Actualizare 21:29
Primarul Braşovului, George Scripcaru, reţinut, luni, pentru abuz în serviciu şi luare de mită într-un dosar privind încheierea unor contracte de energie termică între municipalitate şi mai multe firme, va fi cercetat sub control judiciar, a decis, marţi seară, Curtea de Apel Braşov.
---
Actualizare 20:35 Procurorii DNA au găsit o valiză cu 3.000 de euro şi 41.000 de lei în locuinţa lui Scripcaru
Procurorii DNA au găsit, în demisolul imobilului în care locuieşte primarul Braşovului, George Scripcaru, o valiză în care erau 3.000 de euro şi 41.000 de lei, bani nejustificaţi în contextul în care edilul le-a spus anchetatorilor că în casă are doar 2.700 de lei, potrivit unor surse judiciare.
"Cu ocazia percheziţiilor desfăşurate cu încuviinţarea judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Curţii de Apel Braşov au fost ridicate mai multe înscrisuri vizând faptele cercetate în prezenta cauză, medii de stocare şi sume de bani considerabile. De exemplu, la demisolul locuinţei inculpatului Scripcaru George, într-o valiză au fost găsite sumele de 41.000 de lei şi 3.000 de euro, după ce în prealabil acesta a comunicat organelor de urmărire că deţine în locuinţă doar suma de 2.700 de lei, necesară pentru cheltuieli curente", au spus surse judiciare, care au redat din documentele anchetatorilor.
Anchetatorii au mai ridicat din locuinţa Cristinei Antonie suma de 90.000 de lei şi 2.400 de euro, iar din locuinţa lui Mihai David, fost director Hidroelectrica SA, şi din cea a Siminei Costan, care controlează SC Bepco SRL Ghimbav, au fost găsiţi peste 300.000 de lei, au precizat sursele citate.
---
• ACTUALIAZRE 13:23 Alte trei persoane reţinute în dosarului primarului George Scripcaru
Procurorii DNA Braşov au reţinut alte trei persoane în dosarul primarului George Scripcaru, transmit surse din presă, care citează surse judiciare.
Potrivit surselor, printre cei reţinuţi se află oamenii de afaceri Mihai David, fost director Hidroelectrica SA, şi Simina Costan, care controlează SC BEPCO SRL Ghimbav.
(E.D.)
---
Primarul Braşovului, George Scripcaru, al cărui nume apare într-un dosar în care se fac cercetări pentru abuz în serviciu privind încheierea unor contracte de energie termică, a fost adus, ieri la prânz, cu o dubă a Jandarmeriei, la sediul Primăriei, unde au avut loc percheziţii ale procurorilor.
Scripcaru a fost adus de către jandarmi de la locuinţa sa, din Ghimbav, unde procurorii au făcut percheziţii, la sediul Primăriei municipiului Braşov, unde au fost continuate percheziţiile în biroul primarului. Întrebat ce acuzaţii i se aduc de către procurori, George Scripcaru a răspuns: "O să aflaţi pe parcurs despre ce este vorba", refuzând să facă alte declaraţii.
• Devalizarea societăţilor municipalităţii în favoarea BEPCO
Potrivit unor surse juridice, procurorii vizează fapte de abuz în serviciu, în legătură cu încheierea unor contracte de vânzare-cumpărare sau prestări servicii de către CET SA Braşov sau Tetkron SRL, societăţi deţinute de UAT Municipiul Braşov, cu BEPCO SRL Ghimbav, societate controlată de Costan Simina, Costan Călin Filimon (asociat grupul ICCO) şi David Mihai (fost director Hidroelectrica SA), prin care s-a urmărit devalizarea celor două societăţi şi scoaterea acestora de pe piaţa energiei în favoarea BEPCO.
În perioada 2010-2011, reprezentanţii CET SA şi Tetkron SRL, societăţi având ca unic asociat Municipiul Braşov, au încheiat cu BEPCO SRL contracte de vânzare cumpărare sau prestări servicii cu încălcarea normelor legale, producând un prejudiciu de peste un milion de euro în patrimoniu, municipiului Braşov, sumă care reprezintă folos necuvenit pentru BEPCO SRL.
Sursele juridice mai precizează că abuzul în serviciu în legătură cu încheierea contractului de vânzare- cumpărare de energie produsă de BEPCO SRL a constat în punerea la dispoziţia BEPCO a activelor/resurselor CET SA, prin intermediul unor contracte de vânzare-cumpărare, compensare sau cedare cu titlu gratuit), în perioada 2010-2011, în scopul obţinerii de foloase necuvenite de către BEPCO SRL, în baza unor înţelegeri prealabile între reprezentanţii societăţii private, suspecţii Costan Simina, Costan Călin David Mihai şi Scripcaru George, primarul municipiului Braşov. Edilul a determinat AGA CET SA şi persoane din conducerea CET SA, respectiv pe suspecţii Ionescu Lucian (preşedinte AGA), Cuţitei Nicolae (director general) şi Frăţilă Simona (director economic), să încheie contracte de vânzare-cumpărare având ca obiect energie termică (în baza căruia s-a achiziţionat energie peste necesarul populaţiei) sau active subevaluate sau să cedeze cu titlu gratuit active aparţinând CET SA, prejudiciind astfel patrimoniul societăţii.
Acuzaţia de abuz în serviciu vizează şi relaţiile comerciale dintre TETKRON SRL (societate având ca asociat mun. Braşov) şi BEPCO SRL. În 2010 s-a înfiinţat SC TETKRON SRL, având ca asociaţi Municipiul Braşov şi SC RIAL SRL, iar ca obiect de activitate furnizarea de abur şi aer condiţionat, iar administrator pe Frăţilă Simona, o apropiată a primarului şi fost director economic al CET SA.
• Bunuri vândute la preţuri mult mai mici
TETKRON SRL a preluat toate drepturile şi obligaţiile născute în baza contractului de concesiune încheiat între CET Braşov în calitate, de concesionar, şi Consiliul Local, în calitate de concedent. Practic, noua societate a preluat serviciul de transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice în municipiul Braşov.
Întrucât noua societate nu dispunea de fonduri necesare şi nici de o reţea de distribuţie, prin hotărârile nr. 32 din 25.08.2010 şi nr. 17 din 29.04.2011 a AGA CET SA se aprobă vânzarea unor active a CET în tranşe către TETKRON SRL, bunuri necesare desfăşurării activităţii.
Cu ocazia controlului efectuat de Curtea de Conturi - Camera de Conturi a Judeţului Braşov, consemnat în raportul din 28.02.2011, s-a stabilit că bunurile au fost vândute către TETKRON la o valoare mult mai mică decât cea de inventar (cu peste 1,2 milioane lei mai puţin), iar ulterior acestea au fost închiriate vânzătoarei. Practic, s-a urmărit scoaterea unor bunuri din patrimoniul CET SA (pentru a nu fi supuse executării), care ulterior au fost vândute către BEPCO. Aceste bunuri nu puteau fi trecute prin hotărâre de consiliu local în domeniul privat al Municipiului Braşov.
Prejudiciul cauzat este de peste 1,3 milioane lei, reprezentând contravaloarea bunurilor de utilitate publică din proprietatea UATM Braşov cumpărate şi vândute în mod nejustificat.
• Pierderi constante acoperite din bugetul local
Potrivit aceloraşi surse, s-a mai reţinut că TETKRON SRL a înregistrat pierderi în mod constant în ceea ce priveşte activitatea de de furnizare şi distribuţie a agentului termic, chiar peste limitele autorizate de ANRSC, fapt care s-a datorat în realitate achiziţionării de energie termică peste necesarul vândut populaţiei, precum şi faptului că, urmare a înţelegerii frauduloase dintre Scripcaru George şi Costan Simina şi David Mihai, TETKRON a achiziţionat întreaga cantitate de agent termic produs de BEPCO SRL la poarta CET SA, pentru ca furnizorul să poată produce cât mai multă energie electrică, în scopul de a-şi încasa bonusurile, ajungându-se la facturarea şi subvenţionarea unor cantităţi de energie termică care a fost ulterior plimbată pe reţea sau evacuate în urma deschiderii capetelor de coloană, operaţiune realizată de Cuţitei Nicolae. Urmare a acestor acţiuni abuzive, s-a cauzat un prejudiciu de aproape 26 de milioane de lei.
1. Ionescu Lucian
(mesaj trimis de cititor în data de 30.06.2015, 08:24)
In sfarsit poate are cineva ” grija ” si de consilierul Ionescu Lucian,cu o multitudine de functii in tot felul de Consilii de Administratie,printre altele si mare director in SIF Transilvania ; unde activeaza nu face decat sa ” solicite si sa obtina procente.