BVB Vînzătorii îşi fac apariţia pe Bursă

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 14 octombrie 2005

După creşterile înregistrate miercuri, Bursa s-a mai liniştit în cadrul sesiunii bursiere de ieri, înregistrînd corecţii uşoare. Indicii bursieri au scăzut uşor faţă de nivelul din ziua anterioară, cea mai mare depreciere de 1,08% fiind cea a indicelui BET -FI care reflectă evoluţia cotaţiilor SIF. De asemenea, o evoluţie negativă a avut-o ieri şi indicele BET, scăzînd cu 0,7% faţă de nivelul anterior. De această dată, surse din piaţă menţionează că şi în cadrul şedinţelor derulate ieri la bursele din regiune a fost, sesizată tendinţa de reducere a indicilor bursieri pe fondul vînzărilor din piaţă.

La prima categorie, cel mai tranzacţionat emitent a fost ieri, SNP "Petrom", cu un rulaj de peste 9,5 milioane de RON. Interesul investitorilor s-a manifestat pe fondul anunţului făcut de reprezentanţii societăţii privind strategia pînă în 2010. Ieri au fost transferate peste 21 de milioane de acţiuni datorită intensificării ordinelor de vînzare plasate în piaţă. Preţul acţiunilor SNP a scăzut pentru prima dată sub nivelul de 0,45 RON/acţiune, închizînd ziua la nivelul de 0,4490 RON/acţiune. Cursul la finele şedinţei a fost în scădere cu 1,3% faţă de cel din ziua precedentă.

La aceeaşi categorie, cu acţiunile "Banca Transilvania", deşi au suferit corecţii o dată cu întreaga piaţă, au fost realizate tranzacţii însumînd 4,6 milioane de RON, la un volum transferat de peste patru milioane de RON. Cotaţia la finalul şedinţei de tranzacţionare a fost de 1,0700 RON/acţiune, în scădere cu 0,9% faţă de nivelul precedent.

Acţiunile BRD au înregistrat la finele sesiunii bursiere acelaşi preţ cu cel anterior. După ce în prima parte a zilei cotaţia a urcat pînă la 13,32 RON/acţiune, vînzătorii au intervenit la finalul zilei conducînd la un preţ de 13,1 RON/acţiune.

Acţiunile SIF au scăzut ieri, astfel că nici un titlu al unei societăţi de investiţii financiare nu a închis ziua pe creştere. Cu acţiunile SIF au fost perfectate şi tranzacţii speciale (deal). Astfel, cu 274.000 acţiunile SIF1 "Banat Crişana" s-a efectuat o tranzacţie specială, la preţul de 1,65 RON/acţiune, însumînd aproximativ 3,5 milioane de RON. Acţiunile SIF "Moldova" au fost cele mai tranzacţionate, dar au înregistrat cea mai mare scădere a preţului. Cursul a fost la finele zilei de 1,7 RON/acţiune, fiind mai mic cu 2,3% decît cel anterior.

După cum era de aşteptat la categoria a doua, s-au detaşat acţiunile "Rompetrol Rafinare" Constanţa, cu un rulaj de 5,6 milioane de RON şi circa 4,8 milioane de acţiuni tranzacţionate. Preţul la finalul şedinţei bursiere a fost de 0,1180 RON/acţiune, în scădere cu 1,7% faţă de cel anterior.

"Vel Pitar" Rîmnicu Vîlcea

Surpriza zilei au fost din nou acţiunile "Vel Pitar" Rîmnicul Vîlcea, care s-au apreciat pînă aproape de limita maximă admisă de Bursa de Valori Bucureşti. Ieri au fost înregistrate creşteri spectaculoase ale cotaţiei, astfel că preţul la finele zilei a fost de 2,17 RON/acţiune, în creştere cu 14,8% faţă de cel din ziua anterioară. Volumul transferat s-a cifrat la peste 150 mii acţiuni, în sumă de peste 300.000 RON.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb