BVB şi RASDAQ Lichiditatea BVB la cote de avarie

VERONICA PLĂCINTESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 21 iunie 2013

Lichiditatea BVB la cote de avarie

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au terminat ziua de ieri în scădere, indicele compozit BET-C coborând cu 0,99%, la 2.869,32 puncte. Piaţa acţiunilor a consemnat, ieri, o lichiditate scăzută, de doar 15,53 milioane lei (3,43 milioane euro).

Starea de avarie în care s-a aflat ieri BVB a fost cauzată de discursului guvernatorului FED, ne-au precizat brokerii, care se aşteptau la creşterea volatilităţii pieţei.

Nicu Grigoraş, broker la SSIF Intercapital Invest ne-a declarat: "Aşa cum era de anticipat, după discursul guvernatorului FED, care s-a referit din nou la reajustarea programului de stimulare a economiei SUA prin cumpărări de bonduri, reajustare care ar putea începe chiar de la finalul anului în curs, pieţele financiare au devenit mult mai volatile. Inclusiv piaţa autohtonă a devenit mai volatilă, însă volumele au rămas destul de reduse. Dacă scăderile pieţelor externe vor continua şi în şedinţele viitoare, cel mai probabil, vor apărea şi volume de tranzacţionare mai ridicate la BVB. Foarte probabil, evenimentele din ultimele zile pot infuenţa negativ evoluţia pieţei pe termen scurt. Discursul guvernatorului FED este unul pozitiv şi relevă faptul că economia americană nu mai are nevoie de ajutor din partea băncii centrale şi poate susţine creşterea fără măsuri de relaxare monetare. Din acest considerent, doar această ştire nu poate infuenţa negativ pieţele financiare decât pentru câteva şedinţe. Rămâne însă de văzut dacă nu vor apărea şi alte evenimente cu impact negativ asupra pieţelor şi care să ducă la prelungirea corecţiilor pentru o perioadă de câteva săptămâni".

Reacţia burselor internaţionale, inclusiv a BVB, la declaraţiile lui Ben Bernanke, guvernatorul FED, a fost una negativă, a menţionat Simion Tihon, broker la Prime Transaction. Domnia sa ne-a declarat: "Discursul de miercuri seară, al guvernatorului FED, a avut un efect negativ pentru pieţele financiare. Bernanke a reafirmat faptul că în economia SUA sunt semnale pozitive, iar, dacă şi rata şomajului va scădea, strategia FED este de a reduce achiziţiile de bonduri. Momentan, FED va continua să cumpere obligaţiuni în valoare de 85 miliarde dolari pe lună. Aşa cum se anticipa în această situaţie, reacţia a fost una negativă, atât pe pieţele internaţionale, cât şi la BVB. Pe piaţa noastră, cumpărătorii şi-au făcut greu simţită prezenţa, chiar şi în cazul unor scăderi de 2%-3%".

În sfera SIF-urilor, toate cele cinci societăţi au scăzut în şedinţa de tranzacţionare de ieri. Astfel, titlurile SIF Banat Crişana (simbol SIF1) au scăzut cu 2,48%, la 1,18 lei/unitate, ale SIF Moldova (simbol SIF2) s-au diminuat cu 1,53%, la 1,226 lei/unitate, acţiunile SIF Transilvania (simbol SIF3) s-au micşorat cu 1,97%, la 0,548 lei/unitate, ale SIF Muntenia (simcol SIF4) s-au corectat cu 1,43%, la 0,69 lei/unitate, iar cele ale SIF Oltenia (simbol SIF5) au coborât cu 0,21%, la 1,427 lei/unitate.

Acţiunile Fondului Proprietatea (simbol FP) s-au depreciat, ieri, cu 1,93%, la 0,635 lei/unitate. Volumul tranzacţionat ieri a fost de 9,6 milioane de acţiuni, care a însumat la 6,09 milioane lei.

Evoluţiile SIF-urilor, precum şi cea a Fondului Proprietatea, au dictat, ieri, o scădere de 1,62% pentru indicele BET-FI, care a ajuns la 24.730,96 puncte. Şi ceilalţi indici interni au încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri în coborâre, astfel: indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a scăzut cu 0,93%, la 5.327,66 puncte, BET-XT, care reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP), s-a diminuat, cu 1,04%, la 487,97 puncte, BET-BK, al celor mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a coborât cu 1,25%, la 1.048,20 puncte, iar BET-NG, indicele titlurilor companiilor din sectorul energetic, a consemnat diminuare cu 1,25%, la 629,89 puncte.

Ieri s-au realizat două tranzacţii deal cu acţiuni BRD, în valoare de 1,5 milioane lei. Titlurile BRD au scăzut cu 0,26%, la 7,7 lei/unitate.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat, în şedinţa de tranzacţionare de ieri, acţiuni de 1.032.075,66 lei (227.630,27 euro), sumă cu aproximativ 30% mai mare decât în şedinţa precedentă, când investitorii au tranzacţionat acţiuni de 662.661,73 lei (147.284,35 euro).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb