În perioada 16-20 aprilie, în marja vizitei oficiale a Principelui Radu la Amman, la invitaţia suveranului iordanian, Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) organizează o misiune economică în Regatul Haşemit al Iordaniei, se arată într-un comunicat al instituţiei, remis astăzi Redacţiei.
Potrivit documentului, programul misiunii economice va include forumuri şi întâlniri de afaceri B2B cu manageri şi antreprenori iordanieni, existând şi posibilitatea de a vizita locuri istorice intrate în patrimoniul cultural mondial.
Sorin Dimitriu, preşedintele CCIB, a declarat: "Am convingerea ca această misiune va contribui la identificarea de noi oportunităţi şi parteneriate, cuantificabile în creşterea volumului schimburilor comerciale româno-iordaniene. Piaţa este în continuă schimbare şi cred că firmele au nevoie de astfel de evenimente, au nevoie de informaţie avizată şi autorizată, pentru a reduce riscurile aferente iniţierii unor afaceri pe pieţe interesante, dar greu de lucrat, din perspectiva barierelor geografice şi culturale. Apreciez ca relaţiile economice bilaterale pot cunoaşte o dezvoltare semnificativă prin concentrarea asupra cooperarii în domeniul industrial, ţinând seama de oportunităţile oferite de cele două ţări, dar şi de o anumită complementaritate a economiilor noastre".
În urma analizei realizate de Departamentul de Relaţii Externe al Camerei bucureştene, utilizând date ale Institutului Naţional de Statistică, se reliefează faptul că, la nivelul anului trecut, 80% din exporturile româneşti pe piaţa iordaniană au fost reprezentate de cereale (57% din total export), precum şi animalele vii, în special berbecuţi (23%), restul de 20% constând în: carne şi produse din carne (7,5%); lemn şi articole din lemn (4,4%); produse din fontă, fier şi oţel (1,8%); produse chimice, în principal medicamente (1,3%). În cantităţi reduse s-au mai livrat: echipamente mecanice, electrice şi electronice, autovehicule, mobilă.
Potrivit sursei citate, alte domenii identificate în economia iordaniană care oferă posibilităţi de colaborare sunt: tehnologia informaţiei, turismul şi domeniul energetic.
Reprezentanţii CCIB reamistes pe această cale că o mare parte din reţeaua electrică naţională a acestei ţări a fost construită de societăţi româneşti, iar în prezent Iordania este interesată de energia electrică obţinută din surse regenerabile, în special energie solară şi eoliană.
Companiile româneşti interesate să participe la această misiune economică sunt aşteptate să se înscrie până la data de 14 martie 2018.