 5,26% şi au continuat să avanseze uşor. Titlurile SIF-urilor au înregistrat rulaje de 1 - 3,6 milioane lei.
"Creşterile semnificative înregistrate de cotaţiile SIF-urilor au apărut ca efect pozitiv indus de schimbarea istorică survenită în cazul SIF Muntenia. Reuşita unui grup de acţionari de a impune un nou Consiliu al Reprezentanţilor se constituie într-un factor de transformare cu reverberaţii pozitive la nivelul percepţiei asupra celorlalte SIF-uri. Piaţa a calificat această schimbare ca una de bun augur şi pentru celelalte SIF-uri prin aprecieri ale cotaţiilor de peste 5%. De aici se poate extrage ideea că investitorii se aşteaptă la acţiuni reformatoare similare şi în cazul celorlalte societăţi de investiţii financiare", a declarat Mihai Chişu, broker la IFB Finwest, citat de Mediafax.
Titlurile SIF Muntenia au fost suspendate de la tranzacţionare şi luni, pentru informarea investitorilor cu privire la deciziile AGA de schimbare a Consiliului Reprezentanţilor şi de distribuire a unor dividende suplimentare.
Noua componenţă a Consiliului Reprezentanţilor Acţionarilor SIF Muntenia a fost aleasă de un grup de investitori care au susţinut propunerile omului de afaceri omul de afaceri Gheorghe Iaciu, care deţine 5% din titlurile SIF Muntenia, şi a fondului de investiţii ING International Romanian Equity.
"Cred că aşteptările investitorilor în urma acestor modificări vizează o administrare mult mai competitivă, real profesionistă şi cu rezultate şi beneficii în creştere pentru acţionarii acestor companii. Nu în ultimul rând, investitorii proiectează în urma acestei schimbări istorice o mai bună colaborare a SIF Muntenia cu piaţa de capital, o transparentizare a aces-teia şi o aplicare în consecinţă a bunelor reguli ale guvernanţei corporative", a mai spus brokerul.
Acţionarii SIF Muntenia au aprobat şi distribuirea unor dividende suplimentare de 98,4 milioane lei din rezervele existente la finalul anului trecut şi constituite din sumele reprezentând dividende neridicate timp de trei ani.
La închiderea pieţei principale de la BVB, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), avansa cu 2,86%.
În acelaşi timp, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 1,07%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,82% peste închiderea de vineri.
Indicele extins al Bursei, BET-XT, a urcat cu 1,65%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.
Totodată, noul indice al BVB, BET-BK, a avansat cu 1,24%. BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS).
Investitorii au transferat în total acţiuni de 34,9 milioane lei (7,7 milioane euro), valoare de aproape patru ori peste rulajul şedinţei precedente, de doar 9,7 milioane lei (2,1 milioane euro).
Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 20,4 milioane lei, sumă din care 2,4 milioane lei au reprezentat valoarea unui deal. Aceste titluri au acoperit 59% din rulaj. Cea mai recentă tranzacţie cu acţiunile FP a fost realizată la 0,465 lei, cu 1,09% peste închiderea de vineri.
• Rulaj de 2,6 milioane lei pe Rasdaq
Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 2,6 milioane lei, valoare cu 43% sub rulajul de vineri, de 4,6 milioane lei.
Rulajul de luni a fost asigurată în proporţie de 87% de un deal cu 28,32% din acţiunile Prebet Aiud (PREB), în valoare de 2,3 milioane lei. Titlurile au fost cedate la 0,18 lei, preţ cu 0,67% peste cotaţia anterioară.
Pe segmentul de piaţă destinat obligaţiunilor au fost realizate trei transferuri cu titluri de stat în valoare cumulată de 112,1 milioane lei (24,8 milioane euro). Cele mai multe tranzacţii cu obligaţiuni din acest an au fost intermediate de BRD.
La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele de la Paris şi Frankfurt erau în stagnare, iar piaţa de la Londra era în scădere cu 0,4%. linia fiind urmată şi de bursele din Europa Centrală şi de Est, care consemnau corecţii de până la 1,5%.