BVB Uşoară revenire în segmentul SIF-urilor

Alexandra Mariş
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 14 iunie 2006

Valoarea totală a transferurilor perfectate ieri pe piaţa bursieră s-a cifrat la peste 35 milioa-ne RON, lichiditatea în creştere datorîndu-se în principal transferurilor cu acţiuni SIF. Chiar dacă în prima parte a zilei cotaţiile titlurilor SIF se aflau pe o pantă descendentă, pînă la finele şedinţei indicele BET-FI a înregistrat o apreciere de +3,97%. În contrast, indicele BET, care urmăreşte evoluţia celor mai lichide zece acţiuni lis-tate la Bursă, a înregistrat o uşoară depreciere, de -0,05%, în timp ce indicele BET-C a pierdut -0,18%.

Cele mai tranzacţionate titluri de la prima categorie a pieţei au fost ieri cele ale emitentului petrolier "SNP Petrom", valoarea totală a transferurilor cu acţiuni SNP cifrîndu-se la 4,2 milioane RON. În prima oră de la des-chiderea şedinţei, cursul acţiunilor SNP a început să piardă teren, coborînd sub pragul psihologic de 0,5 RON/titlu. În a doua parte a zilei însă, cumpărătorii şi-au făcut simţită prezenţa, iar ultimul transfer a fost perfectat la preţul de 0,5 RON/acţiune, în scădere cu 1% comparativ cu preţul de referinţă de luni.

Liviu Avram, analist în cadrul "Prime Transaction", ne-a declarat că în ultimele zile s-a simţit prezenţa în piaţă a unui cumpărător puternic pentru acţiunile SNP, cotaţia acestora nefiind foarte afectată de trendul descendent al pieţei. În contrast, acţiunile "Rompetrol Rafinare" Constanţa au dat dovadă de o volatilitate mai ridicată în şedinţa de ieri, coborînd pînă la un minim de 0,0696 RON/acţiune, după care cotaţia lor a revenit la palierul de 0,07 RON/acţiune.

Şedinţa bursieră de ieri s-a caracterizat printr-o evoluţie în grup a cotaţiilor acţiunilor SIF, care au înregistrat aprecieri semnificative, în frunte cu titlurile SIF "Moldova" (4,4%). În a doua parte a zilei, investitorii achiziţionau acţiuni SIF direct la preţurile cerute de vînzători, fără nicio intenţie de negociere a preţului. O evoluţie bună au avut-o şi acţiunile SIF "Oltenia", preferatele investitorilor din această categorie, cu un rulaj total de 8,1 milioane RON. Cursul acţiunilor SIF5 a crescut cu +4,3%, pînă la 1,93 RON/acţiune.

"Banca Comercială Carpatica"

Cotaţia acţiunilor BCC a înregistrat ieri cea mai puternică depreciere de pe întreaga piaţă, de -2,8%, pe fondul unui rulaj total de numai 180.000 RON. După mai multe şedinţe în care cursul BCC s-a situat pe scădere, preţul unei acţiuni a ajuns la 0,52 RON/acţiune. În cazul celorlalte două societăţi bancare listate la Bursă, "Banca Transilvania" şi "BRD Groupe Société Générale", cotaţiile au pierdut numai -0,6%. Cursul BRD a fluctuat mai puternic de-a lungul zilei, însă spre final a început să-şi revină, încheind sesiunea bursieră la 15,7 RON/acţiune (-0,6%).

"Oltchim" Rîmnicu Vîlcea

Una dintre cele mai semnificative aprecieri din şedinţa de ieri este cea a cursului acţiunilor OLT, rulajul total depăşind 100.000 de acţiuni. Cotaţia titlurilor OLT a cîştigat în a doua jumătate a zilei +5,9%, însă nu a reuşit să acopere deprecierea de peste 7% înregistrată luni. Ultimul transfer cu acţiunile companiei "Oltchim" a fost perfectat la preţul de 0,36 RON/acţiune.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb