CA SĂ EVITE FALIMENTUL, Grecia, pregătită să naţionalizeze băncile şi să bată monedă nouă

E.D.
Internaţional / 4 aprilie 2015

Grecia, pregătită să naţionalizeze băncile şi să bată monedă nouă

Adjunctul ministrului elen de Finanţe: "Ţara este pregătită să plătească în 9 aprilie tranşa de 450 milioane de euro către FMI"

Grecia ar putea să naţionalizeze băncile şi să introducă o monedă în paralel cu euro pentru plata obligaţiilor, dacă ţările din zona euro nu renunţă la o parte din cerinţe pentru deblocarea de noi fonduri din împrumutul contractat de la UE, FMI şi BCE, au declarat surse apropiate guvernului elen.

Mai mult, Syriza (partidul de extremă stângă care domină coaliţia guvernamentală) ar putea decide să nu-i mai remită Fondului Monetar Internaţional (FMI) tranşa programată pentru săptămâna viitoare (conform acordului de bailout), ca să le poată plăti bugetarilor salarii şi alte beneficii.

Un oficial de rang înalt a declarat: "Suntem un guvern de stânga. Dacă trebuie să alegem între incapacitatea de plată către FMI şi cea către propriul nostru popor, nu este ceva care să solicite prea mult gândirea. Am putea fi nevoiţi să nu ne mai plătim datoriile către FMI. Asta va provoca turbulenţe pe pieţe, iar ceasul va începe să bată mult mai rapid".

Oficialul a adăugat: "Ei vor să ne supună ritualului de umilire şi să ne sechestreze cu forţa. Încearcă să ne pună într-o poziţie din care va trebui fie să ne declarăm incapacitatea de plată în faţa poporului, fie să semnăm o înţelegere toxică pentru noi, din punct de vedere politic. Dacă acesta este obiectivul lor, va trebui să se descurce fără noi".

În schimb, Dimitris Mardas, adjunctul ministrului elen de Finanţe a afirmat că Grecia va plăti la timp tranşa de împrumut de 450 milioane de euro (489 milioane de dolari) către FMI, programată pentru 9 aprilie, transmite Reuters.

"Facem tot posibilul să ne achităm obligaţiile. Suntem pregătiţi să plătim în 9 aprilie", a declarat Dimitris Mardas la postul elen de televiziune Skai TV. Oficialul a dat asigurări că veniturile statului în martie au depăşit aşteptările şi a adăugat că se înregistrează progrese în negocierile cu creditorii internaţionali (Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Centrală Europeană).

Surse au declarat, pentru The Telegraph, că se lucrează la un plan de urgenţă, în cazul în care negocierile cu creditorii eşuează.

"Vom închide băncile şi le vom naţionalizara, apoi vom emite IOU (obligaţiuni guvernamentale - "I owe you"), dacă este necesar, şi ştim toţi ce înseamnă asta. Ceea ce nu vom face este să fim un protectorat al Uniunii Europene", au arătat sursele citate.

IOU-urile vor fi, în mod esenţial, o nouă formă de monedă, comentează The Telegraph. Drahma grecească a fost înlocuită de euro în mod formal în 2002, după ce o rată de schimb a fost stabilită cu doi ani înainte. Economiştii au sugerat revenirea la drahmă.

Un oficial citat de The Telegraph a precizat că se încearcă înlăturarea Syriza de către creditorii din zona euro.

"Vor să ne impună restricţii de capital şi să provoace o colapsare a creditării până când guvernul devine atât de nepopular încât se prăbuşeşte", a spus acesta. "Vor să facă din noi un exemplu şi să demonstreze astfel că niciun guvern din zona euro nu are dreptul să gândească de unul singur. Ei chiar nu cred că noi îi vom părăsi sau că poporul grec ne va sprijini, dar sunt în eroare în ambele cazuri", a adăugat acesta.

Anterior, Grecia şi-a informat creditorii că va rămâne fără lichidităţi la data de 9 aprilie, făcând un apel la deblocarea tranşei de împrumut înaintea acceptării, de către aceştia, a reformelor propuse, însă solicitarea a fost respinsă, conform unor surse citate de presa străină.

Acestea afirmă că apelul a fost lansat de Atena în cadrul unei teleconferinţe a viceminiştrilor de finanţe din zona euro, care s-a desfăşurat miercuri şi a urmărit să afle cum se poziţionează Atena faţă de condiţiile de deblocare a sprijinului financiar.

Apelul Greciei este un ecou al remarcilor făcute de ministrul de interne de la Atena, Nikos Voutsis, care spunea că ţara va trebui să aleagă dacă rambursează 450 de milioane de euro către Fondul Monetar Internaţional (FMI), la data de 9 aprilie, sau plăteşte salariile şi pensiile. Acesta a menţionat că autorităţile vor alege să plătească salariile şi pensiile, însă, ulterior, un purtător de cuvânt al guvernului a negat că Grecia va rata plata către FMI.

Grecia le-a trimis miercuri, oficialilor din zona euro, o nouă listă de reforme, încercând astfel să deblocheze tranşa de 7,2 miliarde de euro din împrumutul acordat în 2010 de creditorii externi. Conform estimărilor guvernului de la Atena, aceste măsuri vor aduce 6 miliarde de euro la bugetul de stat, în 2015.

Reformele propuse de guvernul grec se bazează pe lupta împotriva evaziunii fiscale, potrivit presei internaţionale.

Guvernul de la Atena plănuieşte să obţină 875 de milioane de euro din auditarea transferurilor din conturi offshore şi 600 de milioane de euro din modificarea regulamentului loteriei naţionale astfel încât să-i determine pe consumatori să ceară bonuri fiscale.

În plus, documentul notează că Atena se angajează să onoreze toate contractele şi procedurile de privatizare începute deja. Celelalte privatizări vor fi analizate "fiecare în parte" şi ar urma să genereze 1,5 miliarde de euro la bugetul de stat, mai puţin decât prevedea acordul din 2010, respectiv 2,2 miliarde de euro.

Grecia le-a trimis creditorilor varianta anterioară a listei de reforme săptămâna trecută, însă autorităţile din zona euro au considerat că propunerile prezentate de guvernul de la Atena nu conţin suficiente detalii. Negocierile dintre oficialii greci şi cei ai zonei euro s-au încheiat marţi, fără succes, iar reprezentanţii creditorilor externi au cerut mai multă cooperare din partea Greciei.

Oficialii UE nu cred că vor ajunge la o nouă înţelegere cu guvernul elen înainte de 24 aprilie, când este programată o întâlnire a miniştrilor de finanţe din regiune.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Popor roman, priveste si invata!. Dupa ce vom scapa de actuala generatie de politicieni si noi vom fi in aceeasi situatie. Cat mai e de contractat imprumuturi, de concesionat resurse, de vandut monopoluri de stat, actuala clasa politica are sustinere din afara.

    Degeaba se dau fuduli politicienii greci. La fel ca in alte state , inclusiv in Romania, daca vrei independenta financiara, trebuie sa stii, dar mai ales sa vrei sa-ti gospodaresti resursele. Iar atunci, iti poti permite sa tratezi de pe pozitii egale cu creditorii. Grecii au acum nevoie de resuse financiare serioase pentru a iesi din necaz, dar nu fac altceva decat sase dea rotunzi si smecheri. Vorba aceea: prostul daca nu-i fudul, parca nu e prost destul.

    1. grecii isi aroga dreptul regalian al statului de a bate moneda furat..ceva normal.

      Laurentiu e numele meu dar de fudul ma recunosc iar cine e prostul nu -mi dau seama, poate grecu de bate moneda ?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb