CĂLIN POPESCU - TĂRICEANU: "OUG 114/2018 şi vânzarea unui pachet de 8% din Petrom - pe ordinea de zi a viitoarei şedinţe a coaliţiei"

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 25 iunie 2019

Călin Popescu - Tăriceanu: "Este în analiză, pe partea de energie, modificarea Ordonanţei 114/2018, ale cărei prevederi, pentru mulţi dintre dumneavoastră, au fost destul de dificile. Am constatat în schimb, spre surprinderea mea, că alte companii au fost foarte mulţumite cu ceea ce s-a prevăzut în Ordonanţa 114, şi mă refer numai la partea de energie".

Călin Popescu - Tăriceanu: "Este în analiză, pe partea de energie, modificarea Ordonanţei 114/2018, ale cărei prevederi, pentru mulţi dintre dumneavoastră, au fost destul de dificile. Am constatat în schimb, spre surprinderea mea, că alte companii au fost foarte mulţumite cu ceea ce s-a prevăzut în Ordonanţa 114, şi mă refer numai la partea de energie".

O nouă şedinţă a coaliţiei de guvernare va avea loc în această săptămână, iar printre temele ce urmează a fi abordate se află şi modificarea OUG114/2018 şi vânzarea de către Statul Român a unui pachet de 8% din acţiunile deţinute la OMV Petrom (SNP), a declarat ieri preşedintele ALDE Călin Popes­cu-Tăriceanu, potrivit Agerpres.

Întrebat ce se va afla pe ordinea de zi a viitoarei şedinţe a coaliţiei, domnia sa a declarat: "OUG 114/2018, dar nu numai. Suntem în situaţia de a dis­cuta faptul că salariaţii Petrom au câştigat în instanţă o acţiune în baza căreia au dreptul să cumpere acţiuni Petrom. Acest lucru este, într-adevăr, prevăzut în legea de privatizare a Petrom. Statul trebuie să vândă un pachet de până la 8%. E o problemă puţin complicată pentru că trebuie să vedem cui vindem: celor care erau acţionari la data privatizării, mie aşa mi s-ar părea normal, sau numai celor de astăzi. Instanţa de judecată nu a precizat acest lucru, după cum trebuie să ţinem cont că pot să cumpere numai cei care îşi exprimă această opţiune. Şi aceasta este o chestiune tehnică, care ţine numai de Guvern, dar am pus-o pe ordinea de zi ca o problemă care trebuie rezolvată, şi probabil că avem şi altele".

Tăriceanu a mai declarat joia trecută, dupa şedinţa coaliţiei, că au fost puse în discuţie mai multe subiecte, inclusiv OUG114/2018, în special modificarea acesteia pentru a reduce efectele negative asupra mediului de afaceri.

"Am discutat despre OUG114 modificată şi împreună cu doamna prim-ministru şi cu colegii din PSD am convenit că trebuie făcută o analiză completă asupra ordonanţei pe cele patru domenii şi să vedem dacă au rămas ceva prevederi care afectează în mod negativ mediul de afaceri, pentru că nu tot ceea ce a fost în ordonanţă poate fi criticabil. Dar vom avea consultări cu aceste sectoare economice pentru a asculta punctul de vedere şi avem disponibilitatea să facem corecţii dacă mai este nevoie", a precizat săptămâna trecută preşedintele Senatului.

La rândul său, consilierul de stat al premierului Florin Ciocănelea, ce deţine considerabilă influenţă pe lângă premier după anumite informaţii din presă, a precizat la jumătatea lunii iunie că se află în analiză modificarea OUG114 pe partea de energie.

Acesta a precizat, în cadrul unei conferinţe de profil: "Este în analiză, pe partea de energie, modificarea Ordonanţei 114/2018, ale cărei prevederi, pentru mulţi dintre dumneavoastră, au fost destul de dificile. Am constatat în schimb, spre surprinderea mea, că alte companii au fost foarte mulţumite cu ceea ce s-a prevăzut în Ordonanţa 114, şi mă refer numai la partea de energie. Vom încerca să găsim o soluţie de mijloc. Ştiu că şi Comisia de Industrii a Camerei Deputaţilor lucrează la modificarea acestei Ordonanţe. Intenţionăm să reluăm şi să dezvoltăm dialogul dintre Guvern şi companiile energetice, care, trebuie să recunosc, din punctul de vedere al Guvernului, a fost un pic, să nu zic uitat, dar lăsat mai în urmă. Deja am avut nişte întâlniri foarte bune cu companiile mari consumatoare de energie. Suntem deschişi la dialog şi la propuneri de soluţii".

Totodată, întrebat care dintre prevederile referitoare la energie s-ar putea modifica, Ciocănelea a răspuns "oricare" şi a adăugat că nu vor mai exista ordonanţe de urgenţă cu impact semnificativ în economie care să nu fie discutate anterior cu companiile implicate.

Printre măsurile din OUG114 cele mai criticate de mediul de afaceri se numără aplicarea unei taxe majorate pe cifra de afaceri în sectoarele telecom (3%) şi energie (2%), plafonarea timp de trei ani a preţurilor la energie electrică şi gaze pentru consumatorii casnici, aplicarea unei taxe pe activele bancare, modificarea preţurilor de pornire la licitaţiile pentru frecvenţele 5G în telecomunicaţii şi prelungirea licenţelor achiziţionate anterior.

Decizia Înaltei Curţi din 8 mai 2019 la care face referire preşedintele ALDE: "Obligă pârâtul Guvernul României să adopte o hotărâre de guvern pentru punerea în aplicare a dispoziţiilor art. 9 din anexa 1a O.U.G. nr. 49/1997, astfel cum a fost modificat prin O.G. nr. 55/2003, în vederea vânzării de acţiuni ale OMV Petrom S.A., până la limita de 8% din capitalul social, la acelaşi preţ la care au fost vândute acţiunile în cadrul procesului de privatizare, sub sancţiunea unor penalităţi de 1.000 lei pe fiecare zi de întârziere de la data pronunţării prezentei decizii şi până la executarea obligaţiei. Dispune darea în debit a recurenţilor Brînzea Dan şi alţii, şi Vlaicu Constantin şi alţii (conform anexei nr. 5 ataşate prezentei) cu suma de 100 lei reprezentând taxă judiciară de timbru. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 8 mai 2019".

Parte din OG 55/2003: "Salariaţii Societăţii Naţionale a Petrolului «Petrom» - S.A. Bucureşti au dreptul să achiziţioneze acţiuni ale societăţii până la limita de 8% din capitalul social, la acelaşi preţ cu care se vor vinde acţiunile în cadrul procesului de privatizare. Cota procentuală ce urmează a fi achiziţionată de salariaţi şi momentele la care se va realiza achiziţionarea acţiunilor de către aceştia vor fi stabilite prin hotărâre a Guvernului".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. 15 ani a durat să se respecte o simpla cerință dintr-un contract.Deci este incalificabil !După 30 de ani de la stârpirea comunismului !

    Culmea ar fi ca aceste actiuni să se vândă actualilor salariați ci nu acelora care erau salariati la data privatizării.Culmea nedreptății și a ilegalității.Cum s-a întâmplat de fapt la data respectivă când au început șacalii să emită pretenții.Gen liderul de sindicat Liviu Luca care deținea Petrom Service .El voia nici mai mult nici mai puțin decât ca salariați săi să beneficieze de acțiuni Petrom.Adică 2004 să fie de fapt 1996 data preluării Petrom Service.Ca fostă salariată Petrom (activă la data privatizarii)așrept cu profund interes aplicarea hotărârii judecătorești care a venit după 15 ani de zile de la privatizare.

    Asta spune totul despre legislația din țară. 

    1. Tine cond de faptul ca acest guvern in calitate de DEBITOR are obligatia saexecute decizia ICCJ din 8 05 2019 unde 14000 de reclamanti si 9000 de intervenienti sunt CREDITORI

      Intalnirea politrucilor din coalitie este politica

      Nu are ce sa caute politicul in actul de justitie 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb