Liderul Partidului Naţional Liberal, premierul Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat ieri, la bilanţul unui an de guvernare a Alianţei D.A., că Train Băsescu nu mai reprezintă Partidul Democrat sau Alianţa PNL-PD, ci este preşedintele tuturor românilor.
"Din momentul depunerii jurămîntului, Traian Băsescu nu mai este vocea PD sau a Alianţei, ci este preşedintele tuturor românilor, adăugînd: "eu reprezint Alianţa, PNL şi Guvernul".
Premierul Tăriceanu a afirmat că doreşte să-şi asume o eroare, "pentru care a plătit la sfîrşitul anului 2005", şi anume că "sub presiunea unor evenimente a lăsat neintenţionat impresia că între el şi Traian Băsescu ar exista o rivalitate sau o anumită stare de tensiune". Călin Popescu-Tăriceanu a explicat că împreună cu Traian Băsescu formează o echipă, chiar dacă unul este la Cotroceni, iar celălalt este noul lider al Alianţei D.A. şi reprezintă PNL şi Guvernul. Tăriceanu a spus că şi în timpul campaniei electorale de anul trecut între el şi Traian Băsescu existau puncte de vedere divergente, însă "ceea ce în 2004 era o simplă discuţie, acum este ridicat la rangul de conflict între Cotroceni şi Victoria". În acelaşi context, premierul a afirmat că guvernul pe care îl conduce a "corectat" ceea ce se putea din guvernarea PSD ca, de exemplu, renegocierea unor contracte. Cel mai puternic apel la solidaritate a fost făcut de vicepreşedintele liberal Gheorghe Flutur. El a subliniat că "atacul la PSD este apa vie a Alianţei", iar Mircea Geoană, Adrian Năstase şi Miron Mitrea "reprezintă axa răului politic". "Nu avem voie să uităm de PSD", a spus Gheorghe Flutur, îndemnîndu-şi colegii "să pună ursul cu botul pe labe".
În ceea ce priveşte decizia de premierului Tăriceanu de a renunţa la demisie, domnia sa consideră că aceasta "a fost cea mai bună soluţie", deşi renunţarea de funcţia de prim-ministru i-ar fi adus mai multă credibilitate.
El a explicat că a ales să renunţe la demisie pentru că a dorit să îşi asume responsabilitatea într-o situaţie de criză, "într-un moment cînd ţara era devastată de inundaţii, iar Uniunea Europeană aştepta continuarea eforturilor pentru integrare".
Premierul Tăriceanu a spus că a decis să nu îşi dea demisia, considerînd că prioritatea acelui moment era ajutorarea sinistraţilor, şi nu "jocul politic al anticipatelor". Călin Popescu-Tăriceanu a afirmat că soluţia anticipatelor ar putea fi viabilă după momentul integrării României în UE.