Bursa a crescut vineri cu 0,86%, într-o piaţă în care absenţa celor mai mulţi investitori de la tranzacţionare a limitat lichiditatea la 6,7 milioane lei, iar acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au înregistrat cel mai redus rulaj din ultimele aproape opt luni.
În primele minute, cotaţiile titlurilor SIF-urilor au avansat cu până la 2,76%, recuperând o parte din corecţiile de joi, însă promulgarea legii pentru creşterea pragului de deţinere de la 1% la 5% din acţiuni a avut o influenţă redusă.
După ora 10.30 ascensiunea a încetinit, iar în a doua parte a zilei unele cotaţii au trecut chiar pe roşu. La finalul şedinţei, doar acţiunile SIF Moldova (SIF2) şi SIF Oltenia (SIF5) înregistrau creşteri, de 0,37% şi, respectiv, de 1,9%, în timp ce titlurile celorlalte trei SIF-uri consemnau scăderi cuprinse între 0,18% şi 0,8%.
Bogdan Niculae, trader la Departamentul Pieţe de Capital al Piraeus Bank, a declarat: "Lipsa de reacţie la promulgarea legii privind creşterea pragului de deţinere demonstrează că strategia < Cumpără pe zvon şi vinde pe ştire > este încă folosită de mulţi investitori. Este de urmărit în următoarea perioadă dacă volumele pe SIF-uri se vor îmbunătăţi, întrucât aceasta ar fi o dovadă clară de stabilizare a preţurilor. Mă aştept să vedem o activitate ceva mai intensă pe aceste acţiuni pe la jumătatea lunii februarie, când au loc adunările generale şi se stabilesc dividendele".
Indicele BET-FI a reuşit să încheie şedinţa în teritoriu pozitiv, avansând cu numai 0,15%. Indicele include şi acţiunile Fondului Proprietatea (FP), care au stagnat.
Totodată, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în creştere cu 0,82%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 1% peste închiderea de joi.
Indicele extins al Bursei, BET-XT, a urcat cu 0,67%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.
Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de doar 6,7 milioane lei (1,5 milioane euro), valoare cu 36% mai redusă decât rulajul şedinţei precedente, de 10,5 milioane lei (2,4 milioane euro).
"În acest moment, problema cea mai mare a pieţei este lipsa volumelor, iar într-o astfel de situaţie procentele din dreptul acţiunilor nu contează. Această lipsă de interes poate fi pusă pe seama faptului că mulţi investitori sunt încă în vacanţă, iar un alt motiv este reprezentat de incertitudinile din zona euro", a afirmat traderul, citat de Mediafax.
Titlurile Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de numai 1,1 milioane lei, iar preţul a scăzut nesemnificativ, cu 0,02%, la 0,4299 lei. Un rulaj mai redus decât cel de vineri a fost înregistrat la 22 aprilie, când transferurile au însumat doar 757.000 de lei.
Acţiunile Oltchim (OLT) şi Electroargeş (ELGS) au încheiat cu variaţii uşoare, după în primele minute au urcat cu 11,3% şi, respectiv, cu 9,35%, menţinându-se atunci pe linia puuternic ascendentă de joi, când au avansat cu câte 15%.
La închidere, titlurile Oltchim erau în creştere cu 1,03%, la 1,279 lei, iar acţiunile Electroargeş avansau cu 1,46%, la 0,3897 lei. Operaţiunile cu acţiuni Oltchim au cumulat 649.000 de lei, iar titlurile Electroargeş au consemnat un rulaj de 235.000 de lei.
"Se pare că în piaţă sunt prezenţi cu preponderenţă speculatorii, iar în condiţiile rulajelor reduse, aceştia pot conduce la volatilitate destul de ridicată pe anumite acţiuni. Sper că investitorii să reapară încetul cu încetul în piaţă pentru a putea avea o viziune mai clară adupra situaţiei actuale a bursei", a mai spus brokerul.
Unii investitori au fost activi pe piaţa obligaţiunilor, unde au fost cedate cinci pachete de titluri de stat pentru 6,6 milioane lei (1,5 milioane euro), şi pe segmentul destinat derivatelor, unde au fost transferate produse structurate de 1,2 milioane lei (284.000 de euro) şi contracte futures de 863.000 de lei (aproape 200.000 de euro).
Astfel, lichiditatea totală a BVB a fost de 15,4 milioane lei (3,5 milioane euro), sumă cu 17% peste rulajul de joi, de 13,2 milioane lei (3 milioane euro).
Investitorii au transferat pe piaţa Rasdaq acţiuni de 2,5 milioane lei, valoare cu mult peste lichiditatea şedinţei precedente, de numai 78.000 de lei. Peste 97% din rulaj a fost asigurat de tranzacţii cu 12,55% din acţiunile procesatorului de lapte Lactate Natura Târgovişte (INBO) şi 15,87% din titlurile firmei imobiliare Stomobi Bucureşti (STOM), în valoare de 1,7 milioane lei şi, respectiv, de 753.000 de lei.
Acţiunile Lactate Natura au coborât cu 1,79%, la 5,5 lei, iar cotaţia titlurilor Stomobi a scăzut de peste trei ori de la 8 lei la 2,51 lei.