CA SĂ REFINANŢEZE DATORIILE  Grupul elen OTE a vândut obligaţiuni de 500 milioane de euro

Ziarul BURSA #Internaţional / 6 aprilie 2011

Grupul elen de telecomunicaţii OTE, prezent şi în Româ-nia, a vândut obligaţiuni de 500 milioane euro, pentru a refinanţa datorii scadente anul următor, emisiunea fiind cea mai mare a unei corporaţii din Grecia de la pachetul de ajutor financiar accesat anul trecut de guvernul de la Atena.

Tranzacţia demonstrează că inves-titorii sunt dispuşi să împrumute companiile elene, în pofida crizei datoriei suverane, dacă acestea au o parte importantă a operaţiunilor în străinătate şi sunt susţinute de acţionari străini puternici, potrivit Mediafax.

OTE, la care grupul german Deutsche Telekom (DT) are o participaţie de 30%, a anunţat, ieri, că a acceptat să plătească un randament de 7,375% pentru titlurile cu scadenţă la trei ani. Fondurile obţinute vor fi folosite pentru a refinanţa datorii scadente anul următor. În comparaţie, guvernul elen trebuie să plătească un randament de aproximativ 17% pentru titluri pe doi ani.

"Este prima emisiune importantă a unei companii elene în ultimele 17 luni. Reacţia pozitivă a unui cerc larg de investitori din Europa şi alte părţi ale lumii este foarte încurajatoare", a afirmat directorul financiar al OTE, Kevin Copp, într-un comunicat.

Accesul Greciei şi al băncilor elene la pieţele financiare a fost blocat anul trecut, după ce guvernul a anunţat un deficit mult peste estimările iniţiale, cauzând o criză a datoriei suverane care s-a extins la nivelul zonei euro.

Companiile elene mari, din afara sectorului financiar, se pot încă împrumuta de pe piaţă, chiar dacă la costuri mai mari.

"Este interesant că vânzarea de titluri OTE a avut loc acum, întrucât aproape în fiecare zi au loc retrogradări de rating la periferia zonei euro", a afirmat Anke Richter, analist la Mizuho Securities, referindu-se la state precum Grecia şi Portugalia.

DT, cel mai mare grup de telecomunicaţii din Europa, are rolul de creditor de ultimă instanţă pentru OTE, care se confruntă cu probleme privind profitul pe cele mai mari pieţe pe care operează, Grecia şi România, ambele state având în derulare programe de austeritate în cadrul unor acorduri cu Fondul Monetar Internaţional, notează Reuters.

Pentru o maturitate similară, DT plăteşte un randament de aproximativ 3%, a afirmat Richter.

Acţiunile OTE au crescut cu 26% de la începutul anului, în contextul aşteptărilor investitorilor ca statul să vândă o parte din participaţia de 20% pe care o deţine la grup. OTE controlează în România 56% din capitalul Romtelecom, divizia locală de telefonie mobilă Cosmote şi reţeaua de magazine Germanos, cu profil IT&C.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb