BVB şi RASDAQ Bursa a închis în creştere uşoară

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 18 noiembrie 2014

Bursa a închis în creştere uşoară

Liviu Avram, NBG Securities: "Piaţa aşteaptă o aşezare a scenei politice"

Bursa de la Bucureşti s-a aflat luni în teritoriu pozitiv pe parcursul întregii şedinţe şi a închis în creştere uşoară, pe un rulaj la minimul ultimelor patru luni, investitorii fiind mai precauţi decât în mod obişnuit înaintea unei aşezări a scenei politice după alegerile prezidenţiale.

Principalii indici ai pieţei, BET Plus, de referinţă, şi BET, al celor mai lichide acţiuni, au închis în urcare cu 0,2-0,3%, în linie cu evoluţia înregistrată pe parcursul întregii şedinţe. BET Plus include cele mai lichide 40 de acţiuni din piaţa reglementată BVB, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine.

Rulajul s-a ridicat la numai 11,7 milioane de lei (2,64 milioane de euro), cel mai redus începând din 18 iulie, când în piaţă au fost derulate tranzacţii de 11,5 milioane de lei.

"Piaţa aşteaptă o aşezare a scenei politice. Politicul a jucat un rol în ultima perioadă, dar nu unul determinant. În perioada următoare, rulajele vor reveni la normal", a declarat şeful Departamentului de Vânzări şi Trading la NBG Securities - Bucharest Branch, Liviu Avram, potrivit Mediafax.

Conform rezultatelor parţiale anunţate, luni, de BEC, după centralizarea a 99,07% din procesele verbale, Klaus Iohannis a obţinut 54,50% din voturi la turul doi al alegerilor prezidenţiale, iar Victor Ponta a fost votat de 45,49% dintre alegătorii care s-au prezent la urne.

Evoluţia pozitivă a fost susţinută de creşterile din sectorul energetic, în principal de OMV Petrom (SNP), în timp ce BRD - Groupe Societe Generale (BRD) a tras în jos piaţa.

Acţiunile Fondul Proprietatea (FP) au înregistrat cel mai ridicat rulaj al zilei, cu transferuri de 2,33 milioane de lei, dar au închis în urcare cu doar 0,1%.

Transferuri mai ridicate au avut loc şi cu titlurile Romgaz (SNG), cu 1,9 milioane de lei, Transgaz (TGN), cu 1,6 milioane de lei, şi Transelectrica (TEL), cu 1,22 milioane de lei.

Doar titlurile OMV Petrom au mai trecut de pragul de 1 milion de lei în privinţa lichidităţii, cu operaţiuni de 1,03 milioane de lei, sumă care include însă şi un transfer de tip deal de 451.500 de lei.

În sectorul energetic, indicele BET NG a avansat cu 0,5%, iar BET FI,compus din cele cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea, a scăzut cu 0,5%, din cauza evoluţiei negative a societăţilor de investiţii financiare.

În piaţa deal, singura tranzacţie de luni a fost cea cu acţiunile OMV Petrom.

Indicii BET XT şi BET BK au crescut cu 0,1%.

BET XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ce vorbesti "frit" ???(fara nici o legatura desigur cu viitorul presedinte, ci doar cu vorba populara), am urtmarit cu atentie cum, preturile care scad sunt efectiv ... faramitate, apoi, preturile reale sau "foste", raman sau devin amintiri nostalgice, ca si investitiile celor (fraierilor) care au cazut in plasa "invitatie amagitoare" de a investi pe BVB, ... ce vorbesti "frit" ?, adevarul, bursa ca si altele a devenit , pe langa altele, o masura de "spoliere," a buzunarelor !"!!.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb