Camera deputaţilor a respins legea pensiilor speciale pentru aleşii locali

Diana Popescu
Ziarul BURSA #Politică / 13 aprilie 2016

Camera deputaţilor a respins legea pensiilor speciale pentru aleşii locali

Actualizare 15:40 Alina Gorghiu: "Proiectul de lege privind pensiile speciale pentru aleşii locali nu are nicio şansă să treacă de Parlament"

Alina Gorghiu, copreşedintele PNL, consideră că proiectul de lege privind pensiile speciale pentru aleşii locali nu are nicio şansă să treacă de Parlament, conform unor surse din presă.

"Am ajuns să trăiesc şi ziua în care văd că suntem certaţi că spunem «nu» demagogiei şi ipocriziei PSD. E un proiect care nu are nicio şansă. Aţi văzut care e decizia Curţii Constituţionale pe proiectul anterior, ştiţi că Regulamentul te împiedică să vii cu acelaşi proiect în Cameră fără să îl respingi definitiv şi să vii cu o nouă iniţiativă. E o procedură pe care o ştie toată lumea, faptul că PSD, la nivel de conducere, insistă să îşi mintă primarii astăzi e un lucru pe care şi-l asumă. E bine că a picat (proiectul de lege - n.r.)", a spus Gorghiu, astăzi, la Palatul Parlamentului, potrivit sursei citate.

---------

Camera Deputaţilor a respins, astăzi, legea pensiilor speciale pentru aleşii locali, în condiţiile în care nu a fost întrunit numărul necesar de voturi pentru aprobare, PNL susţinând că legea este neconstituţională şi că PSD nu a ţinut cont de observaţiile CCR, potrivit unor surse din media.

În favoarea legii s-au pronunţat 149 de deputaţi, 67 au fost "împotrivă", 5 s-au abţinut şi 4 deputaţi au refuzat să voteze.

Deputatul PNL Gabriel Andronache a declarat că PNL nu va susţine proiectul de lege pentru că nu s-a ţinut cont de obsevaţiile CCR, în condiţiile în care judecătorii au declarat actul normativ neconstituţional, au stabilit că legea discriminează între categoriile de aleşi şi nu indică sursele de finanţare pentru pensiile speciale.

"PNL îşi menţine poziţia de a nu sprijini adoptarea acestei legi deoarece reglementarea are în continuare, din punctul nostru de vedere, caracter neconstituţional. În forma rezultată după reexaminare legea încalcă paragraful 52 din motivaţiile CCR curprinsă în Decizia 22/2016", a declarat deputatul PNL Gabriel Andronache.

Potrivit deciziei CCR, citate de Andronache, Curtea Constituţională constată că prin acordarea acestor indemnizaţii numai unor aleşi locali, respectiv primari, viceprimari, preşedinţii şi vice-preşedinţii de CJ, legiuitorul a încălcat articolul 16, alineatul 1 din Constituţie, stabilind un tratament juridic diferenţiat în cadrul aceleiaşi subcategorii juridice.

Andronache a mai spus că PNL susţine că textul legii ar fi trebuit să specifice în mod exhaustiv aria de cuprindere a sintagmei "aleşi locali". "Proiectul de lege trebuia respins şi redactat un altul care să prevadă modificarea cuantumului indemnizaţiilor acordate aleşilor locali aflaţi în exercitarea mandatului", a mai spus liberalul.

La rândul său, deputatul PSD Florin Iordache a susţinut că Parlamentul prin modificările pe care le-a adus ar fi pus în acord legea cu Decizia CCR, definind cui se adresează şi sursa de venit.

"Prin modificările care s-au făcut la acest proiect de lege noi considerăm că s-a răspuns criticilor şi deciziei CCR. Am definit foarte clar cui se adresează acest proiect de lege. Am definit că se adresează primarilor, viceprimarilor, preşedinţilor şi vice-preşedinţilor de CJ, exceptând consilierii locali şi judeţeni. Astfel, a hotărât Parlamentul. În al doilea rând, intrarea din ianuarie este din 1 ianuarie 2017, practic am eliminat critica de neconstituţionalitate că nu erau prevăzute fonduri în buget. Ţinând cont că bugetul se adoptă înainte de 1 ianuarie 2017, Parlamentul de la acel moment va ţine cont şi de observaţiile şi prevederile care trebuie ca acele consilii judeţene sau locale să îşi plătească un ales sau doi", a susţinut deputatul PSD Florin Iordache, citat de surse din presă.

Social-democratul a mai spus că este discriminatoriu ca aleşilor locali să li se ceară performanţă fără a le oferi "salarii decente".

Curtea Constituţională a României (CCR) a decis pe 20 ianuarie că sunt neconstituţionale dispoziţiile privind pensiile speciale pentru aleşii locali, după ce a admis sesizarea Guvernului.

Proiectul de lege are caracter organic, iar Cameră decizională este Senatul.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Suntem buni la legi speciale;in loc sa fie o exceptie ,tot mai multe categorii vor legi speciale [sunt mai speciali decat ceilalti];este de remarcat ca cei care o duc bine fiind in activitate,vor s-o duca tot bine si dupa,puterea obisnuintei[parlamet,militieni ,judecatori, primari ,,etc],,

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb