Parlamentarii au aprobat proiectul de lege care reglementează desfăşurarea misiunilor şi operaţiilor militare pe teritoriul României în perioade de pace, stabilind procedurile prin care forţele armate pot interveni pentru protejarea vieţii, sănătăţii, proprietăţii şi drepturilor cetăţenilor, fără a fi necesară declararea unei stări excepţionale, potrivit news.ro.
Camera Deputaţilor a votat iniţiativa legislativă cu 201 voturi pentru şi 100 împotrivă. Proiectul merge acum la Senat, care va avea rolul de for decizional.
Legea creează cadrul legal pentru ca forţele armate române să poată desfăşura misiuni pe teritoriul naţional, cu scopul de a preveni şi descuraja riscurile şi ameninţările la adresa securităţii naţionale. Intervenţiile vor avea durate limitate, în funcţie de evoluţia situaţiei, dar fără a necesita instituirea unei stări excepţionale, potrivit aceleiaşi surse.
Preşedintele Comisiei pentru Apărare, Mihai Weber, a subliniat că proiectul stabileşte condiţiile clare în care armata poate interveni în astfel de situaţii, oferind instrumente suplimentare pentru protejarea cetăţenilor români.
Conform prevederilor adoptate, orice misiune militară va trebui aprobată de preşedintele României, la propunerea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT). Preşedintele va informa Parlamentul în termen de cinci zile cu privire la decizia luată.
De asemenea, legea reglementează transferul temporar de autoritate către un comandant român sau un comandant aliat în cadrul unei coaliţii, pentru gestionarea unor situaţii specifice. Această măsură este deja aplicată pentru misiuni externe din 2011, însă noua legislaţie extinde aplicabilitatea şi pe teritoriul României, în contextul unor incidente tot mai frecvente în proximitatea spaţiului aerian naţional, transmite agenţia de ştiri.
Potrivit explicaţiilor oferite de Mihai Weber, acest transfer de autoritate se face pe o perioadă limitată, cu mecanisme clare de control, fără a afecta structura sistemului naţional de apărare şi fără a implica cedarea suveranităţii. Scopul principal este optimizarea răspunsului la ameninţările ce vizează integritatea teritorială a României şi a spaţiului aliat NATO.