BVB şi RASDAQ Alegerile nu au "deranjat" liniştea de pe piaţă

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 4 noiembrie 2014

Alegerile nu au "deranjat" liniştea de pe piaţă

Indicii bursieri, în scădere

Bursa de la Bucureşti a închis, luni, în scădere uşoară, după o şedinţă liniştită, în care activitatea de tranzacţionare nu a fost perturbată de anunţarea rezultatelor pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale.

Principalii indici ai bursei, BET Plus, de referinţă, şi BET, al celor mai lichide acţiuni, au închis în scădere cu 0,2%, după ce în prima parte a zilei s-au aflat în declin cu 0,1%. Cei doi indici au închis vineri în creştere cu 0,6-0,7%, pentru prima dată după cinci şedinţe de scădere. BET Plus include cele mai lichide 37 de acţiuni din piaţa reglementată BVB, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine.

Tranzacţiile s-au ridicat la 19,5 milioane de lei (4,4 milioane de euro), minimul ultimei săptămâni.

"Bursa este liniştită întrucât rezultatele primului tur au fost cele aşteptate, fără deviaţii semnificative de la ce indicau sondajele. Piaţa de capital nu este ruptă de scena politică, dar până la turul al doilea ne aşteptăm la o evoluţie stabilă. Doar eventuale surprize ar putea afecta piaţa", a declarat directorul general al casei de brokeraj NBG Securities România, Liviu Avram, citat de Mediafax.

Potrivit rezultatelor parţiale anunţate luni, de BEC după centralizarea a 98,3% din procesele verbale, Victor Ponta, candidatul PSD-UNPR-PC, a obţinut 40,33% din voturi la prezidenţiale, fiind urmat de Klaus Iohannis - ACL, cu 30,44%, şi de independentul Călin Popescu Tăriceanu, cu 5,4%.

"Piaţa de capital nu are neapărat un preferat în alegerile prezidenţiale, dar doreşte continuitate şi stabilitate. Deraierea de la predictibilitate ar afecta piaţa", a spus Avram.

Atmosfera liniştită de pe bursă a fost evidenţiată şi de evoluţia primelor două acţiuni după rulaj, Romgaz (SNG) şi Banca Transilvania (TLV). Ambele companii au închis în stagnare, după transferuri care au însumat 5,58 milioane de lei cu acţiunile Romgaz şi 3,53 milioane de lei cu titlurile Banca Transilvania.

O lichiditate mai ridicată a înregistrat şi Fondul Proprietatea, de 3,1 milioane de lei, însă cea mai mare parte a provenit dintr-un transfer de tip deal de 2,8 milioane de lei. Titlurile companiei au scăzut cu 0,2%.

Fondul Proprietatea a început luni o ofertă publică de răscumpărare de acţiuni proprii, în care acţionarii pot vinde companiei 750 milioane de acţiuni la un preţ de 1,11 lei/titlu, valoarea operaţiunii ridicându-se astfel la 832,5 milioane lei (188,3 milioane euro). Cele 750 milioane de acţiuni reprezintă 6% din numărul total de titluri Fondul Proprietatea.

Oferta publică se derulează între 3 noiembrie şi 2 decembrie şi face parte din cel de-al patrulea program de achiziţie de titluri proprii, început la 1 octombrie. Programul poate fi desfăşurat până în noiembrie 2015 şi vizează achiziţia a maxim 990.855.616 de acţiuni proprii, reprezentând 7,97% din capital.

Variaţii mai vizibile ale cotaţiilor au avut loc în sectorul energetic, unde titlurile Electrica (EL) au crescut cu 1,3%, după tranzacţii de 1,78 milioane de lei, în timp ce acţiunile OMV Petrom (SNP) au coborât cu 1,1%, pe operaţiuni de 1,6 milioane de lei.

Indicele BET NG, al sectorului energetic, a scăzut cu 0,1%, iar BET FI, compus din SIF-uri şi Fondul Proprietatea, a urcat cu 0,1%.

Peste pragul de 1 milion de lei au trecut şi acţiunile Transgaz (TGN), cu operaţiuni de 1,36 milioane de lei, dar cu o contribuţie de 587.600 lei dintr-un transfer deal. Tot pe segmentul deal al bursei a mai avut loc şi o tranzacţie cu titluri SIF Muntenia (SIF4) de 809.952 lei.

Indicii extinşi BET XT şi BET BK au scăzut cu 0,1%.

BET XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb