CAMERA DE COMERŢ DIN LONDRA ANTICIPEAZĂ: Economia Marii Britanii se apropie de recesiune

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 19 august 2008

Economia Marii Britanii se apropie de recesiune

Economia Marii Britanii va intra în recesiune în următoa-rele şase - nouă luni, anticipează Camera de Comerţ Britanică (BCC), în raportul cuprinzând previziunile sale trimestriale, publicate duminică seara. BCC estimează, însă, că perspectiva unei crize de amploare suferită şi de alte ţări la începutul anilor "90 poate fi exclusă. Potivit BCC, creşterea economiei britanice va fi uşor negativă sau zero în următoarele două-trei trimes-tre, dar nu se va pune problema unei recesiuni severe.

În acelaşi timp, BCC a avertizat că numărul şomerilor din ţară va creşte cu aproximativ 250.000 - 300.000 în doi-trei ani, urmând să ajungă la două milioane.

David Kern, consilier economic la BCC, declară: "Previziunile noastre trimestriale indică o înrăutăţire semnificativă a perspectivelor economice pentru Marea Britanie. Există în prezent o reală posibilitate de recesiune tehnică".

Camera a atribuit deteriorarea situaţiei economiei unei încetiniri "foarte clare" a creşterii consumului, gospodăriile britanice fiind obligate să "strângă cureaua" pentru a face faţă creşterii costurilor vieţii.

O reducere masivă a investiţiilor, cauzată de scăderea încrederii întreprinzătorilor este, de asemenea, o cauză a acestei situaţii, conform BCC.

Banca Angliei (BoE) a reiterat, săptămâna trecută, că anticipează "unul sau două trimestre consecutive de scădere a PIB", ceea ce înseamnă intrarea în recesiune a economiei britanice.

În primul trimestru din 2008, expansiunea economiei britanice fost de 2,3%, în ritm anual, iar în cel de-al doilea - de numai 0,2%. Astfel, tot mai mulţi economişti sunt de părere că apropierea recesiunii este posibilă.

Inflaţia din Marea Britanie ar putea depăşi 5% înainte de sfârşitul anului 2008, peste ţinta de 2%, conform recentelor previziuni ale BoE, ceea ce pare să excludă perspectiva de relaxare monetară.

BCC precizează: "Scenariul nostru de bază arată că dobânda de referinţă ar trebui redusă la 4,75% în ultimul trimestru din 2008, respectiv la 4,5% în primul trimestru din 2009. Însă, dacă Banca Angliei decide să nu reducă dobânzile, în următoarele trei-şase luni, perspectivele de creştere se vor înrăutăţi".

Camera de Comerţ Britanică a făcut un apel pentru reducerea costurilor dobânzilor, pentru revigorarea economiei.

"Noi credem că ameninţarea care pândeşte creşterea economică este mult mai gravă şi mai apropiată decât ris-curile unei creşteri a inflaţiei", a subliniat David Kern.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb