BVB şi RASDAQ Lichiditate de 14,11 milioane de euro

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 2 iunie 2014

Lichiditate de 14,11 milioane de euro

Bursa a încheiat şedinţa de vineri în creştere, indicele general BET-C urcând cu 1,12% şi revenind aproape de nivelul de la sfârşitul anului trecut, într-o piaţă unde atenţia investitorilor a continuat să fie axată în principal pe câteva acţiuni lichide.

Indicele general al Bursei, BET-C, a încheiat pe roşu doar 8 din cele 21 de şedinţe de tranzacţionare din luna mai, astfel că în această lună a avansat cu 2,1%, continuând să revină treptat spre nivelul de la finalul anului trecut. Comparativ cu nivelul de la finalul anului trecut, indicele este cu doar 0,22% mai jos.

Evoluţia pieţei în luna mai a fost diferită de tiparul din trecut, când în această perioadă acţiunile înregistrau scăderi, în principal din cauza trecerii datelor de înregistrare pentru dividende, când de regulă preţurile coboară cu o valoare apropiată de dividendele pe care companiile le distribuie.

Investitorii au vizat în principal acţiunile companiilor importante, iar cele mai mari tranzacţii au fost realizate de investitorii instituţionali, inclusiv de străini, care au cumpărat în special prin deal-uri.

"Este un fapt foarte clar că acţiunile româneşti sunt departe de a fi scumpe dacă avem în vedere randamentele dividendelor în raport cu nivelul dobânzilor şi randamentele obligaţiunilor guvernamentale în lei. Înaintea datelor ex-dividend din 2014, randamentele nete ale dividendelor erau între 5% şi 7% pentru cele mai importante acţiuni, respectiv FP, Romgaz, Petrom, Transgaz, iar pentru Transelectrica depăşea 10%. Cum dobânzile bancare sunt la minim istoric (sub 4% pe termen de un an), iar yieldurile obligaţiunile emise de România pe 5 şi 10 ani sunt sub 5%, este evident că BVB, prin principalii săi emitenţi, prezintă argumente pentru expunere pe termen lung la actualele preţuri", a declarat şeful departamentului de cercetare pieţe de capital al BCR, Mihai Iulian Căruntu, citat de Mediafax.

Analistul consideră că dividendele pe care Romgaz (SNG), Transgaz (TGN) şi probabil Fondul Proprietatea (FP) le vor distribui anul viitor vor fi mai mari decât cele acordate în acest an, în timp ce în cazul OMV Petrom (SNP) şi Transelectrica (TEL) vor fi probabil mai mici, însă relativ apropiate de dividendele distribuite în acest an.

"Cu alte cuvinte, fotografia randamentelor dividendelor estimate a fi distribuite din profiturile din 2014 arată în continuare foarte bine raportat la nivelul dobânzilor în lei şi la percepţia riscului de ţară şi reprezintă un argument pentru ca investitorii străini şi cei români, inclusiv cei de retail, să rămână interesaţi de companiile locale din energie. Statisticile pieţelor dezvoltate dovedesc că acţiunile companiilor plătitoare de dividende sunt cele care aduc pe termen lung cele mai mari randamente ale investiţiilor pentru investitori şi că partea substanţială din câştigurile investitorilor provine din dividendele încasate de-a lungul timpului şi mai puţin din aprecierea preţurilor acţiunilor", a adăugat Căruntu.

La finalul şedinţei de vineri, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a fost pe plus cu 0,91%, plasându-se totodată cu 4,64% peste nivelul de la sfârşitul lunii aprilie. Evoluţia din luna mai a readus indicele peste nivelul de la finalul anului trecut, BET fiind cu 3,52% mai sus.

Acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea (FP) au ridicat vineri indicele BET-FI cu 1,04% peste închiderea de joi. Indicele este cu aproape 6,5% peste sfârşitul lunii mai, însă cu 8,3% sub finalul anului trecut.

Indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, a încheiat ziua de vineri în creştere cu 1,4%, însă este încă pe minus, cu aproape 1,6%, faţă de nivelul din ultima şedinţă a lunii aprilie. Comparativ cu nivelul de la finalul anului trecut, indicele este cu numai 0,3% mai sus.

Indicele extins BET-XT a avansat vineri cu 0,9%, iar indicele extins BET-BK a urcat cu 0,81%. BET-XT a urcat cu 4,56% în luna mai, iar BET-BK a crescut cu 2,48%. După evoluţia din luna mai, indicele BET-XT este cu 0,68% mai sus faţă de ultima şedinţă a anului trecut, în timp ce BET-BK este încă pe minus, cu 2,94%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK include cele mai lichide 25 de titluri, printre care SIF-urile şi Fondul Proprietatea, dar şi acţiunile băncii austriece Erste (EBS).

Investitorii au tranzacţionat vineri acţiuni de 61,1 milioane lei (13,9 milioane euro), de peste două ori mai mult decât joi, când operaţiunile au însumat 28,9 milioane lei (6,5 milioane euro). Aproape 70% din lichiditatea de vineri a fost asigurată de tranzacţii realizate în piaţa principală cu acţiunile Fondului Proprietatea (18 milioane lei), BRD (7,7 milioane lei), Romgaz (7,5 milioane lei), Banca Transilvania (5,4 milioane lei) şi OMV Petrom (aproape 3,5 milioane lei).

Încă 20% din rulaj au reprezentat deal-uri cu titluri BRD (3,5 milioane lei), Banca Transilvania (3,3 milioane lei), OMV Petrom (1,9 milioane lei), Fondul Proprietatea (aproape 1,5 milioane lei), BVB (465.000 de lei), SIF Moldova (397.000 de lei) şi SIF Banat-Crişana (340.000 de lei).

Tranzacţii de peste 1 milion de lei au mai înregistrat acţiunile Artego (1,8 milioane lei), Transelectrica (1,6 milioane lei) şi Transgaz (1,3 milioane lei), iar operaţiuni mai mari de 500.000 de lei au consemnat titlurile Erste (771.000 de lei) şi SIF Oltenia (566.000 de lei).

"Lichiditatea zilnică din 2014, de circa 9 milioane de euro, este cam la acelaşi nivel cu cel din 2013, deci în ansamblu nu se poate vorbi de o creştere a interesului general pentru acţiunile româneşti. Preferinţa pentru deal-uri într-o măsură mai mare reprezintă o consecinţă a lipsei de lichiditate adecvată în piaţa regular (principală - n.r.), de natură a permite unui investitor să construiască sau să lichideze poziţii importante într-un timp scurt şi fără să influenţeze substanţial preţurile în bursă. Din această perspectivă, dezvoltarea sectorului de retail la BVB (care în prezent este reprezentat de mai puţin de 100.000 investitori şi care a cam fost neglijată până în prezent) este la fel de importantă ca şi atragerea de mari investitori instituţionali străini prin programul de privatizări prin piaţa de capital iniţiat de guvern. Cu un sector de retail puternic, ponderea pieţei regular creşte în tranzacţiile la BVB şi bursa câştigă inclusiv ca interes din partea investitorilor străini, care sunt interesaţi de un segment puternic al investitorilor autohtoni pentru a avea cui vinde când vor să facă exit-uri în viitor", a mai spus Căruntu.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au tranzacţionat vineri acţiuni de 161.000 de lei, faţă de 1 milion de lei în şedinţa anterioară. După închiderea şedinţei, în sistemul pieţei au fost înregistrate rezultatele ofertei de preluare derulată la firma Saltim Hermes Timişoara (SAHE) de omul de afaceri Iulian Dascălu, prin Iulius Holding Iaşi.

Dascălu a cumpărat 7,34% din acţiunile firmei imobiliare Saltim Hermes, majorându-şi participaţia la aproape 96%, şi urmează să delisteze societatea. El a plătit aproape 1,4 milioane lei pentru acţiunile cumpărate în ofertă, respectiv câte 0,92 lei/titlu. Cotaţia din ofertă a fost cu 19% sub preţul acţiunilor anterior lansării ofertei de preluare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb