Guvernul canadian a ordonat astăzi unui număr de trei companii chineze să-şi cedeze participaţiile la societăţi canadiene din sectorul mineralelor rare, invocând raţiuni de "securitate naţională", transmite AFP, conform Agerpres.
Potrivit unui comunicat, cele trei companii sunt Sinomine (Hong Kong) Rare Metals Resources Co Ltd, Chengze Lithium International Limited şi Zangge Mining Investment (Chengdu) Co Ltd.
Decizia a fost luată după examinări realizate "în mod aprofundat" de organismele canadiene responsabile cu securitatea naţională şi informaţiile, a justificat ministrul inovaţiei, ştiinţelor şi industriei, François-Philippe Champagne.
"Canada va continua să primească investiţii străine directe, dar va acţiona în mod decisiv în cazul unor investiţii ce constituie o ameninţare pentru securitatea noastră naţională şi lanţurile noastre de aprovizionare cu minerale critice, atât la nivel naţional, ca şi în străinătate", a adăugat ministrul.
Măsura survine la cinci zile după ce Canada a anunţat o înăsprire a reglementărilor în materie de investiţii în domeniul mineralelor rare pentru companii de stat străine.
Investiţiile unor societăţi publice străine în "mineralele critice" canadiene nu vor mai fi aprobate decât "cu titlu excepţional", a avertizat săptămâna trecută guvernul federal.
Ottawa a întocmit o listă de 31 minerale zise "critice" pentru "prosperitatea economică durabilă a Canadei", listă în care sunt incluse în principal cobaltul, litiul şi manganul, utilizate la panouri solare, eoliene şi baterii pentru vehicule electrice.
În ultimele două decenii, China principalul producător mondial de pământuri rare, a investit miliarde de dolari în Canada pentru a-şi asigura o aprovizionare cu metale rare.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.11.2022, 10:32)
CE DEMOCRATIE SI CAPITALISM sel ectIV,
MAI TARE CA COMUNISTII
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.11.2022, 12:37)
capitalism cu firme de stat straine?
MAI TARE CACO MUNISTII
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.11.2022, 13:25)
Mare lipsa de cultura si cunostinte
economice si juridice,
se recomanda studii si peste google
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.11.2022, 16:16)
articolul nu spune
1. cui sa isi cedeze participatia ? la statul canadian=nationalizare
2.la ce pret ?