Lichiditatea pieţei a fost de 52,4 milioane de lei (11,9 milioane de euro), în şedinţa de vineri, din care o treime a provenit în urma schimburilor cu acţiunile Fondul Proprietatea (FP).
Indicii BET Plus, de referinţă, şi BET, al celor mai lichide 10 acţiuni, au închis în declin cu 0,1%, după ce cu puţin timp înainte de finalul tranzacţiilor se aflau pe plus cu 0,3%. BET Plus include cele mai lichide 37 de acţiuni din piaţa reglementată BVB, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine.
Acţiunile Electrica au închis în urcare cu 0,9%, la 13,01 lei/acţiune, pe un rulaj de 8,8 milioane de lei. Preţul acţiunilor a atins un maxim de 13,2 lei în prima parte a zilei.
"Creşterea ar putea continua, întrucât există încă interes la cumpărare. În spatele ascensiunii cotaţiei Electrica se află, probabil, unul sau mai mulţi investitori instituţionali mari, printre care ar putea fi şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare", a afirmat Octavian Dragolea, directorul sucursalei din Bucureşti a firmei de brokeraj IFB Finwest Arad, potrivit Mediafax.
În urma ofertei publice prin care acţiunile Electrica au fost listate la începutul lunii iulie, statul român a rămas cu 49% din acţiunile companiei. Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a investit 75 milioane euro în ofertă şi a obţinut astfel 8,6% din acţiunile companiei, devenind al doilea mare acţionar, după stat.
Pentru investitorii care au cumpărat la preţul de listare de 11 lei/acţiune, titlurile Electrica aduc la cotaţia de la sfârşitul zilei de vineri un randament de 18,3%, în timp ce pentru micii investitori de retail cu achiziţii de peste 1.000 de acţiuni prin ofertă, care au cumpărat la 10,45 lei/titlu, câştigul s-ar situa la 24,5%.
Titlurile Fondul Proprietatea au generat cea mai ridicată lichiditate, de 18,6 milioane de lei, incluzând un deal de 12,6 milioane de lei, şi au terminat şedinţa cu un avans de 0,4%, la 0,9350 lei/unitate. Fondul Proprietatea a crescut în această săptămână cu 6,5% şi a atins chiar şi un nou preţ maxim miercuri, la 0,9480 lei/unitate.
Evoluţia acţiunii a fost susţinută de aşteptările investitorilor ca administratorul Fondului să acţioneze în perioada următoare pentru reducerea discountului dintre valoarea activului net/titlu şi preţul acţiunii.
Investitorii aşteaptă probabil AGA Fondul Proprietatea programată pentru săptămâna aceasta noi informaţii privind planurile companiei, a afirmat brokerul IFB Finwest.
Titlurile OMV Petrom (SNP) s-au numărat printre cele care au tras în jos piaţa chiar pe finalul şedinţei. Astfel, în ultimul minut de tranzacţionare OMV Petrom a trecut de la o scădere de numai 0,3% la un declin de 2%, pe fondul unor schimburi de aproximativ 300.000 de lei, care au urcat rulajul acţiunii la un total de 1,06 milioane de lei.
Acţiunile OMV Petrom au scăzut cu 2,1% marţi şi cu 1% miercuri, în contextul informaţiilor din piaţă că Fondul Proprietatea ar putea vinde un pachet de acţiuni din participaţia de 18,99% pe care o deţine la compania de petrol şi gaze.
Banca Transilvania (TLV) şi BRD - Groupe Societe Generale (BRD), acţiuni cu pondere ridicată în principalii indici ai pieţei, au înregistrat o evoluţie similară cu cea a OMV Petrom şi au trecut pe scădere, cu 0,3%, respectiv 0,5%, pe final de şedinţă.
Romgaz (SNG) a consemnat acelaşi parcurs şi a trecut în închidere de la stagnare pe o scădere de 0,4%, ca urmare a unor tranzacţii de circa 300.000 de lei concentrate pe final.
O lichiditate peste 1 milion de lei au avut şi BRD - 5,5 milioane de lei, Transgaz (TGN) - 4 milioane de lei, Romgaz - 3,6 milioane de lei, Banca Transilvania (TLV) - 3,2 milioane de lei, Transelectrica (TEL) - 2,56 milioane de lei, Nuclearelectrica (SNN) - 2,17 milioane de lei, şi Erste Bank (EBS) - 1,32 milioane de lei.
O mare parte din rulajul pe acţiunile BRD a venit în urma a patru deal-uri, care au însumat 4,7 milioane de lei.
Indicele extins BET XT a scăzut cu 0,1%, iar BET BK a avansat cu 0,2%.
BET XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.