CAMERA DEPUTAŢILOR A DECIS: Nicolae Bănicioiu, fără imunitate parlamentară

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Politică / 28 octombrie 2020

Fostul ministru al Sănătăţii poate fi urmărit penal de procurorii anticorupţie DNA îl acuză pe Bănicioiu că ar fi încasat o mită totală de 3,9 milioane lei

Deputatul Nicolae Bănicioiu, fost ministru al Sănătăţii în guvernarea Ponta, a rămas fără imunitatea parlamentară după ce plenul Camerei Deputaţilor a decis, ieri, cu 202 voturi "pentru" şi 12 "împotrivă", să dea curs cererii formulată de Parchetul General pentru declanşarea urmăririi penale la adresa acestuia, într-un dosar de corupţie.

Decizia deputaţilor vine în urma scrisorii trimise, miercurea trecută, Camerei, de Gabriela Scutea, Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin care a transmis solicitarea DNA în vederea exercitării dreptului de a cere urmărirea penală faţă de deputatul Nicolae Bănicioiu, fost ministru.

Faptele de care este acuzat s-ar fi petrecut în perioada 2012-2014 şi 2014-2015, când Bănicioiu a fost ministru. Este vorba despre o mită totală în valoare de 3,9 milioane de lei. Procurorii îl acuză pe Bănicioiu că, în perioada 2012-2014, când era ministru al Tineretului, ar fi cerut şi primit 1,29 milioane de lei de doi oameni de afaceri pentru că l-ar fi influenţat pe ministrul Sănătăţii de atunci, Eugen Nicolăescu (PNL), să numească pe post de manageri de spitale anumite persoane agreate de respectivii afacerişti. Mai mult, procurorii susţin că Bănicioiu ar fi primit şi o altă mită, de 2,6 milioane de lei, de la aceiaşi oameni de afaceri, după ce a devenit ministru al Sănătăţii, în perioada 2014 - 2015. Miza numirilor de manageri era alocarea de sume de bani către respectivele spitale cu care firmele celor doi oameni de afaceri aveau contracte în derulare.

Ultima tranşă de bani ar fi fost luată de Bănicioiu, chiar în anul tragediei de la Colectiv - 2015, moment pe care fostul ministru al Sănătăţii l-a gestionat dezastruos din punct de vedere al intervenţiei medicale şi al îngrijirii victimelor.

Înaintea votului de ieri, liderul deputaţilor social-democraţi, Alfred Simonis a spus că parlamentarii PSD nu se vor opune cererii formulată de Parchetul General şi vor vota la vedere în favoarea ridicării imunităţii parlamentare a lui Nicolae Bănicioiu.

"PNL va vota, ca de fiecare dată atunci când există astfel de solicitări, indiferent de numele pe care vine solicitarea sau de grupul politic, va vota afirmativ pentru ca toţi colegii care au probleme de natură penală să poată să meargă în faţa procurorului şi, ulterior, în sălile de judecată să-şi susţină nevinovăţia. Colegii din grupul PNL vor vota în favoarea solicitării DNA", a spus Florin Roman, liderul grupului deputaţilor liberali.

Reprezentanţii USR au ţinut să amintească de modul în care parlamentarii PSD au blocat de-a lungul ultimilor ani ridicarea imunităţii pentru colegii lor de partid. Deputatul Cătălin Drulă a spus: "Eu nu ştiu dacă domnul Bănicioiu este vinovat sau nu, dar asta trebuie să hotărască justiţia şi aşa trebuie să fie în cazul tuturor parlamentarilor întotdeauna (...). Domnul Bănicioiu nici nu mai face parte din grupul PSD, este şi înainte de campania electorală cu câteva zile. Mi-aş fi dorit ca acelaşi lucru să se întâmple şi în cazul lui Eugen Bejinariu, şi în cazul domnului Bodog, şi în cazul doamnei Plumb, unde PSD a făcut scut în jurul lor, i-a protejat de ceea ce toţi cetăţenii trebuie să facă, adică să se prezinte în faţa justiţiei. Nu uităm aceste lucruri, nu uităm că PSD a dat atacul la justiţie timp de trei ani şi ne dorim ca pe viitor, şi în legislatura care urmează şi în toate, parlamentarii să fie egali cu toţi ceilalţi cetăţeni în faţa legii. Imunitatea trebuie să fie numai pentru declaraţiile politice, aşa cum este şi în celelalte parlamente, nu pentru celelalte infracţiuni".

El a precizat că USR va susţine, în cadrul unei reforme constituţionale, ca parlamentarii, inclusiv foştii miniştri, să nu mai beneficieze de "această imunitate care i-a protejat de braţul lung al legii de foarte multe ori, prin votul colegilor lor".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb