BVB, singura bursă din Europa prezentă în Top 5 IPO-uri globale realizate până acum în acest an

F.D.
Piaţa de Capital / 21 noiembrie 2023

BVB, singura bursă din Europa prezentă în Top 5 IPO-uri globale realizate până acum în acest an

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a fost singura bursă din Europa cu un IPO semnificativ la nivel global: oferta de 2 miliarde dolari a Hidroelectrica a plasat BVB pe locul 4 în clasamentul global în funcţie de valoarea unei oferte înregistrate în primele 3 trimestre, conform unui comunicat de presă remis Redacţiei.

Competiţia pentru atragerea de companii care să se listeze s-a intensificat la nivel global în acest an, potrivit unui comunicat al BVB. Cea mai mare ofertă publică iniţială (IPO) de până acum în acest an a fost de 5,2 miliarde dolari şi a fost realizată de Arm, companie înregistrată în Regatul Unit şi listată pe NASDAQ (SUA).

Piaţa de capital din România a câştigat vizibilitate atât pe plan internaţional, cât şi intern. La finalul primelor nouă luni ale anului, numărul investitorilor prezenţi în piaţa de capital românească a ajuns la un nou maxim istoric: 168.000 de investitori, o triplare faţă de numărul de acum cinci ani.

"Piaţa de capital din România a devenit tot mai vizibilă în rândul investitorilor internaţionali. Am observat o creştere a reprezentativităţii companiilor româneşti în componenţa indicilor FTSE Russell şi MSCI. La nivelul vizibilităţii, societăţile listate la BVB şi indicii BVB apar în datele financiare ale celor mai cunoscute platforme financiare şi suntem în discuţii să lărgim acest orizont astfel încât investitorii internaţionali să aibă acces facil la datele privind companiile româneşti", a declarat Radu Hanga, preşedintele BVB.

"Ca operator de piaţă şi sistem, BVB a beneficiat pe deplin de strategia de dezvoltare derulată în ultimii ani şi rezultatele financiare recente confirmă acest lucru. De altfel numărul celor care deţin acţiuni în cadrul emitentului BVB a depăşit 5.000 de acţionari, ceea ce este o premieră şi reprezintă o triplare faţă de nivelul de acum cinci ani. Interesul crescut s-a manifestat şi la nivelul evoluţiei de piaţă, unde acţiunea BVB a înregistrat în primele 10 luni o creştere de 100%, incluzând şi dividendele", spune Adrian Tănase, CEO al BVB.

Competitia internaţională la nivelul burselor de valori pentru atragerea de companii care să se listeze s-a intensificat în acest an. Ofertele publice iniţiale (IPO) au fost mai puţine atât ca numar cât şi ca valoare până acum în acest an la nivel global, iar apetitul acţionarilor de a aduce companii noi pe burse în special în pieţele din SUA şi Europa a fost eclipsat de activitatea din pieţele din Asia.

Cea mai mare ofertă publică iniţială (IPO) de până acum în acest an a fost de 5,2 miliarde dolari şi a fost realizată de Arm, companie înregistrată în Regatul Unit şi listată pe NASDAQ (SUA). Kenvue, companie americană, s-a listat la Bursa de la New York (NYSE) după o ofertă încheiată cu succes la 4,4 miliarde dolari. Pe locul al treilea în topul celor mai mari IPO-uri globale încheiate cu succes până acum în acest an se află Adnoc Gas din Emiratele Arabe Unite, companie listată pe bursa din Abu Dhabi dupa un IPO de 2,5 miliarde dolari. Compania românească Hidroelectrica, lider în producţia de energie electrică din surse 100% regenerabile, s-a listat la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) pe 12 iulie, ca urmare a celui mai mare IPO realizat vreodată în România: 2 miliarde de dolari. Pe locul al cincilea se află companie Nexchip din China care a fost listată pe Bursa din Shanghai ca urmare a unei oferte de 1,9 miliarde dolari.

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. uitam sa spunem ca cineva a umflat hidro cu pompa cand a fost specula de pret in energie si ca nu au depreciat contabil cum trebuie valoare activelor! au ascuns cv mizerie dupa presulet!

    Eu o sa cumpar hidro la urmatorul ciclu de somaj de 8% pe regiuni... pana atunci ma uit in alte directii! 

    s c c r e t 

    1. bine punctat!

      are per sub 10 si dividend 12% DECI nu e umflata cu pompa. deloc.

      vezi in fata ca e stock trap si dividend trap!

      s c c r e t 

      o cumpar cand am somaj de peste 8%

      in rest fiecare cu ale lui! 

      pana atunci cumpar altele. 

      s c c r e t 

      nu pt ca inflatia. inflatia din 2019-azi e cca 40%. SI INCA Mai creste.

      deci preturile la curent , mancare , haine, masini etc tot nu vor mai merge in jos la cea fost in 2019. de ce pt ca mai multi bani in piata, mai multa masa monetara. 

      astea vor fi profiturile plus minus si de acum inainte.  

      la anul cand anunta dividend/actiune 14, si profituri cam in linie cu ce e acum, pretul depaseste 150 adica per 10.

      in afara de cazul in care ne loveste... meteoritul 

    Sa ne spuna la cate din Top 50 IPO nu 5 se tranzactioneaza zilnic de doar cateva sute de mii de dolari?!

    1. pt ca free float ul e doar 3%. restul sunt la stat si nstitutionali in cont si aceia nu tranzactioneaza zilnic.

      ok,restrangem total FF doar la pers fizice vreo 2 miliarde lei,cum se face ca e turnover doar 0,1% zilnic din el?!?

      asta e reducere la absurd,ca nu fac ei nici 0,0001% zilnic,ca sute de actiuni pe ordin nu retailul face 

      Hidroelectrica e intr-o corectie acum. nu? ca a fost 121 si de ceva timp sta intre 116-120. volumele tot mai mici arata ca nu prea mai sunt doritori sa vanda. e ceva normal. si un semn bun acest volum f mic pe corectie de pret.

      corectie la in jur de 1% din 121?!?!?!

      atunci la pret curent e crah de a dreptul 

      der la 121 la 116

    Pe care burse s-a mai tranzactionat azi de 38 milioane lei echivalent adica vreo 7,5 milioane euro? Cat se tranzactiona pana si pe Bvb in 2007,in 2013 sau cand vreti voi? Bai frate astia numai avioane scot in evidenta ca sa para ca au performat macat 10% din cat iau SOP. Adica se listeaza top de top, fp si snp fac diluviu de cash in piata, bet la maxime,jdemii de investitori adica toate planetele aliniate si totusi..... tranzactii de rasul lumii! A cui mai e vina?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb