Tinerii au nevoie de exemple, iar şcoala poate oferi cadrul potrivit unde să se producă întâlnirea dintre elevi şi oameni care eu reuşit în viaţă. Ministerul Educaţiei şi Agenţia Naţională pentru Sport au semnat protocolul de colaborare pentru implementarea Programului Naţional "Campion în şcoală". Parteneriatul va asigura un cadru de colaborare pentru implementarea programului în unităţile de învăţământ din întreaga ţară, contribuind astfel la stimularea interesului pentru sport în rândul tinerilor.
Protocolul prevede implicarea a minimum 47 de campioni ai sportului românesc, retraşi din activitatea sportivă, care vor participa în mod activ la activităţile programului, în calitate de "ambasadori ai sportului şcolar". Aceştia vor fi implicaţi în următoarele activităţi: lecţii de educaţie fizică şi sport, ore de consiliere şi orientare, precum şi competiţii sportive şcolare în judeţele şi sectoarele unde au fost desemnaţi, inspirând elevii şi cadrele didactice prin propriul exemplu. Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat:
"Prin acest protocol dorim să aducem marii campioni ai sportului românesc mai aproape de elevi şi de cadrele didactice, pentru a inspira şi pentru a motiva generaţiile tinere să adopte un stil de viaţă sănătos şi activ. Aceşti ambasadori ai sportului vor inspira elevii prin exemplul lor de dăruire, disciplină şi curaj, demonstrând că succesul vine din respectul pentru reguli şi din munca susţinută. Prin acest program ne dorim să creştem gradul de participare a elevilor la activităţile sportive, să dezvoltăm spiritul de echipă şi să cultivăm o mentalitate de învingător, nu doar pe terenul de sport, ci şi în viaţa de zi cu zi". Programul urmăreşte creşterea gradului de participare activă şi sistematică a elevilor la activităţi sportive şi promovarea sportului ca mijloc de îmbunătăţire a stării de sănătate şi a condiţiei fizice şi psihice. Elisabeta Lipă, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Sport a spus la rândul său: "Acest parteneriat între Ministerul Educaţiei şi Agenţia Naţională pentru Sport este o dovadă clară că, atunci când lucrăm împreună, putem obţine rezultate extraordinare. Astăzi plantăm seminţele unei generaţii mai puternice şi mai unite, pentru că sportul nu înseamnă doar medalii şi recorduri. Înseamnă valori corecte, ambiţie, perseverenţă, respect, fair-play. Educaţia fizică şi sportul nu sunt doar materii şcolare, ci instrumente esenţiale pentru dezvoltarea integrală a copilului, iar prin exemplul marilor campioni, ne dorim să le arătăm tinerilor că sportul îi poate ajuta să devină oameni mai buni".
Printre obiectivele programului se numără: creşterea interesului elevilor pentru activităţile sportive curriculare şi extracurriculare; interacţiunea directă cu sportivi cu rezultate remarcabile, ca sursă de exemple pozitive;
stimularea organizării de activităţi sportive şi competiţii şcolare la nivel local, judeţean şi naţional; promovarea sportului ca stil de viaţă sănătos şi ca alternativă pozitivă la comportamentele nocive din societatea modernă, precum sedentarismul, consumul de alcool şi droguri, infracţionalitatea juvenilă; stimularea dezvoltării sporturilor tradiţionale/specifice din fiecare judeţ; descoperirea şi îndrumarea copiilor şi tinerilor talentaţi către sportul de performanţă, în cadrul cluburilor sportive.