Calm la redeschiderea băncilor în Cipru

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 29 martie 2013

Calm la redeschiderea băncilor în Cipru

UPDATE 16:21:

Preşedinte Ciprului, Nicos Anastasiades, a declarat, astăzi, că riscul de faliment a fost izolat şi că ţara nu are intenţia de a părăsi zona euro, relatează sursele de presă internaţionale.

---

UPDATE 10:27:

Guvernul cipriot a avertizat că măsurile bancare adoptate pentru a preveni retragerile masive şi exodul de numerar se vor aplica pentru mai mult timp decât era aşteptat, relatează sursele de presă internaţionale.

Ministrul de externe al ţării, Ioannis Kasoulides, a precizat că măsurile privind retragerile de numerar la 300 de euro pe zi ar putea dura "aproximativ o lună": "O serie de restricţii vor fi ridicate si, treptat, probabil, într-o perioadă de aproximativ o lună, în funcţie de estimările băncii centrale, restricţiile vor fi ridicate".

---

Clienţii au format cozi ordonate pentru retrageri de bani

Preşedintele ţării şi-a redus salariul, la fel şi membrii Cabinetului de la Nicosia

Băncile din Cipru s-au redeschis ieri, după două săptămâni în care le-a fost oprită activitatea pe fondul negocierii pachetului de salvare cu creditorii internaţionali, iar la sediile acestor instituţii atmosfera a fost una calmă, contrar aşteptărilor.

Ciprioţii au format cozi ordonate la bănci - care au funcţionat în intervalul 12.00-18.00 (ora locală). Conform restricţiilor impuse de autorităţi pe tranzacţii, băncile nu pot să le elibereze clienţilor mai mult de 300 de euro (385 de dolari) pe zi, iar din ţară o persoană nu poate scoate mai mult de 1.000 de euro. În plus, încasarea cecurilor a fost interzisă, cu excepţia celor emise de o bancă din afara ţării.

Băncile din Cipru nu au voie să efectueze plăţi non-cash sau transferuri de bani, cu următoarele excepţii: transferuri comerciale, plăţi salariale, achitarea taxelor de şcolarizare pentru studenţii ciprioţi din străinătate şi acoperirea cheltuielilor curente ale acestora, plăţi cu cardul de debit sau de credit, în cuantum de maximum 5.000 euro pe lună.

În cazul plăţilor comerciale, tranzacţiile cu sume mai mici de 5.000 de euro nu sunt restricţionate, cele între 5.001 şi 200.000 de euro trebuie aprobate de banca centrală în termen de 24 de ore, iar cele mai mari de 200.000 euro vor fi evaluate de la caz la caz.

Depozitele la termen nu pot fi accesate cu excepţia situaţiei în care titularul doreşte să plătească un credit la aceeaşi bancă.

Băncile din Cipru au încercat să se pregătească cât mai bine pentru reluarea activităţii, cu lichidităţi suficiente, dar şi cu forţe de securitate suplimentare la sucursale, ca să facă faţă unui număr mare de clienţi şi eventualelor incidente. Deşi autorităţile au luat în calcul un aflux mare de persoane fie pentru retrageri de bani, fie pentru proteste din cauza pierderilor impuse în vederea restructurării sectorului bancar, situaţia era calmă ieri, la sucursalele băncilor. Unele agenţii de presă străine informau chiar că au existat persoane care îşi creau depozite la bănci.

În condiţiile date, preşedintele ţării, Nicos Anastasiades, le-a mulţumit ciprioţilor pentru "maturitate".

Amintim că Ciprul a încheiat un acord de salvare de 10 miliarde euro cu UE, FMI şi Banca Centrală Europeană, care presupune desfiinţarea "Cyprus Popular Bank" ("Laiki"), a doua mare bancă din ţară, şi transferul activelor sănătoase ale acesteia, respectiv a depozitelor garantate, mai mici de 100.000 euro, la "Bank of Cyprus", cea mai mare bancă cipriotă.

Conform acordului, deponenţii care au conturi mai mari de 100.000 de euro la "Laiki" şi "Bank of Cyprus" au fost obligaţi să contribuie la finanţarea programului de salvare.

În situaţia dată, preşedintele Ciprului, Nicos Anastasiades, a decis să-şi taie salariul cu 25%, iar membrii Cabinetului - cu 20%. Totodată, aceştia au renunţat la al 13-lea salariu.

Depozitele sectorului privat în băncile cipriote au scăzut cu 2,2% în februarie

Depozitele sectorului privat în băncile din Cipru au scăzut cu 2,2%, la 46,4 miliarde de euro, în februarie, conform datelor Băncii Centrale Europene (BCE). Declinul a venit pe fondul situaţiei incerte din ţară şi a urmat unei scăderi similare în prima lună a anului curent.

Băncile din Cipru vor fi închise luni, 1 aprilie, de ziua naţională.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb