CAMERA DEPUTAŢILOR Comisia pentru cultură, raport de respingere a propunerii de modificare a legii SRR şi SRTv

Andrei Stan
Media-Advertising / 15 martie 2016

Actualizare 17:25 Tăriceanu: "Am strâns semnăturile pentru proiectul privind insolvenţa TVR"

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a anunţat astăzi că a strâns semnăturile pentru propunerea sa legislativă privind intrarea TVR în insolvenţă şi că a discutat cu PSD să o susţină.

"Astăzi am strâns semnăturile pe proiect (privind insolvenţa TVR, n.r.), am avut o discuţie şi cu colegii din PSD, şi cu domnul Dragnea. Dânşii aşteptau ca aceste propuneri să fie discutate împreună cu propunerea avansată de PSD, de modificare a Legii 41 de funcţionare a TVR, care, în principal, se axează pe separarea funcţiilor de preşedinte şi director general", a afirmat Tăriceanu, potrivit Agerpres.

Acesta a explicat că, pentru uşurarea procedurilor, ar fi de acord cu acest lucru, în cazul în care raportul Comisiei de cultură a Camerei Deputaţilor de respingere a proiectului PSD de separarea a celor două funcţii va fi retrimis de către plen la comisie.

"Propunerea de introducere a procedurii de insolvenţă la TVR nu are legătură cu proiectul de lege deja depus (al PSD, n.r.), dar, sigur, pentru uşurarea procedurilor, pot să am în vedere, nu mă deranjează să discutăm împreună la comisiile de specialitate această propunere. Ceea ce ştiu eu este că astăzi propunerea de separare a funcţiilor de preşedinte de cea de director general a fost respinsă la Comisia de cultură de la Camera Deputaţilor. Urmează ca mâine, cel mai probabil, să depun această iniţiativă, fie sub forma unor amendamente la Legea 41 sau ca proiect complet separat, urmând să intre în discuţie dacă plenul Camerei Deputaţilor hotărăşte că propunerea respinsă să fie retrimisă la comisie", a mai spusTăriceanu.

(S.A.)

----------

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune a primit astăzi raport de respingere de la Comisia pentru cultură a Camerei Deputaţilor.

Deputaţii au votat raportul de respingere asupra proiectului de lege cu 13 voturi "pentru", 12 "împotrivă" şi două abţineri, informează Agerpres.

Prin acest proiect, senatorul PSD Georgică Severin propune separarea funcţiei de preşedinte al consiliului de administraţie de cea de director general al SRR şi SRTv şi incompatibilităţi pentru membrii consiliilor de administraţie, cum ar fi să renunţe să facă parte din partide sau din structurile de conducere ale organizaţiilor sindicale.

PNL nu a susţinut proiectul de lege, menţionând că prin iniţiativa legislativă nu se schimbă situaţia din cele două instituţii.

"Am citit iniţiativa pe care dvs aţi semnat-o, trebuie să recunosc că sunt şi câteva aspecte pozitive pe care eu personal le îmbrăţişez. (...) Ce faceţi dumneavoastră din punct de vedere personal nu schimbă foarte mult lucrurile în cele două instituţii. (...) Nu înţeleg graba, nu înţeleg urgenţa, mai ales că s-a solicitat ca acest proiect să fie discutat în regim de urgenţă. Nu înţeleg unde e urgenţa. De ce Dumnezeu în momentul acesta în situaţia în care SRTV nu are CA, în situaţia în care lucrurile merg bine la SRR, ne grăbim să despărţim cele două funcţii? (...) Este poate a doua oară când sunt nevoit să votez împotriva unei iniţiative legislative depuse de dumneavoastră", a afirmat Ştirbu.

La dezbatere a fost prezent şi preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, care a precizat că este o decizie importantă şi trebuie luată ca atare, dar trebuie analizată şi fundamentată sub toate aspectele.

"Separarea celor două funcţii nu trebuie să rămână doar la o simplă separare care nu are continuitate şi poate să producă efecte defavorabile celor două instituţii. (...) Problema ne îngrijorează prin rapiditatea cu care se doreşte să se rezolve acest aspect, scăpându-se alte aspecte din structura cadrului legislativ, care pot să prejudicieze şi să adâncească în mod defavorabil mai ales situaţia de la TVR. O separare a două funcţii nu rezolvă problema TVR", a afirmat Hossu.

În sală au existat voci care au spus că Bogdan Hossu nu le reprezintă interesele, solicitând ca punctul lor de vedere să fie susţinut de preşedintele Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin.

Acesta a precizat că este un demers binevenit, dar care nu rezolvă cel puţin problema funcţionalităţii TVR.

"Este un demers binevenit, care, evident, are nevoie de îmbunătăţire. Este evident un demers binevenit, dar care nu rezolvă cel puţin problema funcţionalităţii TVR, pe care o cunoaştem foarte bine. (...) În primul rând, pentru că vine să clarifice incompatibilităţi între membrii CA şi entităţile pe care le conduc, incompatibilităţi care există astăzi, se manifestă şi creează probleme, afectează funcţionarea instituţiei. De asemenea, vine să separe CA de funcţia de director general. De multe ori, prea multă putere dată în mâna unei singure persoane poate să ducă într-o direcţie greşită. Consider că demersul este binevenit, el trebuie ameliorat şi sunt convins că aveţi maturitatea să faceţi îmbunătăţirile care se impun, astfel încât cele două instituţii să funcţioneze în parametri optimi. Vă garantez că aveţi în noi un prieten şi un sprijinitor în demersurile voastre", a punctat Dumitru Costin.

Potrivit proiectului, directorul general urmează să fie selectat în urma unui concurs de proiecte de management şi, în cursul mandatului său de conducere, va avea autonomie decizională, dar va da socoteală de buna administrare a societăţii în faţa consiliului de administraţie. În cazul unui management defectuos flagrant, al neîndeplinirii indicatorilor de performanţă stabiliţi prin contractul de management, directorul general va putea fi schimbat din funcţie, prin votul consiliului de administraţie, înainte de expirarea mandatului.

În proiect sunt prevăzute criterii profesionale şi incompatibilităţi pentru membrii consiliilor de administraţie ale SRR şi SRTv, care vor conduce la diminuarea influenţei politicului în desemnarea acestora.

Astfel, pe timpul exercitării mandatului, membrii consiliului de administraţie sunt obligaţi să renunţe la calitatea de membru de partid sau, după caz, de membru în structurile de conducere ale organizaţiilor sindicale, cu excepţia celor doi reprezentanţi ai personalului angajat al celor două societăţi nu pot avea calitatea de angajaţi ai SRR, respectiv ai SRTv, ei sau rudele lor până la gradul al II-lea inclusiv, nu pot face parte din consiliul de administraţie al unei societăţi comerciale care are activitate în domeniul audiovizualului şi nu pot participa la societăţi comerciale cu care SRR sau SRTv întreţine relaţii de afaceri sau are interese contrare.

De asemenea, membrii CA nu pot candida pentru funcţia de director general al SRR sau SRTv.

Camera Deputaţilor este primul for sesizat în acest caz, decizia finală aparţinând Senatului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb