Argentina şi Germania se vor întâlni în finala Campionatului Mondial de Fotbal, duminică seara, de la ora 22.00, pe celebrul stadion Maracana. Este a treia confruntare dintre cele două echipe în ultimul act al unui turneu final, în 1986 Argentina lui Maradona s-a impus cu 3-2, iar în 1990 Germania lui Matthaus a câştigat cu 1-0.
Pentru gazde drama este una totală, cel mai mare adversar fotbalistic al naţionalei lor, Argentina, are şansa să triumfe în templul fotbalului brazilian, Stadionul Maracana. Măsurile de siguranţă sunt unele fără precedent, cu mii de poliţişti plasaţi pe străzile din jurul stadionului, tocmai pentru a evita pe cât este posibil ciocnirile dintre fanii argentinieni şi cei brazilieni. Presa locală a reacţionat imediat după ce Argentina s-a calificat în finală. Cotidianul Rio O'Dia a titrat: "Coşmarul continuă! Argentina învinge Olanda la penalty - uri şi merge în finală. După durerea braziliană, bucuria rivalilor. Argentina este în finala Cupei Mondiale şi poate lua titlul pe Maracana. Pe lângă faptul că nu mai pot visa la un al şaselea titlu mondial, brazilienii vor trebuie să traiască posibilitatea reală ca principala rivală să câştige titlul în templul fotbalului". "Somos Todos Alemanha!" (Toţi suntem germani!) este titlul dat de cotidianului sportiv Lance. "Maracana, la fel ca în 1950, va fi locul deciziei. Lumea va avea călăul german al Braziliei drept campioană sau o selecţionată alb-albastră", a scris şi site-ul UOL, făcând referire la finala pierdută de Brazilia, pe teren propriu, în faţa Uruguay-ului.
Dacă antrenorul Germaniei, Joachim Low, are o problemă cu temperarea euforiei jucătorilor de după jocul perfect din meciul cu Brazilia, selecţionerul argentinian, Alejandro Sabella, se plânge de faptul că fotbaliştii săi au foarte puţin timp de odihnă: "Argentina are două titluri şi mergem în finală, vom vedea ce putem face, cu o zi mai puţin de odihnă şi după ce am jucat şi prelungiri. Vom fi aşa cum suntem mereu, umili, muncitori şi vom da totul în finală".
Indiferent de cine se va impune în finală, există nişte mari câştigătore: televiziunile care transmit Campionatul Mondial şi-au asigurat o lună cu audienţe maxime. Chiar şi în ţări, inclusiv a noastră, care nu au avut echipă la turneul final interesul a fost maxim. Conform unor date preliminare, Mondialul din Brazilia a fost urmărit de aproape 4 miliarde de persoane, ceea ce înseamnă că a bătut recordul la audienţe deţinut de Jocurile Olimpice de la Beijing din 2008. Olimpiada chineză a fost urmărită de 3,6 miliarde de persoane. La precedentul Campionat Mondial, găzduit de Africa de Sud în 2010, 3,2 miliarde de telespectatori au urmărit competiţia cel puţin un minut, şi atunci înregistrându-se o creştere consistentă a audienţei, un plus de 10% faţă de turneul final din 2006, din Germania. Finala Germania - Argentina este una de mare interes pentru publicul din întreaga lume, se confruntă reprezentantele continentelor care domină fotbalul mondial într-o dispută deja clasică. Germania are cel mai scump lot dintre echipele care au trecut de faza grupelor, 526.000.000 euro, Argentina cu 391.000.000 euro, fiind a treia din acest punct de vedere, după echipa Braziliei, dar se poate mândri că are în lot cel mai scump jucător care a evoluat la acest turneu: Lionel Messi (120.000.000 euro).
Încasările FIFA de pe urma acestui turneu final sunt unele record, patru miliarde de dolari intrând în conturile forului mondial. Tocmai de aceea FIFA va acorda celor 32 de echipe participante premii de 576.000.000 de dolari, cu 156.000.000 mai mult decât în 2010. Câştigătoarea trofeului va primi 35.000.000 de dolari, o bună parte din aceşti bani urmând să fie redirecţionaţi către jucători. Fiecare jucător german va primi câte 410.000 de dolari dacă echipa se va impune în finală, în timp ce argentinienii nu au vrut să anunţe oficial cuantumul primelor, dar şeful federaţiei de la Buenos Aires a spus că acestea vor fi foarte consistente, undeva la 500.000 dolari de fotbalist.