BVB Titlurile "Banca Transilvania" şi BRD au dominat topul lichidităţii

ANDREI STAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 3 august 2017

Titlurile "Banca Transilvania" şi BRD au dominat topul lichidităţii

Ovidiu Dumitrescu, "Tradeville": "Indicii au încheiat indecis, pe fondul unei evoluţii negative în prima parte a zilei de ieri, la nivelul burselor occidentale"

Cinci din indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de ieri în teritoriu pozitiv, pe fondul unui volum de tranzacţionare de 44,35 milioane de lei (9,73 milioane euro), mai mare decât marţi (4,5 milioane de euro). Şedinţa a fost dominată de schimburile cu titluri "Banca Transilvania" şi "BRD - Groupe Societe Generale", care au generat, împreună, un rulaj de 26,1 milioane de lei, adică 58,8% din lichiditatea totală.

Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct "Tradeville", a detaliat evoluţia de ieri a pieţei autohtone de capital: "Majoritatea indicilor Bursei de Valori Bucureşti au încheiat ziua mixt, pe fondul unei evoluţii negative în prima parte a zilei la nivelul burselor occidentale în ciuda unor rezultate peste aşteptări publicate de Apple Inc. Indicele BET a câştigat 0,17% faţă de şedinţa anterioară, în timp ce restul indicilor au variat între -0,33% (BET-NG) şi +0,22% (BET-Plus). Valoarea totală a tranzacţiilor cu acţiuni de pe piaţa reglementată a fost de 9,61 milioane euro, sub media de 10,67 milioane euro înregistrată de la începutul anului. Cel mai mare avans pe segmentul principal, în afara indicelui BET, l-au înregistrat acţiunile Turbomecanica S.A. (TBM), cu +10,41%, pe fondul tranzacţionării unui volum de acţiuni aflat peste media ultimului semestru, în timp ce din cadrul indicelui BET preţul titlurilor BRD - Groupe Societe Generale S.A. (BRD) a avut cea mai bună evoluţie (+0,85%), în condiţiile în care pe acest simbol s-a tranzacţionat un volum de acţiuni aflat peste media ultimelor şase luni. Cea mai mare scădere pe piaţa reglementată au înregistrat-o astăzi (ieri, n.r.) acţiunile Electroaparataj S.A. (ELJ), cu -6,28%, volumul tranzacţionat fiind cel mai mare al ultimului semestru. Din cadrul indicelui BET, cea mai slabă evoluţie a zilei au marcat-o titlurile MedLife S.A. (M, -1,6%), pe fondul unui volum aflat peste media ultimelor şase luni".

Pe piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile "Banca Transilvania" (TLV), simbol pe care au fost realizate tranzacţii în valoare de 13,24 milioane de lei. Cotaţia TLV a urcat cu 0,69%, la preţul de 2,92 lei/unitate.

Acţiunile BRD au crescut la 14,22 lei/unitate, în urma unui rulaj de 10,57 milioane de lei.

Tot ieri, au fost schimbate titluri "Electrica" (EL) de 4,15 milioane de lei, preţul de închidere fiind de 14,1 lei/acţiune, în depreciere cu 0,28%.

Pe piaţa "deal" au fost înregistrate două tranzacţii.

Cea mai importantă dintre acestea, în valoare de 2,33 milioane lei, a fost realizată cu titluri TLV, la preţul unitar de 2,91 lei, cotaţia emitentului urcând cu 0,34%.

A mai fost încheiat un transfer "deal" cu titluri EL, de 0,78 milioane de lei, la preţul de 14,1 lei/acţiune.

Indicele BET-FI, al SIF-urilor plus "Fondul Proprietatea", s-a depreciat cu 0,19%.

Topul celor mai mari creşteri

1. "Turbomecanica" (TBM): +10,41%

2. "IAR Braşov" (IARV): +7,25%

3. "Sinteza" (STZ): +3,4%

4. "Aerostar" (ARS): +2,61%

5. "Ropharma" (RPH): +2,56%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Electroaparataj" (ELJ): -6,28%

2. "Casa de Bucovina - club de munte" (BCM): -2,79%

3. "Electromagnetica" (ELMA): -2,55%

4. "Conted" (CNTE): -1,63%

5. "Medlife" (M): -1,6%

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb