BVB Transferuri importante pe piaţa Deal

Alexandra Mariş
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 26 iunie 2006

Sfîrşitul de săptămînă a adus o pată de culoare în peisajul ultimelor şedinţe bursiere, întrucît valoarea totală a transferurilor s-a cifrat la peste 35,3 milioane RON. Analiştii sunt însă de părere că, avînd în vedere faptul că jumătate din această sumă a fost realizată pe piaţa deal (pe care se încheie tranzacţii negociate anterior), piaţa principală a fost din nou dominată de acalmie şi de variaţii uşoare ale cotaţiilor în jurul preţurilor de referinţă din sesiunea anterioară.

Cel mai transferat emitent al sesiunii bursiere de vineri a fost "Banca Transilvania", cu o valoare totală a transferurilor care a depăşit 5 milioane RON. În primele ore, cursul acţiunilor TLV s-a situat pe o pantă ascendentă, atingînd un maxim de 0,8950 RON/acţiune, însă un ordin de vînzare de circa 3 milioane de acţiuni a determinat pe final o scădere a cotaţiei, pînă la 0,87 RON/acţiune, fără variaţie faţă de sesiunea bursieră precedentă.

În sectorul societăţilor de investiţii financiare au dominat ordinele de vînzare în cea de-a doua parte a şedinţei, mai accentuate către final. Cel mai mult a pierdut cursul acţiunilor SIF2 "Moldova", care a încheiat sesiunea bursieră cu o depreciere de 3,1%, pînă la 1,56 RON/acţiune. Investitorii s-au îndreptat cu precădere şi către titlurile SIF5 "Oltenia", cu care au fost perfectate transferuri în valoare totală de 1,6 milioane RON. Chiar dacă preţul acţiunilor SIF5 a început şedinţa cu o uşoară creştere, pînă la finalul zilei a fost cumulată o pierdere de 1,57%, preţul de referinţă fiind de 1,88 RON/acţiune.

Vineri a fost transferat şi un pachet semnificativ de acţiuni "Sinteza", corespunzătoare deţinerii companiei "Jolidon Export Import", de circa 32% din acţiuni. Transferul a fost efectuat pe piaţa Deal, la preţul de 0,7 RON/acţiune, reprezentînd un maxim istoric pentru cursul titlurilor STZ. În piaţa principală au fost transferate peste două milioane de titluri, la acelaşi preţ de 0,7 RON/acţiune, la care s-a şi închis şedinţa. Cursurile celor două titluri petroliere, "SNP Petrom" şi "Rompetrol Rafinare" Constanţa s-au situat ieri pe o pantă descendentă, în condiţiile unor volume reduse de tranzacţionare. Cotaţia acţiunilor SNP a pierdut 1,44%, în condiţiile unei valori totale transferate de numai 1,1 milioane RON. O evoluţie similară a avut-o şi cursul RRC, care a încheiat sesiunea cu o depreciere de 1,47%, pînă la 0,0670 RON/acţiune. Un pachet de 1,25 de milioane de acţiuni "Impact" a fost transferat vineri pe piaţa Deal, la preţul de 0,45 RON/acţiune, similar cu cel din piaţa principală la ora încheierii transferului.

"Oltchim" Rîmnicu Vîlcea

O evoluţie spectaculoasă a înregistrat-o vineri şi cotaţia acţiunilor "Oltchim" Rîmnicu Vîlcea, care a cîştigat într-o singură şedinţă 10%. Analiştii pun această evoluţie favorabilă pe baza ordonanţei guvernamentale care mandatează Ministerul Economiei şi Comerţului să renunţe la majorarea capitalului social iniţiată în 2003, care determina diluarea semnificativă a deţinerilor minoritarilor, în favoarea statului. Cursul titlurilor OLT a atins în şedinţa de vineri valoarea maximă de 0,4340 RON/acţiune, iar în ultimele cinci şedinţe aprecierea cotaţiei OLT se ridică la 17,1%, în condiţiile unei pieţe bursiere în scădere.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb