BVB SI RASDAQ Corecţii pe Bursă, pe fondul scăderilor indicilor internaţionali

VERONICA PLĂCINTESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 30 mai 2013

Corecţii pe Bursă, pe fondul scăderilor indicilor internaţionali

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au închis ieri şedinţa de tranzacţionare în scădere, pe un rulaj de 16,7 milioane lei (3,84 milioane euro), cu 34% mai puţin faţă de şedinţa anterioară, când investitorii au tranzacţionat acţiuni de 25,33 milioane lei (5,85 milioane euro). BVB a scăzut, ieri, cu 0,37%, indicele compozit BET-C ajungând la 2.965,22 puncte.

Corecţiile de pe bursă s-au realizat evoluţiilor pieţelor internaţionale, potrivit brokerilor. Nicu Grigoraş, broker la SSIF Intercapital Invest, ne-a declarat: "Pe toată durata şedinţei de tranzacţionare de astăzi (n.r. ieri), majoritatea pieţelor europene de acţiuni au înregistrat corecţii, în această tendinţă încadrându-se şi piaţa autohtonă. Scăderile indicilor pieţelor europene s-au datorat, în primul rând, evoluţiei indicilor americani care, deşi au închis şedinţa de ieri (n.r. marţi) pe plus, în a doua parte a şedinţei, după atingerea zonei maximelor, au avut o tendinţă descendentă. În acest context, toţi indicii calculaţi de BVB au închis şedinţa de tranzacţionare de astăzi (n.r. ieri) pe corecţie, însă, pe finalul şedinţei, în special pe SIF-uri, şi-au făcut apariţia unii cumpărători mai agresivi care au redus din corecţiile consemnate de cele cinci societăţi de investiţii la jumătatea şedinţei de tranzacţionare".

Deprecierea indicilor bursieri de pe parcursul şedinţei de tranzacţionare de ieri a fost influenţată de evoluţia nefavorabilă a indicatorilor macroeconomici din zona euro, potrivit lui Andrei Rădulescu, Senior Investment Analyst la SSIF Broker. Domnia sa ne-a declarat: "Indicii bursieri interni s-au depreciat pe parcursul şedinţei de tranzacţionare, evoluţie în linie cu sentimentul din pieţele europene, unde s-a resimţit persistenţa contracţiei creditului neguvernamental în regiune, precum şi creşterea numărului de şomeri din Germania. Lichiditatea s-a deteriorat comparativ cu şedinţa precedentă, situându-se la aproximativ 3,8 milioane euro, tranzacţiile de tip DEAL cu titlurile Transgaz (simbol TGN) şi Compa (simbol CMP) având o contribuţie de aproximativ 10%. Acţiunile SNP s-au depreciat cu 1,43%, până la 0,4219 lei/unitate, evoluţie determinată de declinul cotaţiilor internaţionale la ţiţei. Titlurile BRD au consemnat o scădere de 0,67%, până la 8,125 lei/unitate. Pe de altă parte, cotaţia Băncii Transilvania (TLV) a închis în stagnare la 1,21 lei/unitate, în timp ce acţiunile Fondului Proprietatea (simbol FP) au crescut cu 0,84%, până la 0,6625 lei/unitate. În sfera SIF-urilor am asistat la corecţii generalizate, cea mai severă la SIF Moldova (simbol SIF2), de 1,33%, coborând la 1,26 lei/unitate".

Piaţa autohtonă a fost afectată şi de raportul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), privind reducerea aşteptărilor de creştere a economiei mondiale, potrivit lui Simion Tihon, broker la Prime Transaction. Domnia sa ne-a declarat: "Indicii au marcat mici corecţii astăzi (n.r. ieri), piaţa autohtonă preluând o parte din negativismul existent la nivelul burselor internaţionale. Deprimarea a apărut în urma raportului OCDE privind reducerea aşteptărilor de creştere a economiei mondiale. Scăderea a avut loc pe un volum relativ redus şi nu cred că, deocamdată, putem vorbi despre o presiune pusă de vânzători".

Indicele titlurilor companiilor din sectorul energetic, BET-NG, a coborât, ieri, la 662,31 puncte, scădere de 0,28%, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a înregistrat o diminuare de 0,27%, la 5.479,19 puncte, indicele extins BET-XT, care reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP), a scăzut cu 0,37%, la 501,3 puncte, indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri şi acţiunilor Fondului Proprietatea (FP), a încheiat ziua în scădere cu 0,13%, la 25.682,19 puncte, iar indicele extins BET-BK, al celor mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), s-a micşorat cu 0,64%, la 1.076,66 puncte.

Mihai Chişu de la Swiss Capital, a declarat, citat de Mediafax: "Sectorul SIF-urilor a înregistrat o evoluţie surprinzătoare după trecerea datelor de dividend, recuperând în mare parte valoarea acestora. Este adevărat că înaintea datei de dividend aceleaşi SIF-uri au scăzut destul de mult şi rapid faţă de nivelurile atinse în luna martie".

Cele mai mari creşteri după preţ au aparţinut, la finalul şedinţei de tranzacţionare de ieri, titlurilor Cemacon (CEON) care au crescut cu 11,89%, ajungând la 0,0414 lei/unitate şi titlurilor Electrocontact (ECT), care au urcat 10,69%, ajungând la 0,0321 lei/unitate.

Cele mai semnificative scăderi de preţ de ieri au fost înregistrate de titlurile Mefin (MEF), cu 7,46%, care au ajuns la 3,6 lei/unitate. Această companie va convoca în iunie acţionarii în vederea delistării.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat, ieri, acţiuni de 122.351,80 lei (28.128,79 euro), de zece ori mai puţin decât valoarea de marţi, când investitorii au tranzacţionat acţiuni de 1.574.498,19 lei (363.650,64 euro).

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb