Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a pledat, marţi, pentru reluarea activităţii atât în instituţii, cât şi în acele sectoare ale economiei unde respectarea distanţării sociale este posibilă şi a anunţat că senatorii şi deputaţii, cel mai probabil, va începe să lucreze, de săptămâna viitoare, la Palatul Parlamentului.
"M-aţi întrebat ce sectoare să repornim. E foarte simplu: acele sectoare în care problemele acestea de distanţare dintre persoane, care să evite riscul propagării epidemiei, se pot lua. Spre exemplu: în tot ce înseamnă şantierele de investiţii publice. După aceea, sunt anumite mici activităţi din zona serviciilor, unde la fel trebuie să se pornească uşor, uşor. Măsurile care trebuie luate în întreprinderile care au mii de angajaţi sunt mult mai complicate, având în vedere necesitatea transportului angajaţilor la serviciu şi a condiţiilor de muncă. Eu sunt convins că, împreună cu Direcţiile de sănătate publică, angajatorii au intrat deja într-un dialog ca să poată să contureze aceste planuri, doar că la nivelul Guvernului nu se vede nimic. Aici e problema. Şi nu avem doar problema repornirii economiei. Trebuie să repornească şi instituţiile. Vreau să vă informez că, cel mai probabil, la începutul săptămânii viitoare, Parlamentul va începe să lucreze prin prezenţa fizică a parlamentarilor", a declarat Tăriceanu, la Antena 3.
El a adăugat că, în situaţia în care Guvernul nu va avansa un plan pentru repornirea economiei, probabil că "sarcina şi-o va lua Parlamentul".
Liderul ALDE a afirmat că izolarea persoanelor de peste 65 de ani ar fi "discriminatorie" şi "umilitoare", iar o explicaţie a acestei variante ar fi că pentru PNL "ar fi grozav" ca o proporţie importantă dintre vârstnici să nu participe la vot la următoarele alegeri.
"Explicaţia pe care am găsit-o este că, la viitoarele alegeri, ar fi foarte bine pentru PNL ca o proporţie importantă din electoratul vârstnic să nu participe, pentru că este ştiut faptul că acest electorat nu votează cu PNL. Şi, atunci, inducerea unei stări de temere, de frică, ar fi măsura, aş spune, grozavă pe care PNL ar putea, în mod pervers, să o adopte, în aşa fel încât să-i reţină în case, căci de obligat nu poate să-i oblige să nu voteze", a susţinut Tăriceanu.