CAMPANIE ELECTORALĂ / DEPUTATUL PSD CIPRIAN NICA: "Guvernarea tehnocrată este catastrofală şi antiromânească"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Politică / 5 decembrie 2016

"Guvernarea tehnocrată este catastrofală şi antiromânească"

"Sunt de părere că am ajuns prea departe cu lupta anti-corupţie"

"Am avut probleme cu securitatea în liceu şi recunosc acest lucru"

"Clasa politică este în formare sau, mai bine zis, în reformare"

"Dacă mi s-ar propune să merg în executiv, acum aş fi de acord doar în proporţie de 50%"

După două mandate, deputatul PSD Ciprian Nica, vicepreşedintele Comisiei Juridice, în mod surprinzător, nu mai apare pe listele partidului nici la deputaţi, nici la senatori.

Domnul Nica ne-a spus, în cadrul unui interviu, că există o nouă filozofie care urmăreşte aducerea tinerilor în politică.

În actuala legislatură, domnia sa a fost foarte implicat mai ales în promovarea legilor din domeniul bancar, iar acum intenţionează să intre în mediul universitar, făcând parte din baroul notarilor. De altfel, deţine un cabinet notarial pe care îl manageriază soţia sa, în carieră urmându-l şi cei doi copii. Fiul său îşi derulează stagiatura în cadrul Institutului Notarial Român, iar fiica este studentă în anul al treilea la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii de la Bucureşti.

Reporter: Nu mai apăreţi pe listele cu senatori şi deputaţi pentru un nou mandat. Ce s-a întâmplat? De ce renunţă PSD la dumneavoastră?

Ciprian Nica: PSD, ca orice alt partid, nu renunţă foarte uşor la oameni, dar există filozofia că trebuie să aducem tineri în politică, iar acesta este un concept pe care îl consider sănătos pentru viitor, întrucât am convingerea că trebuie să ţinem aproape oamenii cu experienţă, ca să împărtăşească celorlalţi din experienţa îndelungată căpătată pe parcursul anilor pe baza bătăliilor politice şi parlamentare purtate în decursul timpului şi a percepţiei sănătoase asupra realităţilor imediate din societate. Cred că nu avem voie să-i lăsăm pe cei cu experienţă să stea deoparte.

Sunt unii lideri locali care, nu ştiu din ce considerente, renunţă fără nicio explicaţie la unii parlamentari, indiferent că nu au avut activitate sau că au avut, din contră, activitate prodigioasă în cadrul Parlamentului României.

Reporter: În perioada mandatului dumneavoastră, v-aţi implicat foarte mult în activitatea comisiei juridice, iar în ultimul timp aţi fost alături de iniţiatorii legilor din sectorul bancar. Una câte una, însă, acestea au fost blocate - legea insolvenţei personale a fost prorogată, iar cele care privesc darea în plată şi conversia creditelor în franci elveţieni - atacate la Curtea Constituţională, judecătorii de la CCR trimiţându-i în instanţă pe debitorii care doresc să dea în plată. Cum apreciaţi aceste mişcări?

Ciprian Nica: Împreună cu deputatul PNL (viitor senator) Daniel Zamfir şi cu profesorul Gheorghe Piperea, pe care-l apreciez şi-l respect foarte mult şi, de asemenea, alături de colega mea de partid Ana Birchall, m-am zbătut pentru aceste legi. Trebuie să subliniez şi colaborarea foarte bună pe care am avut-o pe această linie cu preşedintele PSD, domnul Liviu Dragnea, care m-a sprijinit şi m-a ajutat în ultima perioadă în activitatea mea de la comisie.

Printre reuşitele mele enumăr şi Legea insolvenţei persoanelor fizice, pe care am promovat-o alături de Ana Birchall. De asemenea, am participat la initierea Legii dării în plată, fiind co-semnatar, şi am contribuit la aducerea semnăturilor membrilor PSD pentru acest act legislativ. Consider că aceste legi sunt de foarte mare importanţă pentru rezolvarea problemelor oamenilor cu greutăţi financiare.

În legătură cu Legea dării în plată, aşteptăm motivarea Curţii Constituţionale a României (CCR), ca să vedem care sunt considerentele CCR pe marginea cărora a decis în cazul excepţiilor ridicate pe marginea acestei legi, întrucât ele ne vor ajuta să înţelegem ce trebuie să avem în vedere în viitor. Nu a fost prevăzut un termen în care CCR să dea motivarea, pentru că - am avut şi eu ocazia să văd - unele sunt adevărate opere de artă, fiind foarte ample şi documentate.

Legat de Legea conversiei, am mulţumirea personală că am putut să o ducem la capăt. Această iniţiativă era de foarte mult timp în Parlament, de prin 2010, dar a stat prin sertare, pentru că băncile au tot făcut presiuni să nu fie promovată. Luând însă firul şi partea istorică a contractelor de credit în franci elveţieni, m-am convins că acordarea unor astfel de împrumuturi a fost o mare înşelătorie a unora dintre bănci. Menţionez că Banca Naţională a avertizat asupra acestor credite, aşa cum BRD şi BCR şi chiar şi Raiffeisen Bank au făcut-o, chiar dacă aceasta din urmă a avut şi ea un portofoliu de credite în CHF, dar după aceea s-a oprit. Alte bănci, însă, au păcălit oamenii. Nu se poate să fii sclavul băncilor toată viaţa, ba, mai mult, şi dincolo de ea.

Reporter: Foarte repede a fost adoptată legea care prevede eliminarea a 102 taxe. Care va fi efectul acestei legi?

Ciprian Nica: Eu zic că această lege rezolvă o parte din problematica ridicată în domeniul fiscal, pentru că, în 25 de ani, au apărut tot felul de taxe care, între timp, au fost şi uitate de către autorităţi. Le ştiu doar cei care le percep. În expunerea de motive sunt indicate şi solutiile prin care pot fi recuperate eventualele sume pierdute la buget ca urmare a adoptării acestei măsuri.

Problema noastră este că trebuie să fie analizată în amănunt şi să fie simplificată procedura colectării banilor la bugetul de stat, pentru că dacă am avea o procedură mai simplă - pe care nu trebuie să o inventăm noi, ci s-o învăţăm de la alţii - ar fi mult mai bine.

Vă dau un exemplu - la americani există doar două fişe fiscale - una pentru bugetul federal şi una pentru bugetul statului de care aparţine contribuabilul.

Un alt exemplu care m-a impresionat este modul în care procedează comercianţii turci. I-am întrebat cum vând ei fără factură. Mi-au spus că, la începutul anului, vine fiscul, evaluează marfa şi spune cât are de plătit fiecare firmă, după care se negociază, urmând ca cele două părţi să bată palma pe o cifră. După aceea, nu mai vine niciun inspector fiscal, de-a lungul întregului an, ca să verifice şi să dea amenzi. În acest mod, turcii fac autostrăzi, drumuri expres etc. La noi firmele sunt amendate tot timpul şi cei care controlează mai cer şi cadouri, mese etc. Este meteahnă românească să ne complicăm singuri existenţa, cu un talent fantastic.

Reporter: Dar toţi am fost de părere că trebuie să eradicăm corupţia...

Ciprian Nica: Referitor la lupta anti-corupţie, sunt de părere că am ajuns prea departe, că suntem în stare să urmărim şi un bloc pentru că nu ştiu ce scrie pe el. Cădem într-o altă latură care nu este benefică societăţii româneşti, în ansamblu. Eu am trăit şi în vremurile trecute, am avut probleme cu securitatea în liceu şi recunosc acest lucru. Prin natura funcţiei pe care am avut-o la un moment dat - de şef de serviciu plan dezvoltare la fabrica Tricotaje, care avea peste 3000 de angajaţi, am avut totuşi curajul să le spun celor de la securitate adevărul, în timpul unei vizite a lui Nicolae Ceauşescu, şi acest lucru a fost de folos, pentru că am ras toate datoriile, ceea ce a ajutat fabrica. Am zis că dacă nu o fac atunci, nu o mai fac niciodată, nu ştiam că urma să vină Revoluţia. Cred că atitudinea de atunci şi educaţia din copilărie şi poate şi natura mea m-au ajutat pe parcursul activităţii parlamentare.

Reporter: S-a reformat PSD?

Ciprian Nica: În general, toate partidele s-au reformat. PSD nu mai este cel care era la începuturi. Clasa politică este în formare sau, mai bine zis, în reformare. Politicienii care au fost în anii 1990 şi care pe parcurs s-au retras din politică sunt totuşi oameni de la care putem învăţa foarte mult. Eu am o teamă cu cei tineri - că nu vor avea de la cine să înveţe. Aceste şcoli de vară pe care le organizează fiecare partid politic au rolul lor, dar nu au reuşit să rezolve problema educării tineretului ca o adevărată clasă politică şi a început o acţiune prin care sunt daţi la o parte cei cu experienţă, de la o anumită vârstă. Eu nu văd bine acest aspect. Nu este normal să îi îndepărtezi, este nevoie să ne folosim de ei, să-i creştem pe cei tineri aşa cum trebuie. Am văzut şi tineri care au crescut, dar au trecut prin anumite etape.

Reporter: Cum caracterizaţi programele electorale?

Ciprian Nica: Susţin programul electoral al PSD, pentru că deocamdată este singurul pe care l-am văzut, a fost expus de preşedintele Dragnea, a lucrat o echipă de oameni la el. PNL, la zece cuvinte are două despre PSD. Pe mine mă izbeşte faptul că preşedintele PNL îl desemnează candidat pe Dacian Cioloş, dar îl roagă să vină să fie preşedintele partidului. Unde s-a mai întâlnit aşa ceva? PNL luptă pentru Cioloş, care o fi român, dar nu mai simte româneşte. Are peste 15 ani de când stă la Bruxelles. Nu aţi văzut? Guvernul tehnocrat s-a dus la PNL şi USR. Ce înseamnă asta?

Reporter: Legat de Guvernul Cioloş, cum apreciaţi activitatea acestuia din ultimul an?

Ciprian Nica: Guvernarea tehnocrată este catastrofală şi antiromânească. Au atacat orice lege la care am lucrat ca să-i ajutăm pe oameni! Dacă am vrut să-i ajutăm pe oameni, pe primari, dacă am vrut să-i ajutăm pe aleşii locali, pe preşedinţii de consilii judeţene, dând legi şi luptându-ne cu băncile, atunci ei au blocat totul, au atacat la Curtea Constituţională tot.

Reporter: Intenţionaţi să mergeţi în executiv?

Ciprian Nica: Nu ştiu. Deocamdată am alte proiecte, legate de activitatea mea liberală, dar dacă mi s-ar propune această variantă, acum aş fi de acord doar în proporţie de 50%. Nu ştiu ce ar însemna munca în executiv. Este foarte grea, dar dacă voi considera că pot să fac ceva pentru comunitate, atunci nu m-aş da deoparte.

Reporter: Mulţumesc!

Opinia Cititorului ( 32 )

  1. "Cioloş, care o fi român, dar nu mai simte româneşte". Asa e, domnule Nica, matale le spui cu miez: simt romaneste Adrian Nastase, Dan Ioan Popescu, Miron Mitrea, Liviu Dragnea, Adrian Severin, Victor Ponta, Dan Nica, Michi Spaga, Viorel hrebenciuc, Dan Sova, Sebastian Ghita, Catalin Voicu. Pe restu' ii spui matale, ca le stii ca din carti.

    1. Fabrici la fier vechi.

      Ciocoi noi. Milionari de carton. 

      Intru totul de acord ; dar ce ne facem cu cei care doresc in proportie de 43% , pe hotomanii numiti ,? Sa rugam DNA - Kovesi - sa lucreze mai cu spor, ca altfel, nu mai scapam de ei, asa cum mai scapam de Iliescu.

      Numai hoți.

      ... curat românași simțitori erau! Doar când se apucau de treabă arăta de parcă erau guvern de ocupație!!!

      PROPAGANDA PSD,NU CRED CA MAI ESTE CREZUTA.PSD =CORUPTI=HOTI=CRIMIALII ,CARE AU OMORAT OAMENII,NEVINOVATI.AU MANIPULAT PE ROMANI CU MINCIUNI.AU DISTRUS ECONOMIA SI AU LASAT MILIOANE DE ROMANI ,FARA LOCURI DE MUNCA,CARE AU LUAT DRUMUL PRIBEGIEI.

    ...nu voi?

    1. Psd nu are voie sa vorbeasca de anticoruptie. Tineri da in politica.

      GASCA LUI ILIESCU ,A DUS TARA IN SITUATIA DE FATA.

    PSD-ul vorbeste prin aceasta voce! Cine nu e cu ei e impotriva Romaniei? Cu anticoruptia s-o lasam mai moale? Dupa ce n-a mai ramas nimica de furat? Dupa ce ati vandut totul strainilor? Si romanii pleaca la munca in strainatate! R U S I NE !!!

    1. Mare tupeu poti sa ai sa mai vii si acum si sa dai lectii despre ce trebuie facut in Romania de pe pozitia unui candidat al PSD-ului! Daca tot astia ajung la butoane, chiar ne meritam soarta asta amarata.

    Ponta sau Ciolos, doi nemernici!

    Ce penibil esti, d-le deputat. Guvernarea tehnocrata se desfasoara intr-un cadru legal facut de parlament. Daca guvernul a facut ceva impotriva legii, nu ai decat sa actionezi guvernul in instanta, altfel, institutia catastrofala si antiromaneasca este chiar Parlamentul. Bine ca nu mai esti pe lista PSD pt viitorul parlament. Cum scapam si de ceilalti parlamentari? Poate ar trebui o noua Constitutie care sa nu mai permita sa candideze celor care au avut deja un mandat de parlamentar (doua, cum are presedintele tarii, sunt deja multe pt un parlamentar). Faptul ca parlamentarii si-au votat indemnizatii/pensii speciale la pensionare, demonstreaza ca viata de parlamantar tampeste.

    Guvernul Ciolos s-a dus la PNL?Chiar si oameni lui Soros,care faceau parte din guvernul presedintelui?

    Nu stiu ce cauta propaganda asta PSD intr-un ziar economic.

    1. Pai, este malaiul lui Make. 

      Ziar economic, impartial........

      Pardon? impardonabil. 

    Toti oamenii sorosismului sunt pe baricade.

    A inceput valul in Anglia,continua in Italia,va matura asa zisa tehnocratie 

    si voi nu va treziti.Sunteti fii lui Bastus.

    1. Vadim nu mai este ananimus, prm.

    "CNSAS susţine că Nica a fost recrutat în calitate de colaborator „pentru a asigura o supraveghere informativă cât mai bună a mediului de elevi”. El a semnat un angajament la data de 2 iunie 1976, la vârsta de 18 ani, şi a dat mai multe note infomative. Astfel, „într-una din serile petrecute în camera elevului N.M., unul dintre elevii străini, F.A., întreţinea discuţii politice şi anume despre capitalism, despre diferenţa dintre viaţa din socialism şi capitalism”. La finalul notei scrise şi semnate de „Bratosin” s-a dispus de către ofiţerul de securitate măsura verificării elevului „turnat” la şcoală, „dirijarea şi altor surse din cadrul liceului pe lângă elevul străin”. O altă turnătorie măruntă privea un elev care asculta Radio Europa Liberă. Ofiţerul de legătură a scris pe marginea notei: „Semnalaţi-l organelor UTC şi conducerii liceului”. Alte două note privesc relaţiile de prietenie dintre elevii străini ai liceulului şi activităţile cotidiene ale acestora, de la ieşirile la restaurant la vacanţele de la mare."

    Evenimentul Zilei, 11 aprilie 2014 

    1. Tovaras de nadejde; deaia este unde este. 

    Pai in orice caz domnul Sebastian Ghita simte mult mai romaneste decat Ciolos. Cum noi majoritatea romanilor suntem niste spagari si corupti, este clar ca domnul Ghita si alti mafioti de genul lui reprezinta mai bine poporul roman. Dar ar trebui sa retina toti romanii expresia cum ca s-a mers prea departe cu lupta anti-coruptie. Adica deja s-a eradicat prea mult coruptia si s-a sarit calul. Nu stiu ce vrea de fapt domnul Ciolos. Sa elimine de tot coruptia? Asta cu siguranta ca ar fi un lucru daunator unui numar foarte mare de romani, si a unora care platesc spaga si a altora care o primesc.

    Mata..fabulez d-le...habar nu ai cum decurg afacerile in Turcia..

    Auzi ..ce bazaconii vorbeste Nica..ca in Turcia vine fiscul la inceput de an...vede ce marfa are in stoc....si apoi negociaza pretul pe tot anul !!! 

    Aceste explicatii sunt poante de a lui Gaga.

    Alte explicatii ti le-au dat autorii de mai sus... 

    1. Stai cuminte; scopul articolului este altul. Prietenii/ si mai ales Make, stiu care. Doar suntem in campanie electorala si nu se stie cine iese..... Nu-i asa Make? 

    Da-l afara din Psd pe acela care nu se supune Justitiei ceruta de Dna azi !

    Ce legi aveti in Parlament de ei nu se supun Justitiei Dna ? 

    Penali nu vreau in Parlament ?

    De ce nu se cere CAZIER pt Parlament si pentru necalificat se cere inca ne obligati sa si platim pentru aceasta tadula care se elibereaza doar 2h/zi ? 

    Uitandu-ma ..putin la "figura" matale.,..cea din poza articolului pari o figura speriata si putin adusa spre un tantalau...Vai de ea Casa de Avocatura pe care o mai conduci....poate sotia sa faca fata ....ca mata bati campi...

    Mata in cadrul Universitati ?????

    Vai de noi...totul e politizat in tara aceasta... 

    1. Poate ca este si "doctor"; daca nu si-l va lua/pardon cumpara. 

      Nu te-ai uitat bine; i-ai vazut ochisorii? or fi din cauza studiului?? 

      Vezi colo pe uriciunea fără suflet, fără cuget, 

      Cu privirea-mpăroşată şi la fălci umflat şi buget, 

      Negru, cocoşat şi lacom, un izvor de şiretlicuri, 

      La tovarăşii săi spune veninoasele-i nimicuri; 

      Toţi pe buze-având virtute, iar în ei monedă calpă, 

      Chintesenţă de mizerii de la creştet până-n talpă. 

      Şi deasupra tuturora, oastea să şi-o recunoască, 

      Îşi aruncă pocitura bulbucaţii ochi de broască…

    ..... În acest mod, turcii fac autostrăzi, drumuri expres etc. La noi firmele sunt amendate tot timpul şi cei care controlează mai cer şi cadouri, mese etc. Este meteahnă românească să ne complicăm singuri existenţa, cu un talent fantastic....... 

    Curios! nenea parlamentarul nu stie ca ciubucul a fost importat la noi, din Turcia? 

    Dixit domnul Nica: 

    Nu ştiu ce ar însemna munca în executiv. 

    Grav; daca nu sti desi te lauzi ca ai imbatranit in parlament, inseamna ca ai invatat doar verbul parlare, asa ca este bine ca/sa stai deoparte. 

    Bravo Make! asta da publicitate; l-ai uns. 

    "Sunt de părere că ai ajuns prea departe" Si te-ai ratacit. 

    Parlamentarul Ciripitor Nica, inca din liceu asa cum singur se lauda, ciripeste dar nimic nu vorbeste. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb