CAMERA DEPUTAŢILOR Desfiinţarea Secţiei Speciale, amânată de Comisia Juridică

G.M.
Ziarul BURSA #Politică / 12 martie 2021

Comisia Juridică din Camera Deputaţilor a amânat, ieri, dezbaterea proiectului de lege iniţiat de Ministerul Justiţiei, cu privire la desfinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ). Deşi proiectul respectiv se afla pe ordinea de zi a şedinţei comisiei de specialitate, la solicitarea membrilor opoziţiei politice, dezbaterea lui a fost amânată pentru o dată ulterioară, care nu a fost însă precizată de deputatul Mihai Badea (USRPLUS), care este preşedintele comisiei respective.

"Decizia de amânare a fost luată fără să fie supusă la vot, dar conform participanţilor la şedinţă, preşedintele comisiei a dat o explicaţie absolut halucinantă despre faptul că nu mai e votată, respectiv că «s-a cerut amânarea şi e prima dată pe ordinea de zi, deci nu supunem la vot». Mai mult, nu a precizat pentru cât timp se amână discutarea proiectului de lege", a scris, pe pagina oficială de Facebook, Ana Birchall, fost ministru al Justiţiei.

Ce a omis să spună fostul ministru de resort este că Mihai Badea a precizat că aplică în privinţa amânării o cutumă care s-a instalat în Comisia Juridică încă de pe vremea când aceasta era condusă de social-democraţii Florin Iordache şi Eugen Nicolicea. Cutuma respectivă - referitoare la amânarea fără vot a unui proiect ce apare prima dată pe ordinea de zi - a fost invocată în şedinţa de ieri de către deputaţii PSD, care au solicitat ca, la următorul termen, să fie invitaţi doi procurori şi trei judecătoare, care sunt reprezentanţii unor asociaţii profesionale. Mai mult, cei de la PSD au solicitat ca la dezbaterea proiectului să fie prezenţi Procurorul General Gabriela Scutea, Corina Corbu - preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi judecătorul Bogdan Mateescu, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii.

Menţionăm că, la şedinţa de ieri a Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor, a lipsit şi iniţiatorul proiectul legislativ, Stelian Ion, ministrul Justiţiei şi membru al respectivei comisii.

Arătăm că membrii Comisiei pentru drepturile omului din Camera Deputaţilor au respins, marţi, proiectul de lege pentru desfiinţarea SIIJ. În favoarea respingerii au votat reprezentanţii UDMR şi ai grupului minorităţilor naţionale din comisia respectivă, în timp ce un membru al PNL s-a abţinut.

Practic, din votul de la Comisia pentru drepturile omului se poate observa că nu există o părere unică în cadrul coaliţiei majoritare cu privire la necesitatea desfiinţării SIIJ, desfiinţare solicitată de Comisia Europeană în ultimele rapoarte pe MCV şi în rapoartele GRECO. De altfel, în urmă cu două luni, Csoma Botond, liderul grupului deputaţilor UDMR, a anunţat că parlamentarii Uniunii sunt de acord cu desfiinţarea SIIJ, dar nu doresc ca atribuţiile secţiei să revină la Direcţia Naţională Anticorupţie, ci să fie preluate de un departament special din cadrul Parchetului General.

Amintim că proiectul iniţiat de Ministerul Justiţiei a fost avizat negativ de CSM, în 11 februarie, deoarece nu ar oferi garanţii suficiente privind asigurarea independenţei magistraţilor. Mai precis, cei 11 membri CSM care au votat avizul negativ doresc ca declanşarea urmăririi penale în cazul judecătorilor şi procurorilor să se facă doar cu avizul Procurorului General sau cu avizul Secţiei pentru Judecători/Secţiei pentru Procurori, din cadrul CSM, după caz.

Proiectul de lege iniţiat de ministrul Stelian Ion a fost avizat pozitiv de către Consiliul Legislativ, condus acum de social-democratul Florin Iordache, cel care a contribuit la înfiinţarea SIIJ. În avizul pozitiv dat de Consiliul Legislativ se recomandă însă ca proiectul Ministerului Justiţiei să fie dezbătut împreună cu proiectul iniţiat de USR cu privire la desfiinţarea SIIJ.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb