BVB ŞI RASDAQ: MIHAI MUREŞIAN, INTERCAPITAL INVEST: "Listarea Electrica va influenţa piaţa doar pe termen scurt"

A.S.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 11 iunie 2014

"Listarea Electrica va influenţa piaţa doar pe termen scurt"

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 0,38%, într-o piaţă unde ordine mai mari de cumpărare plasate în ultimele două ore au ridicat cu peste 3% preţurile acţiunilor Băncii Transilvania (TLV) şi SIF Transilvania (SIF3), iar rulajul a fost susţinut din nou de deal-uri.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,8%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,17% peste nivelul de la finalul zilei de vineri.

Totodată, cei doi indici extinşi ai Bursei, BET-XT şi BET-BK, au urcat cu 0,58% şi, respectiv, cu 0,13%.

"Piaţa a continuat să evolueze şi în şedinţa de astăzi (n.r. ieri) în starea de amorţeală cu care ne-am obişnuit şi în ultimele şedinţe, semn că marea majoritate a investitorilor sunt în expectativă, aşteptând începerea ofertei Electrica", ne-a declarat Mihai Mureşian, directorul de tranzacţionare al Intercapital Invest.

Tot în acelaşi ton ca şi zilele anterioare, în piaţă au abundat tranzacţiile negociate direct, de unde putem concluziona că investitorii mari de portofoliu continuă activitatea chiar dacă piaţa este într-o stare de letargie, afirmă domnia sa.

"Pentru şedinţele următoare, nu cred că ne putem aştepta la vreo surpriză notabilă, ci mai degrabă doar la reacţii sporadice venite fie pe fondul unor fluctuaţii interne sau a unor semnale venite din plan extern", a mai precizat Mihai Mureşian.

Directorul de tranzacţionare al Intercapital Invest a continuat: "În altă ordine de idei, oferta programată să înceapă în perioada imediat următoare cred că va impacta piaţa doar pe termen scurt, urmând ca odată terminată să reintrăm într-o mişcare asemănătoare perioadei de vară din anii anteriori. Mai exact, nu cred că ne putem aştepta la o mişcare notabilă din partea pieţei, ci doar la variaţii temperate, care să fie caracterizate de o mişcare uşor ascendentă. Luând în considerare îmbunătăţirea percepţiei investitorilor pentru piaţa locală cred că ne putem aştepta la o continuare a intrărilor de capital către acţiunile locale, urmând ca, în perioada toamnei şi a finalului de an, această tendinţă să accelereze".

Piaţa a fluctuat foarte uşor până în jurul orei 16:00, după care s-a stabilizat uşor pe verde, susţinută printre altele şi de acţiunile Băncii Transilvania, care au urcat vizibil după ora 16:15, pe fondul unor ordine de cumpărare la preţuri din ce în ce mai mari. Cel mai mare preţ plătit marţi pentru acţiunile Băncii Transilvania a fost de 1,77 lei, respectiv cu 3,51% peste închiderea de vineri.

În total, cu acţiunile băncii au fost realizate 271 de transferuri, pentru 3 milioane lei, al doilea rulaj din piaţa principală, iar ultima operaţiune a fost efectuată la 1,77 lei.

Acţiunile SIF Transilvania (SIF3) au urcat cu 3,4%, în timp ce titlurile celorlalte patru SIF-uri au înregistrat scăderi cuprinse între 0,09% şi 1,42%, iar acţiunile FP au crescut nesemnificativ, cu 0,06%.

Titlurile SIF Transilvania au consemnat al patrulea rulaj din piaţa principală şi cel mai ridicat dintre SIF-uri, de 1,5 milioane lei.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 60,8 milioane lei (13,8 milioane euro), cu 74% mai mult decât în şedinţa de vineri, când operaţiunile au însumat 34,8 milioane lei (7,9 milioane euro). Aproape două treimi din rulajul de marţi au reprezentat deal-uri cu 0,35% din acţiunile BRD (21,9 milioane lei), Romgaz (11,4 milioane lei), Fondul Proprietatea (4 milioane lei) şi Transelectrica (1,9 milioane lei).

Cu titlurile BRD au fost efectuate nouă deal-uri, toate la acelaşi preţ, de 9 lei, cu 0,28% sub închiderea de vineri. Pe piaţa principală, acţiunile BRD au încheiat la 9 lei, pe un rulaj de 380.000 de lei.

Rulajele din piaţa principală au continuat să fie reduse în cazul majorităţii acţiunilor, operaţiuni de peste 500.000 de lei consemnând titluri emise de 8 din cele 83 de companii listate pe primele trei categorii ale BVB şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

Titlurile Fondului Proprietatea au continuat să fie cele mai tranzacţionate, cu transferuri de 9,9 milioane lei, iar preţul a crescut nesemnificativ, cu 0,06%, la 0,813 lei.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK include cele mai lichide 25 de titluri, printre care SIF-urile şi Fondul Proprietatea, dar şi acţiunile băncii austriece Erste (EBS).

Pe de altă parte, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a scăzut cu 0,14%.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 1,8 milioane lei, faţă de 507.000 de lei în şedinţa de vineri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb